El Blue Tech Port de Barcelona, en los muelles de Sant Bertran.
El BlueTechPort comença a operar. © theNBP
IN THE STREAM

Arrenca el BlueTechPort

Les tres primeres empreses d’innovació tecnològica marina s’instal·len la propera setmana als antics tinglados del moll de Sant Bertran

L’empresa Ocean Ecostructures inaugurarà la setmana que ve els antics tinglados del moll de Sant Bertran, actualment en fase de reconversió en el BlueTechPort, un centre que acollirà empreses dedicades a la innovació en l’anomenada economia blava, aquella relacionada amb el mar. D’aquesta manera, una vintena de persones s’instal·laran en part de la segona planta d’una de les sis naus de què consten els tinglados, la més propera al Portal de la Pau, la primera en ser recuperada.

Aquesta empresa es dedica a la regeneració marítima i està especialitzada en la consolidació d’ecosistemes en un període curt de temps en infraestructures portuàries i marítimes a través d’un sistema d’esculls artificials que atrauen microfauna, que facilita el creixement de crustacis i peixos. Així, els ports esdevenen també part activa de la regeneració marítima. Ocean Ecostructures, entre d’altres aportacions tècniques, ha desenvolupat un mètode robotitzat incorporat als esculls que permet fer un seguiment continu del procés de recuperació.

Ocean Ecostructures ha estat la primera empresa a anunciar que s’instal·la als vells tinglados, però, també la setmana que ve, està previst que se n’incorporin dues més a aquesta nova aposta del Port de Barcelona, ​​que, gràcies a l’efecte catalitzador de la Copa de l’Amèrica, està invertint per situar la capital catalana com un hub referent a Europa de l’economia blava.

El BlueTechPort ocuparà la totalitat de les sis naus d’aquests tinglados amb una inversió total de 56 milions d’euros, que suposaran la transformació d’aquest antic equipament portuari en un edifici modern capaç d’albergar en els seus 25.000 metres quadrats startups, hubs d’innovació i centres tecnològics que podran ocupar fins a 3.000 persones.

Els objectius d’aquesta iniciativa dirigida per World Trade Center (WTC), el complex de negocis del moll de Barcelona, ​​són, segons el seu responsable, Carles Anglada, atraure talent, oportunitats i afavorir la transferència de coneixement, especialment entre les universitats i l’empresa. No és una incubadora d’empreses, encara que disposarà de programes d’acceleració de startups. En definitiva, contribuir a fer que Barcelona sigui un referent internacional de l’economia blava.

En aquesta estratègia de posicionament internacional, el BlueTechPort se suma a altres iniciatives repartides en equipaments propers i vinculats al Port. Entre ells, el ja esmentat WTC, que acull diverses empreses relacionades amb l’activitat portuària. També està en funcionament el Pier 01, un hub tecnològic ubicat al Palau de Mar, al costat del Museu d’Història de Catalunya. Allà hi ha startups, incubadores, inversors i altres firmes dedicades a la innovació. El Centre Tecnològic Marí és un altre equipament dedicat a la investigació marítima i que estudia les dinàmiques costaneres. Finalment, el Norrsken, un centre impulsat per la fundació noruega del mateix nom, que s’ha convertit en tan sols un any en el hub tecnològic més gran a Europa mitjançant la incubació d’empreses d’economia d’impacte. Aquests són els projectes amb què el port es vol convertir en un referent internacional d’innovació en economia blava, una estratègia que ha abraçat Barcelona. El port representa ara mateix el 4,3% del PIB de Barcelona i és, doncs, una de les principals empreses del país.

El Blue Tech Port de Barcelona.
Nous espais del BlueTechPort de Barcelona. © theNBP

Quan el BlueTechPort hagi finalitzat la seva transformació, substituirà el seu aspecte encara de tinglado portuari per un adaptat tècnicament i arquitectònicament a l’ús d’empreses dedicades a la innovació tecnològica, amb molta llum natural i espais amplis que, a més, afavoreixen la interacció entre les diferents empreses.

Una de les grans aportacions serà una àrea de 50 metres lineals al costat del moll de Barcelona apte per realitzar proves submarines de les diferents tecnologies desenvolupades als antics tinglados. Santiago Roldán, que va ser al període olímpic president del COOB 92, s’admirava que a Barcelona, ​​quan s’inaugurava una obra, s’omplia immediatament. Ara està passant un fenomen similar amb els equipaments destinats a les empreses d’innovació —no només d’economia blava—, que els últims anys estan abundant a la ciutat i la seva àrea metropolitana. De seguida, si més no de moment, s’omplen d’activitat.

I aquest ha de ser el llegat de la Copa de l’Amèrica.

El Blue Tech Port de Barcelona para fomentar la economía azul.
Els espais del BlueTechPort fomentaran la interacció entre les diferents empreses. © theNBP
Tags from the story