Les obres sempre són complicades i més si es fan en plena via pública. Quan es tracta d’instal·lar una xarxa elèctrica que transcorre a pocs metres del terra al llarg de més de quatre quilòmetres entre Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, cal mesurar cada pam i anar a poc a poc. Endesa porta immersa en el desplegament d’aquesta nova línia d’alta tensió des de l’estiu de 2022, amb la previsió d’acabar els treballs d’aquí a finals d’any.
Els operaris es concentren ara en el barri de la Font de la Guatlla, en un carrer a pocs metres de la Gran Via i l’estació Magòria-La Campana, amb la bovina de cable elèctric col·locada on acostuma a haver-hi una plaça d’àrea verda. Cal anar estirant el cable per connectar-lo amb els altres empalmaments subterranis que s’han distribuït pel recorregut, la qual cosa permetrà aïllar trams quan es produeixi una incidència i reduir l’afectació. Aquesta zona depèn de la subestació d’Hostafrancs, una de les tres infraestructures que millorarà la seva connexió, com també ho faran les de Mata, al Poble-sec, i la Ronda de la Torrassa, a la ciutat veïna.
La nova xarxa tindrà una potència de 110 quilovolts (kV) i substitueix una línia que tenia una antiguitat de 30 anys, aprofitant el traçat i completant la connexió d’alta tensió de la ciutat a través de Montjuïc. Amb tot, es millorarà el servei de 224.000 clients de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, però també de Cornellà de Llobregat.
El pressupost de l’actuació és de cinc milions d’euros, inclosos en el pla d’inversions de la ciutat, acordat amb l’Ajuntament de Barcelona. “Es faran més línies”, assenyala el responsable de la xarxa d’alta tensió a Barcelona d’Endesa, Julián Mateos. Al desemborsament previst, se li suma gairebé un milió d’euros que ha servit per millorar les tres subestacions que es troben en el recorregut, substituint transformadors i sistemes de protecció, i incorporant noves mesures antiincendis.