Actividad musical de la fundación Sique.
La fundació Sique disposa de recursos habitacionals i també de propostes d'oci.
FINANÇANT EL FUTUR

Sique, dues dècades donant resposta a les necessitats residencials de persones amb discapacitat

La fundació rep el suport de l’Institut Català de Finances (ICF) per comprar i rehabilitar dos habitatges a Badalona, on viuran sis persones amb discapacitat intel·lectual

La fundació Sique continua creixent. L’entitat va posar en marxa la seva activitat fa prop de dues dècades, focalitzada a donar resposta a les necessitats de persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental en l’àmbit residencial i en l’oci, i des de llavors ha anat sumant línies d’activitat i recursos residencials.

Amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF), la fundació ha comprat i rehabilitat dos habitatges a Badalona per destinar-los al lloguer social i facilitar una llar a sis persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta iniciativa, emmarcada dins del programa Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, ha estat possible amb el finançament de 168.000 euros de la banca pública de promoció de la Generalitat de Catalunya, a través d’un préstec ICF Economia Social.

L’ICF adreça aquests préstecs a empreses i entitats socials, les quals acostumen a tenir dificultats per aconseguir finançament per a les seves inversions. A través d’una garantia limitada del Fons Europeu d’Inversions (FEI) i amb el suport del programa europeu InvestEU, l’ICF posa més finançament a disposició del sector social català.

Amb aquest suport de l’ICF, Sique preveu que els pisos estiguin llestos a l’octubre. L’entitat va ser impulsada a Badalona precisament per familiars de persones amb discapacitat, que formen el seu patronat amb altres professionals. Tot i que va néixer a Badalona, compta amb usuaris de tot l’entorn barceloní, que ascendeixen actualment a entre 150 i 170 persones.

Tot i que ha anat ampliant les seves línies d’activitat, la fundació va néixer enfocada en l’àmbit habitacional, ja que altres entitats de Badalona ja oferien serveis ocupacionals i de centre de dia. “La nostra intenció inicial era resoldre l’assumpte de l’habitatge, i vam començar creant la nostra llar-residència”, un antic hotel en desús que van reformar ja amb el suport de l’ICF, com explica el gerent de la fundació, Samuel Esturo.

Després van anar sumant serveis, enfocats també a persones amb discapacitat amb més autonomia que vivien pel seu compte, als quals la fundació ofereix visites domiciliàries de suport. En paral·lel, i amb més usuaris, l’entitat crea unitats de convivència en pisos que posa a la seva disposició.

Edificio de Badalona.
L’edifici en el qual s’ubiquen els nous pisos de Sique, a Badalona.

Aquestes unitats de convivència, d’un màxim de tres persones, reben suport i supervisió a la seva mida per part de l’entitat, “en funció del que necessitin, ja sigui de l’àmbit de la salut, de compres o de feines de la llar”, detalla Esturo. En aquesta modalitat residencial, la fundació compta amb 50 usuaris, que se sumen a 12 més de la seva llar-residència.

Sique va crear fa una dècada una agència de viatges especialitzada en persones amb discapacitat

Però els serveis de l’entitat no acaben aquí. També ofereix serveis de tutela a persones amb discapacitat que necessiten tutors legals, àmbit que compta amb 45 persones ateses. I va més enllà: l’oci és un altre dels pilars principals de la fundació, amb tallers esportius i d’activitats com música, teatre, percussió i dansa.

També en l’àmbit de l’oci, Sique organitza grups d’activitats i excursions per als caps de setmana, que sumen actualment a més de 90 persones. A més, compta amb club de bàsquet i de futbol que competeixen amb altres clubs i, tot i que el perfil d’usuari de l’entitat és fonamentalment adult, impulsa casals infantils per a escoles d’educació especial.

Samuel Esturo, de la Fundación Sique.
El gerent de la fundació Sique, Samuel Esturo.

La fundació, que també disposa de servei de psicologia, ha anat diversificant la seva activitat, i organitza un mercat solidari anual al maig, en el qual més de 300 empreses col·laboren amb els seus productes, que van des de la roba al vi i que recapta uns 40.000 euros en cada edició.

Però això no és tot: per aconseguir més recursos per a la seva activitat, Sique fins i tot ha creat una agència de viatges especialitzada en persones amb discapacitat. Impulsada fa deu anys, treballa ara amb unes 50 entitats dirigides al col·lectiu, i per ella passen unes 3.000 persones a l’any. L’agència genera un terç dels ingressos anuals de la fundació, uns 300.000 euros, que se sumen a fons de la Generalitat per posar-los al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.