IT Academy de Barcelona Activa
Visita con la concejal Raquel Ruiz a la IT Academy, que formará a 3.500 personas en cinco años.

L’Ajuntament prem l’accelerador en la formació de talent tecnològic

Barcelona Activa preveu formar 3.500 persones en programació web i en anàlisi de dades en cinc anys, a través del centre de formació tecnològica IT Academy

Una de les demandes més recurrents del sector tecnològic barceloní és disposar de més professionals perquè la falta de talent no repesenti un fre per al ritme de creixement del sector. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha posat el focus en la formació de programadors i d’analistes de dades: des de Barcelona Activa, preveu formar 3.500 persones entre 2025 i 2029 en aquests àmbits, a través de la IT Academy.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament està preparant una licitació de 11,6 milions d’euros, distribuïts en fins a vuit lots, destinada a empreses capdavanteres en aquest àmbit amb el propòsit de posar els seus cursos digitals a l’abast de tots els ciutadans, com ha explicat la regidor de Promoció Econòmica i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil.

La formació es durà a terme mitjançant la IT Academy, la taxa d’inserció laboral de la qual s’eleva fins al 84%. A més, compta amb una altra dada rellevant: el 40% dels participants dels cursos són dones, fet que pot contribuir a eixamplar la seva presència en el sector tecnològic, que actualment compta amb un 32% de dones en les seves plantilles.

Amb aquesta licitació, a la qual les empreses poden presentar-s’hi fins al 7 d’octubre, Barcelona posa l’accent no sols a atreure el talent, sinó també a generar-lo, sovint transformant trajectòries de professionals amb ocupacions anteriors sense relació amb l’àmbit tecnològic. I és que la formació és pública, gratuïta i oberta a qualsevol ciutadà, sense requisits previs. D’aquesta manera, la iniciativa pretén posar la formació a l’abast de qualsevol que busqui una transformació laboral o una millora de la seva ocupabilitat dins del seu sector.

Des del 2018, IT Academy ha format prop de 3.200 persones en perfils altament demandats. Un dels pilars en la metodologia del centre és l’acompanyament que reben els estudiants, que forma part d’una estratègia de reconversió integral per a oferir l’oportunitat de formar-se des de zero.

Tot això en un context en el qual la demanda de talent digital s’ha duplicat a Barcelona els últims cinc anys. Exemple d’això són les 9.231 vacants que es van quedar sense ocupar el 2023, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya de 2024, elaborat pel Cercle Tecnològic. L’entitat calcula que haver cobert aquestes ocupacions podria haver sumat 1.805 milions d’euros més als 26.446 de facturació del sector, que vol continuar creixent sense que la falta de talent representi un impediment per al seu desenvolupament.