Influents de la setmana setembre 2024 5

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

SETEMBRE 2024

JORDI GALLÉS

President d'Europastry

El grup barceloní Europastry, un dels líders mundials en el negoci de pa i la brioixeria ultracongelada, ha reactivat els seus plans per sortir a Borsa, amb una valoració d’uns 1.570 milions d’euros. La companyia presidida per Jordi Gallés preveu començar a cotitzar el pròxim 10 d'octubre. L'anunci arriba després que la companyia familiar fes marxa enrere aquest estiu per la volatilitat del mercat. Els recursos captats amb l'operació han de servir per accelerar el creixement de l'empresa amb adquisicions i per reduir el deute en el curt termini. Europastry seguirà així els passos d'aquest any d'una altra gran companyia familiar catalana, el grup Puig, ja entre les empreses que formen part de l'Ibex-35.

Amb seu a Sant Cugat del Vallès, Europastry va ser fundada als anys 80 per Pere Gallés i actualment el grup està liderat pel seu fill Jordi, que ha estat l'artífex del creixement internacional de la companyia, que compta també amb filials i centres de producció als Estats Units, Portugal, Romania i Holanda. Un dels seus grans èxits comercials han estat les rosquilles congelades Dots. La família Gallés controla el 76% del capital d’Europastry, que té també com a accionistes al fons de capital de risc MCH i al conseller delegat de grup, Jordi Morral. L’any 2023, la companyia va aconseguir una facturació de 1.347 milions d'euros, la més alta de la seva història, després d'anotar-se un creixement del 20%.

LITA CABELLUT

Artista

L’artista barcelonina Lita Cabellut rep aquest dilluns el doctorat honoris causa de la Universitat de Barcelona (UB), la màxima distinció que la institució concedeix a una persona en reconeixement dels mèrits assolits i de la trajectòria que ha seguit en l’àmbit acadèmic, científic o cultural. El també artista Jaume Plensa, l’actriu Núria Espert i el cineasta Juan Antonio Bayona completen el llistat de doctoris honoris causa d’aquest curs.

Lita Cabellut (Barcelona, 1961) és una artista multidisciplinària que ha aconseguit un gran prestigi en l’àmbit internacional. La seva trajectòria com a creadora està clarament marcada pels anys d’infantesa viscuts als carrers del Raval, així com va ser clau la formació que va rebre a la prestigiosa Acadèmia Gerrit Rietveld d’Amsterdam. Especialitzada en l’àmbit del retrat, el seu estil es caracteritza per explorar constantment amb estils i tècniques, i, segons remarca la UB, ha desenvolupat un llenguatge "propi, volcànic, que expressa les contradiccions del dia a dia i dels mons interiors de cadascú".

MANEL DEL CASTILLO

Director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu

El sistema de salut de Catalunya assumeix el repte d'encarar la seva reforma i modernització. El Govern ha encarregat aquesta missió al director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, que estarà al capdavant del nou Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (Cairos). Del Castillo liderarà un organisme que avaluarà propostes que professionals i experts han llançat durant els últims anys i valorarà la seva aplicabilitat per després implantar-les. Modernitzar la gestió dels centres, assegurar una atenció social i sanitària integrada, adequar el finançament i la despesa en salut i desplegar un sistema de vigilància epidemiològica seran algunes de les prioritats. Del Castillo presidirà un comitè integrat per experts i professionals dels àmbits de la gestió sanitària, serveis socials, dret sanitari, economia de la salut i de la gestió pública.

Director gerent de Sant Joan de Déu des del 2003, arriba al càrrec com a professional de reconegut prestigi en l'àmbit de gestió sanitària. Del Castillo, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària amb màster en Gestió de l'Empresa Pública a Esade, va iniciar la seva trajectòria com a gerent d'Atenció Primària de Mallorca. També presideix l'European Children’s Hospital Organisation des del 2020 i és professor de gestió sanitària a la Universitat de Barcelona (UB), a més de professor visitant de diverses escoles de negocis.