La Boqueria, el mercat per excel·lència de Barcelona i el millor del món.

La Boqueria es reformarà per mantenir la seva essència i dignificar el seu accés per Gardunya

L'Ajuntament invertirà més de deu milions d'euros en el mercat més popular de la ciutat amb l'objectiu de mantenir l'equilibri entre l'oferta de fresc dirigida al veí i a les propostes enfocades al turista

La Boqueria és el mercat barceloní més universal, i Barcelona està determinada en aconseguir que la seva capacitat d’atracció no minvi el seu paper com a mercat de barri. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament ha posat en marxa la maquinària per reformar el mercat, amb unes obres que arrencaran el 2025 i s’allargaran fins el 2027, amb un cost d’entre deu i dotze milions.

L’objectiu de la reforma és preservar la doble faceta de la Boqueria: la de mercat de barri i la de lloc de visita imprescindible per als turistes, dues realitats que poden semblar contradictòries, però que es volen fer compatibles en el mercat. Amb aquest objectiu, s’actualitzarà l’espai i es repensarà el seu model, amb el propòsit de garantir l’equilibri entre la venda del producte fresc i el preparat, amb el primer més dirigit als veïns i, el segon, als visitants.

Per a avançar en aquesta direcció, el mercat ha decidit no sols millorar la seva distribució interior, sinó també el seu accés, i no precisament l’arxifotografiat de La Rambla. L’accés per la plaça Gardunya, a l’altre extrem del mercat, es dignificarà “perquè tingui dues entrades, i no com passa ara, que sembla que tingui una entrada i una sortida”, com ha destacat la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil.

I és que, amb la configuració actual, la Plaça Gardunya s’assembla a un “traster de La Rambla”, segons el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle. El també tinent d’alcalde de Seguretat ha apostat per convertir l’entorn en un pol d’equipaments, motiu pel qual caldrà “recuperar per al seu ús públic” espais que estan ocupats. La plaça, en la qual ja està previst realitzar intervencions puntuals que se sumaran a altres millores de l’entorn, guanyarà amb la reforma del mercat “una digníssima porta d’entrada a la Boqueria”.

Reconfigurar aquest accés forma part d’una transformació del mercat que s’erigeix com un objectiu estratègic d’aquest mandat per a l’Ajuntament. Per a dur-la a terme, es buscarà garantir l’equilibri dins de la seva oferta. Encara que “mai ha deixat de ser un mercat de fresc”, com ha reivindicat Gil, es treballarà perquè aquest vessant “agafi més pes i múscul” perquè el producte preparat no li robi terreny.

“Veurem com ho regulem i com garantim que l’equilibri entre fresc i preparat es manté en el temps”, ha agregat la també presidenta de l’Institut Municipal de Mercats, i així ho comparteixen els paradistes. El president de la Boqueria, Jorge Mas, ho ha corroborat, i ha defensat que “el producte fresc no es pot perdre, i això és el que cal garantir de cara al futur”, en un mercat que l’any passat va rebre més de 23 milions de visites, i que va ser a més reconegut com el millor mercat del món.

El mercat actualitzarà la zona central de peix i substituirà la seva cobertes de fibrociment

Per aconseguir i mantenir aquest equilibri, el mercat es dotarà d’un reglament intern que s’està abordant amb els seus paradistes, amb els quals s’ha aconseguit un “mínim comú denominador”, ha destacat Gil. L’objectiu és aconseguir un consens majoritari entre els comerciants, “i amb 178 paradistes, hi ha opinions de tots els colors avui dia”, ha ressaltat Jorge Mas, que ha precisat que la decisió es prendrà en assemblea de tots els comercials. Precisament la Boqueria és el mercat amb més parades de la ciutat, i els seus 178 establiments la situen molt per sobre de qualsevol altre.

A més de buscar un canvi de model del mercat per garantir la continuïtat de la venda de producte fresc mentre conviu amb el preparat, la reforma també implicarà destacables canvis físics a la Boqueria. Entre aquests canvis, despunta per la seva complexitat i envergadura la substitució del sostre del mercat, que continua sent de fibrociment.

La Boqueria es reformarà per preservar la seva essència com a mercat de barri. © Ethan López / ACN

Retirar l’amiant del mercat més internacional de la ciutat no serà senzill. “Intentarem que l’afectació sigui mínima, garantint sempre la seguretat”, ha destacat la regidora, que ha puntualitzat que està pendent que els tècnics i experts analitzin l’estat actual de la coberta i dels seus ancoratges per concretar com es durà a terme la seva retirada.

“No es pot aplicar aquí el que passa en altres mercats fins que els professionals indiquin el procediment”, ha afegit Gil en referència al Mercat de l’Abaceria de Gràcia, que des de 2018 opera des d’una carpa provisional al Passeig de Sant Joan a l’espera que acabi una reforma que ha inclòs retirar tota la seva coberta d’amiant. En el cas de la Boqueria, la intenció és que la reforma es desenvolupi amb les mínimes afectacions i que, “si ha d’haver-hi tancaments, siguin parcials”.

La substitució del sostre de la Boqueria no serà l’únic canvi físic que comportarà la reforma: també s’estudiarà esponjar alguns passadissos i es transformarà la zona central de peix, per dotar-la de les prestacions “que ha de tenir un mercat del segle XXI a Barcelona”. Així, la previsió és mantenir l’estructura de l’oval central i del passadís actual, millorant les condicions dels paradistes, de manera que “millori l’experiència no només de compra, sinó també de venda”.

La reforma del mercat, que mantindrà les parades actuals, es conjugarà amb una altra de les grans transformacions en marxa a la ciutat: la de La Rambla, que estarà llesta previsiblement el 2027, per la qual cosa tots dos calendaris avançaran en paral·lel amb la voluntat que finalitzin al mateix temps les obres de l’avinguda més universal de la ciutat i les del seu mercat més antic i emblemàtic.

La Boqueria és el més internacional dels 43 mercats municipals de Barcelona. © Carola López / ACN