Barcelona és la vuitena ciutat preferida a nivell global per treballar a l’estranger, i el talent internacional ha contribuït a posicionar internacionalment la ciutat en àmbits clau com el tecnològic, el de les finances i el de la salut, generant un rellevant impacte socioeconòmic a la ciutat i l’entorn metropolità.
Així ho van constatar el cònsol adjunt de Mèxic a Barcelona, Adrián Michel Espino; el director del Barcelona Finance Hub, Quino Fernández; el ceo i fundador d’Orience, Oriol Molas, i el People Operations Manager de la fintech Kantox, Ricardo Arenas, en un debat que va abordar l’impacte, els reptes, qüestions legals i la integració cultural de professionals estrangers altament qualificats establerts a Barcelona.
Per a l’atracció d’aquest talent internacional, Barcelona ofereix tres factors clau, segons Molas: oportunitats, idioma i estil de vida. “Els Estats Units i el Regne Unit lideren en atracció de talent, però Espanya ha sabut generar oportunitats en innovació i tecnologia, especialment a Barcelona”. En aquest context, “és fonamental que les empreses estiguin ben assessorades i s’adaptin a la regulació vigent, ja que la competència global en aquest àmbit anirà en augment”, segons el ceo d’Orience, que presta serveis de mobilitat internacional per a inversors, professionals i empreses, amb una nova divisió de migració corporativa per al trasllat de treballadors.
Aquests processos de reubicació d’empleats i professionals comporten complexitats legals i logístiques que requereixen marcs normatius clars, com van destacar els ponents del debat, celebrat al Barcelona Finance Hub. El director del nou hub va subratllar precisament la importància de simplificar aquests processos per atreure i retenir talent internacional: “Barcelona està recuperant terreny com un referent en innovació, però hem d’abordar el repte salarial per evitar que els empleats internacionals marxin. Encara que iniciatives com el 22@ van ser un gran pas, queda treball per fer quant a polítiques salarials i mobilitat”, segons Fernández.
Institucions com els consolats acompanyen en aquests processos de reubicació, com va explicar Espino durant el debat. El cònsol adjunt de Mèxic va destacar el creixement de la comunitat mexicana altament qualificada a la ciutat: “En els últims anys la comunitat mexicana a Barcelona s’ha multiplicat, i acords com un que tenim amb el Barcelona Supercomputing Center han atret a talent súper especialitzat”.
Des de Kantox, Arenas va posar en valor la importància de generar equips multiculturals a les empreses, que alhora contribueixen a atreure a més talent d’aquest perfil, en un procés que es retroalimenta. El responsable de la gestió de l’equip de la fintech va destacar la competència que enfronta Barcelona en termes salarials i projecció professional, i va apostar per potenciar la imatge de Barcelona com a ciutat d’oportunitats per al talent internacional. D’aquesta manera, va constatar juntament amb la resta de ponents que existeix camí per recórrer en diversos àmbits, amb la mirada posada en l’objectiu de continuar posicionant Barcelona com a referent internacional.