L’economia vinculada a l’aigua i al mar va guanyant terreny a nivell mundial, i especialment a ciutats marítimes com Barcelona. En aquest context, responsables portuaris i experts en innovació, sostenibilitat i economia blava de tot el món es reuniran a la capital catalana entre el 5 i el 7 de novembre. Ho faran en la sisena edició de la trobada Smart Ports: Piers of the Future, que reunirà per primera vegada la xarxa global de ciutats per combatre el canvi climàtic C40 Cities.
Amb l’impuls del Port de Barcelona, Smart Ports posarà el focus a definir estratègies en pro de l’economia blava, la sostenibilitat i les oportunitats que ofereix l’ecosistema marí. L’esdeveniment ho farà amb representants de ports membres de la iniciativa com el d’Anvers-Bruges, Busan, Göteborg, Hamburg, Los Angeles i Rotterdam. A més, comptarà amb els de Xangai, Ningbo, Seattle, Quebec i l’estatunidenc Long Beach com a ports convidats.
Els experts es reuniran en una edició sota el nom Creating ports that inspire, i se centrarà en els ports del futur, així com en la relació port-ciutat, la sostenibilitat i la innovació. A més, Smart Ports comptarà enguany amb sessions sobre la incorporació de tecnologies disruptives i startups a l’àmbit portuari; l’obertura a la ciutadania; l’impuls a l’economia blava i la sostenibilitat, i el canvi de model de negoci portuari en un context imprevisible.
Per aprofundir en aquestes qüestions, eSmart Ports se celebrarà enguany amb una novetat: col·laborarà amb la xarxa global de ciutats per a combatre el canvi climàtic C40 Cities. En aquest sentit, el C40 Green Ports Fòrum se celebrarà el 6 al 8 de novembre per a promoure l’intercanvi de coneixement i solucions sostenibles entre els ports participants.
Smart Ports formarà part per segon any consecutiu del congrés Tomorrow.Blue Economy, emmarcat al Smart City Expo World Congress. Organitzat per Fira de Barcelona, compta amb la col·laboració del Port de Barcelona; l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, i el World Ocean Council (WOC), organització empresarial internacional de l’àmbit de l’economia marítima sostenible. Segons el seu managing director, Stewart Sarkozy-Banoczy, la col·laboració del WOC amb la ciutat, el seu port i Fira “són exemples de la cooperació i associació que van portar a la nostra seu a Barcelona”, on es va instal·lar el 2022.
Complementant els objectius de Smart Ports, el Tomorrow.Blue Economy estudia com aprofitar de manera sostenible i responsable els incomptables recursos que ofereix l’ecosistema marí. El director de la cita i del Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, ha defensat que representa “una peça imprescindible per completar la reflexió de l’obligada transició verda de les ciutats i per posar el focus en la gestió de les nostres costes, mars i oceans”.
La unió de tots dos congressos contribueix a posicionar Barcelona en l’àmbit internacional i a consolidar el seu lideratge en l’economia blava. I és que “la combinació de talent, organitzacions i infraestructures converteix el Port de Barcelona en una plataforma única per a l’impuls de l’economia blava, la sostenibilitat i la innovació marítima”, ha defensat el seu president, Lluís Salvadó.
Així, la ciutat “manté la seva aposta per l’economia blava com a factor impulsor d’una Barcelona més competitiva, més sostenible i més innovadora”, ha assegurat Lorenzo di Pietro, director general de Barcelona Activa. Di Pietro ha recordat la inversió prevista de 142 milions d’euros per impulsar espais capdavanters a la ciutat en aquest àmbit, que genera actualment més de 3,6 milions de llocs de treball a Europa, i 30 milions a nivell mundial.