Martin Dougiamas, CEO de Moodle: “Barcelona és una ciutat increïble: atractiva, creativa, tecnològica i amb talent”

Martin Dougiamas, fundador i CEO de Moodle, explica les raons per les quals la companyia ha inaugurat la seva primera seu europea a Barcelona, afegint-se a altres grans de la nova economia que aposten pel 'hub' digital de la capital catalana

L’empresa tecnològica internacional més important de l’àmbit educatiu, Moodle, ha escollit Barcelona per ubicar la seva primera seu europea. És una plataforma d’aprenentatge de programari lliure fundada a Perth (Austràlia) que compta amb més de 100.000 llocs registrats i més de 130 milions d’usuaris a tot el món.

La seu de Moodle Spain, situada a l’Eixample de Barcelona, a la zona de la rambla Catalunya, i amb 40 treballadors, serà la porta d’entrada per a noves oportunitats a Europa per a la companyia.


El software de Moodle s’utilitza com a part clau de les operacions de les principals universitats i de milers de col·legis i organitzacions com les Nacions Unides, Google i World Vision usen Moodle.

En l’entrevista concedida a The New Barcelona Post amb motiu de la inauguració de les seves oficines barcelonines i de la celebració a la capital catalana de l’esdeveniment MoodleMoot Spain, que va reunir aquest estiu més de 300 professionals de l’àmbit educatiu i tecnològic, Dougiamas va destacar l’aposta de Moodle per Barcelona, així com els reptes de futur de la companyia i del seu sector.

Per què han escollit Barcelona per ubicar la primera seu europea de Moodle?
En primer lloc, cal assenyalar que el nostre model dista molt del de les empreses que produeixen el mateix producte des de Silicon Valley per a tot el món. Nosaltres som una companyia open source que produeix eines de software altament adaptables a cada realitat local. Això no es pot fer sense els educadors. Per a la primera seu europea hem escollit Barcelona perquè és una ciutat increïble, amb bon clima, que atreu els desenvolupadors. És una ciutat molt activa en l’àmbit tecnològic. M’agrada la seva actitud i la seva cultura. És activa, responsable, motivada i aposta pel talent i l’aprenentatge constant. A més, Espanya és el segon país del món amb més llocs registrats a Moodle, amb més de 8.000.

Ha obert aquesta seu abans que la dels Estats Units. Realment Barcelona, Espanya i Europa són tan estratègics per a Moodle?
Sí. En termes relatius a la població, com comentava, Espanya és dels primers del rànquing en llocs registrats. Una de les raons per les quals estem ja aquí és per la proximitat a Europa i ens permet estar connectats amb Sud-amèrica. A més, com comentava del talent, a Moodle volem ser un lloc on aquest vulgui treballar.

Respon també a l’entrada del seu inversor europeu Education for the Many, dels propietaris de la multinacional francesa Decatlhon?
Sí, per descomptat. Gràcies a l’entrada d’aquest nou soci hem pogut afrontar la inversió que suposa l’obertura de les oficines de Barcelona. Education for the Many, que pertany als propietaris de Decatlhon, té una missió i una estructura molt compatibles amb la nostra.

Parlant de missió, el seu lema és “empoderar els educadors per millorar el món” i recentment ha anunciat la creació d’una gran xarxa social per a educadors. Amb quin objectiu?
Considerem que els ciutadans haurien de tenir un impacte més important en els seus governs. En aquest sentit, les Nacions Unides han detectat 17 objectius per aconseguir que el planeta sigui sostenible. Entre aquests, el principal és la desigualtat, així com també el canvi climàtic, la seguretat alimentària i d’accés a l’aigua, el tema dels refugiats, la protecció de dades, l’automatització i la transformació del treball, l’assistència sanitària… L’única manera de solucionar tot això és des de les bases. Els ciutadans han de ser conscients d’aquests problemes i preocupar-se per participar i ajudar a solucionar-los. Necessitem moltes persones així. L’educació de qualitat és l’únic que assegura que hi hagi cada vegada més ciutadans amb aquestes característiques, que estiguin més connectades amb l’entorn i compromeses amb millorar la societat. L’educació és el més important i per això empoderem els educadors perquè puguin fer bé la seva feina a través d’una plataforma d’aprenentatge. A la comunitat Moodle hi ha cinc valors: educació, transparència, integritat, respecte i innovació.

Quins altres reptes té l’educació?
Un dels reptes és mesurar la qualitat de l’educació. Un altre és comptar cada vegada amb més idiomes (tenim ja 155 paquets traduïts i ho seguim ampliant). També la de crear comunitat educativa. Per això estem treballant perquè Moodle net sigui una xarxa social per a educadors. Serà una xarxa oberta i transparent feta a mida per als educadors, integrada al lloc Moodle perquè puguin contactar amb educadors que vulguin recollir contingut, treballar conjuntament, compartir bones pràctiques…

Quins són els reptes de negoci de la companyia?
Estem en un punt d’inflexió. Veiem que moltes empreses, com Google o Microsoft, han entrat en el nostre àmbit i hem de pensar la forma de competir-hi, no només en filosofia sinó també en valor brut i característiques. Tenim la confiança del sector amb més de 104.000 llocs registrats (i molts més de no registrats), que compten amb més de 130 milions d’usuaris. Innovem per exemple en mobilitat, amb el Moodle Mobile, i els desenvolupadors creen cada vegada més eines per a estudiants i professors. També volem ser una marca més forta i explicar millor què és l’open source i com pot utilitzar-lo. I l’objectiu general és ser sostenibles. Molts dels problemes de l’enfocament de Silicon Valley és que és una cosa que es pensa a posteriori. És una màquina centrada en objectius i diners. Nosaltres no. Hem de generar recursos i ser sostenibles a llarg termini. Hi ha molt per fer.