Gala de La Nit de l'Empresa i la Cultura de 2024.
El premi Impulsa Cultura ha reconegut a Brava Arts, amb menció especial a l'Escola Integral de Dansa d'Alt Rendiment. © Xavi Olmos

Brava Arts i Seat, guanyadors dels premis Impulsa Cultura i Empresa Cultura

La gala anual de la Fundació Catalunya Cultura ha premiat també RCR Arquitectes, en una Nit de l’Empresa i la Cultura a la qual ‘The New Barcelona Post’ s'ha sumat de nou atorgant un premi a Incite, per la seva labor de divulgació científica a través de les arts escèniques

El panorama cultural i empresarial català s’ha reunit en la gala anual de la Fundació Catalunya Cultura, consolidada com a punt de trobada entre tots dos mons. Celebrada al Teatre Lliure de Montjuïc, la Nit de l’Empresa i la Cultura ha premiat a la iniciativa Brava Arts amb el premi Impulsa Cultura, mentre que ha reconegut a SEAT i a RCR Arquitectes amb l’Empresa Cultura.

La trobada, presentada per Bruno Oro, s’ha emmarcat en la commemoració del desè aniversari de la fundació, centrada en teixir ponts entre el sector empresarial i cultural per impulsar la cultura. En aquesta dècada, han passat per la fundació prop de 300 projectes, i l’entitat ha repartit prop de mig milió d’euros en premis i espècies.

En aquests deu anys, “el programa Impulsa Cultura s’ha consolidat com un accelerador de propostes culturals, i ha impulsat projectes que ara omplen de cultura les nostres ciutats”, ha proclamat la directora de la fundació, Maite Esteve, davant un Teatre Lliure ple de representants de l’àmbit cultural i empresarial.

La fundació, presidida per Eloi Planes, té com a emblema el seu programa anual gratuït de formació, mentoria i acceleració, que proporciona als seus participants recursos per a propulsar els seus projectes, analitzant i millorant aspectes fonamentals de les iniciatives. Com ha dit Esteve, passar pel programa és tanto més enriquidor que el premi com a tal. I així ho ha constatat Nacha Delpiano des de Brava Arts.

“Haver passat pel programa ha representat un abans i un després”, ha destacat Delpiano, que ha detallat que la voluntat de Brava Arts es potenciar l’art des d’una antiga fàbrica de ceràmica de La Bisbal de l’Empordà. A partir d’aquesta, volen “transformar la ciutat perquè sigui un 22@ de l’Empordà”, mitjançant una comunitat d’artistes.

Com ha destacat la consellera de Cultura, Sònia Hernández, que ha entregar el guardó, aquesta comunitat i el projecte “generen un impacte positiu en el territori” i contribueixen a impulsar nous formats artístics recuperant alhora el patrimoni de l’antiga fàbrica de ceràmica.

La Fundació Catalunya Cultura ha acompanyat prop de 300 projectes culturals en els seus deu anys de trajectòria

Hernández ho ha dit en anunciar el premi, que el jurat ha acompanyat d’una menció especial per a l’Escola Integrada de Dansa d’Alt Rendiment, impulsada per David Yudes, que busca omplir un buit en la formació professional en dansa, pel qual ell va haver de traslladar-se a l’estranger. Després de deu anys de ballarí al Royal Ballet and Opera de Londres, Yudes vol impulsar aquesta escola amb un mètode singular perquè “Catalunya necessita un centre de creació de talent en dansa referent i excel·lent”.

El projecte guanyador, que rebrà un premi de 15.000 euros —5.000 més que en l’anterior edició—, ha estat seleccionat pel jurat després que els cinc finalistes hagin presentat les seves propostes davant els assistents. El jurat ha estat integrat per Eloi Planes com a president executiu de la fundació; la directora del CCCB, Judit Carrera; el xef Jordi Cruz; la directora general de Focus i presidenta d’Adetca, Isabel Vidal, i el director de Legiland, Jesús Hernán, que va ser el guanyador l’any passat. Precisament Planes ha tancat la gala, a la qual han acudit el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el del Parlament, Josep Rull, entre altres autoritats.

Seat en la Nit de l'Empresa i la Cultura
SEAT ha sigut reconeguda amb el premi Empresa Cultura. © Xavi Olmos

SEAT i RCR Arquitectes

El premi Empresa Cultura a la gran empresa ha reconegut a SEAT per impulsar la cultura des del món de l’automoció. Així, el jurat ha valorat la seva aposta per la democratització de la cultura, especialment a través de CASA SEAT com a “àgora per a la ciutat de Barcelona” i el seu suport a iniciatives musicals i culturals, com ha destacat el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, que ha lliurat el premi. En aquest cas, el jurat ha estat integrat pel president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola; la cantant Judit Nedderman; el president de Mango, Isak Andic; la directora general de DDB, Sam Júdez, i el directiu de DKV David Camps, que va ser premiat l’any passat.

Ha recollit el guardó el ceo de SEAT i CUPRA, Wayne Griffiths, que ha enaltit Barcelona com “el capital més important” de la companyia. “Per això invertim tant en cultura”, ha defensat Griffiths, que ha posat com a exemples el suport a projectes com el de l’ESCAC i el de Primavera Sound, així com una nova col·laboració amb la Fundació Miró, a més de la labor de CASA SEAT.

En aquesta mateixa categoria de gran empresa, el jurat ha volgut reconèixer a Metalquimia amb una menció especial, pel seu projecte cultural i el seu compromís amb aquest àmbit, que converteix a la marca no només en agent de suport a la cultura, sinó en creadora. “Estem convençuts que només impulsant la cultura, el nivell educatiu i la capacitat de generar idees podrem fer un món millor”, han defensat des de l’empresa.

Metalquimia en La Nit de la Cultura
Metalquimia ha rebut una menció especial del premio Empresa Cultura. © Xavi Olmos

Per la seva banda, RCR Arquitectes s’ha erigit com el guanyador de l’Empresa Cultura en la categoria de petita empresa —tot i la gran projecció de l’estudi—. Ha estat reconegut per fomentar la simbiosi entre l’arquitectura i la cultura, i és que la seva activitat de mecenatge i de difusió acosta la cultura i l’art al territori. “La cultura és l’únic motor que ens pot salvar”, han reivindicat els representants de l’estudi.

Premis de The New Barcelona Post i Barcelona Global

Per segon any consecutiu, la gala ha inclòs un premi atorgat per The New Barcelona Post, que en aquesta edició ha recaigut en Incite-Institut de Ciències i Teatre. Lliurat pel seu editor, Guillem Carol, el premi valorat en 10.000 euros consisteix en el disseny d’una estratègia comunicativa i de difusió del projecte, que es dedica a la divulgació científica a través de les arts escèniques.

Pel seu costat, el Premi Barcelona Global, lliurat per la seva directora general, Mercè Conesa, ha reconegut a la companyia artística Fun Dan Mondays, que tindrà l’oportunitat d’actuar i participar en la pròxima edició de l’esdeveniment Hola Barcelona, punt de trobada de la comunitat de professionals internacionals establerts a Barcelona.

Guillem Carol y Mercè Conesa en La Nit de l'Empresa i la Cultura
Guillem Carol, editor de TheNBP, i Mercè Conesa, de Barcelona Global, han premiat a Incite i Fun Dan Mondays. © Xavi Olmos

Durant la gala, que ha comptat amb actuacions de Judith Nedderman i Nexart Percussion, els assistents han escoltat amb atenció a representants dels cinc projectes finalistes, tots participants del programa Impulsa Cultura i que destaquen per la innovació en la seva proposta de valor i en la seva capacitat transformadora.

A més de la proposta guanyadora, Brava Arts, i de la menció a l’Escola Integrada de Dansa d’Alt Rendiment, també han estat finalistes el projecte de la Nova Sala Atrium; la voluntat del Projecte Cantera de generar una comunitat artística que ofereixi un espai d’assaig per als joves a la perifèria, i el festival de cultura de Terres de l’Ebre que combina cultura popular i contemporània, Som(Riu)Fest. Les propostes finalistes han posat en valor davant l’empresariat la importància d’apostar per la cultura, també com a agent transformador de la societat.