El 22@ mira al seu futur amb bones expectatives i amb el propòsit de diversificar els usos del districte perquè la seva activitat no es limiti a l’àmbit laboral, sinó que transcendeixi fins a l’ús residencial i també a àmbits com la cultura i l’oci. “Hem de facilitar que passin coses el districte”, com destaca la nova presidenta del 22@network Barcelona, associació que agrupa empreses i institucions del districte tecnològic barceloní, amb uns 260 membres.
Des que va accedir al càrrec al juny prenent el relleu a Enric Urreta, la també directora general d’Inetum Catalunya i la seva junta s’han marcat com a prioritat garantir el creixement equilibrat del 22@ i erigir-lo com “un referent mundial en sostenibilitat, igualtat i col·laboració”.
— Com s’avança cap a aquesta triple direcció?
— Afrontem la nova etapa des d’aquestes prioritats, i la nova junta ho farà posant el focus de nou en la innovació. Venim d’una època en la qual s’ha parlat molt d’oficines, urbanisme i construcció i, sense deixar-ho de banda, ara volem tornar a centrar-nos en el nostre origen: la innovació. Per aquest motiu, hem de trobar l’equilibri entre l’àmbit de l’urbanisme i el de la tecnologia, la innovació i el talent. Amb aquest objectiu, la nova junta compta amb representants d’universitats com la UOC i la UPF, així com amb empreses i entitats innovadores com Eurecat i la Mobile World Capital, sense deixar de costat al Real Estate.
— El districte busca també un equilibri entre les activitats que acull.
— S’ha de trobar un equilibri entre el creixement i que la gent pugui viure i treballar en el districte, per evitar que es puguin incrementar possibles desigualtats. Amb aquest objectiu, potenciem la col·laboració público-privada, sobretot en l’àmbit de l’habitatge, per assegurar que hi hagi opcions assequibles. L’Ajuntament comparteix aquesta ambició per al 22@, i sap que ha de posar-se deures.
— Els usos del districte han de diversificar-se més enllà de l’empresarial i del residencial?
— Hem de facilitar que passin coses en el districte. El 22@ ha de disposar d’espais amb una oferta cultural i d’oci atractiva, a més de serveis per als ciutadans que hi resideixin. En un context en el qual el teletreball ha vingut per a quedar-se, encara que ara amb un cert fre, les companyies el que volem és garantir la continuïtat d’un flux de persones dins del districte.
— Com poden sumar les empreses en aquest objectiu?
— Les companyies hem de fer més network entre nosaltres, perquè ens coneguem i col·laborem més.
— També està canviant el model d’oficina tradicional.
— Les empreses dissenyen ara les seves oficines amb criteris de sostenibilitat i sobretot amb espais d’oci compartits. Les companyies estan canviant per ser més col·laboratives i més dinàmiques, per buscar la facilitat i la flexibilitat que aconsegueixi que els empleats vulguin venir a les oficines.
— Afecta al 22@ la conversió en oficines capdavanteres d’edificis com l’Estel, la fins ara Torre Sabadell i l’Aura, a l’antic Corte Inglés de Francesc Macià?
— Ara la nostra prioritat és la innovació, la tecnologia i el talent: és el nostre focus. Quan incidim en això, augmentarà la innovació i la transferència tecnològica. Llavors, tot serà més dinàmic, i aconseguirem els objectius que necessita el 22@, que passen per disposar de més espais per a startups i living labs per materialitzar proves de concepte en el districte.
— Com es concreta aquesta aposta per la innovació i la tecnologia?
— Diversificant-nos. La tecnologia per ella mateixa és molt important, però ara hem de trobar l’aplicabilitat de tota la innovació, el talent i la tecnologia del qual disposem per transformar altres sectors que estan emergint, com el de la salut i el de les indústries creatives. Amb aquest objecriu, estem tenint converses per a generar xarxes i ecosistema.
— Quines peces són clau en aquest ecosistema?
— Quan es va planificar el 22@ fa 20 anys es va fer amb una gran visió de futur, i es van construir no sols espais, sinó també aquest ecosistema. Ha de generar-se un cercle virtuós amb empreses i centres de formació. De la mateixa manera que es va ferfa dues dècades, ara hem d’anar alineats les empreses, la tecnologia i el talent, a través de les universitats i centres formatius.
— Va ser aquest ecosistema el que va motivar el trasllat d’Inetum Catalunya al 22@ fa tres anys?
— Abans estàvem situats al centre, però estàvem pendents que sorgís una oportunitat per traslladar l’empresa al 22@. Aquí, vas caminant i et creues amb tots els elements clau de l’ecosistema. I és aquest ecosistema el que es va generant com un factor de valor en el qual les empreses es volen integrar.
— Les empreses tecnològiques adverteixen de manera recurrent de la falta de talent en el sector. Com s’ha de generar, atreure i retenir talent?
— Les universitats i iniciatives com els programes de reskilling de Barcelona Activa sumen en aquesta direcció. I s’ha d’estar molt atent: com la tecnologia té tants vessants diferents i tantes possibilitats, sovint a l’empleat li motiva el seu treball en funció del projecte en el qual se l’assigna. Per això, cal mirar la inquietud de les persones; si exerceix un treball que li motiva, ja no fa falta retenir-la, perquè ja l’estàs fidelitzant, perquè gaudeix de la seva feina.
— Potenciar l’ara insuficient presència de talent femení en el sector tecnològic pot contribuir a pal·liar aquesta falta de professionals?
— Venim d’un món molt masculinitzat i d’un sector tecnològic també especialment masculinitzat. Han de crear-se espais per donar visibilitat a professionals femenines i compartir experiències d’èxit, com es fa a la comissió Dones en Valor del 22@ Network, de la qual vaig ser-ne presidenta.
— Quines implicacions pot tenir el fet que una dona estigui al capdavant ara de tota l’associació?
— La presidència d’una dona demostra que estem en un moment de canvi. El futur és a les nostres mans i, amb voluntat, amb coneixement i amb aliances, anirem en la bona direcció, sens dubte.
— Quin rol vol exercir el 22@ a Barcelona?
— Volem un 22@ sense fronteres: som un motor d’atracció per a tota la ciutat de Barcelona. Encara que existeixi un districte delimitat, volem generar xarxes i col·laborar amb empreses i centres d’innovació més enllà dels que és el propi districte.
— També en l’àmbit internacional?
— Precisament volem fer una comparativa entre el 22@ i altres districtes d’innovació a nivell mundial. D’aquest benchmark sortiran iniciatives a desenvolupar a Barcelona, i també aliances a nivell internacional.
— En què consisteixen aquestes aliances?
— Contemplem explorar noves col·laboracions i assessoraments a districtes que acabin d’arrencar la seva activitat i que volen ser referents en innovació i ens pregunten com ho vam fer. Partim d’una voluntat de col·laboració i assessorament com a consultors oberts al món. La marca del 22@ és pionera i continua sent un referent a nivell internacional, però altres territoris també han accelerat, i hem de tenir l’ambició i la voluntat de mantenir aquesta postura com a pioners, també en la innovació i el talent.