Superordenador MareNostrum5
El MareNostrum 5, el nou superordinador del BSC. © Maria Aladern/ACN

L’empresa barcelonina Openchip preveu tancar 2024 amb 100 treballadors

La companyia impulsada pel BSC vol dissenyar i comercialitzar microxips amb segell europeu

Per no quedar-se enrere en la batalla tecnològica, infraestructures capdavanteres com el Barcelona Supercomputing Center (BSC) creuen que fa falta que les eines es dissenyin també aquí. D’aquí sorgeix Openchip, una companyia publicoprivada amb seu a la capital catalana que vol dissenyar i comercialitzar microxips amb segell europeu. L’enginyeria barcelonina GTD i el BSC es reparteixen el capital, amb el 54% i el 46%, respectivament.

Nascuda l’any 2021, després que la pandèmia evidenciés la dependència tecnològica que té Europa, Openchip té seu a les instal·lacions del mateix supercomputador, on ja concentra una plantilla de 70 treballadors. Aquest any preveu tancar amb 100 professionals a Barcelona i contempla arribar als 200 de cara a l’any que ve. També compta amb oficines a Itàlia, Polònia i Alemanya.

La joint-venture s’encarregarà de dissenyar i comercialitzar els microprocessadors, però la fabricació la subcontractarà a tercers, sempre en terreny europeu. Els sectors en els quals es focalitzaran seran la seguretat, la meteorologia, la salut i l’automoció, amb l’objectiu d’accelerar la recerca. “Una vegada dissenyats, desenvolupats i produïts, els nostres productes i serveis tindran un impacte positiu múltiple en la societat. A més, estem compromesos amb el creixement i la recapitalització del talent local, fomentant el desenvolupament de competències i potenciant la innovació a les nostres comunitats”, assenyala el seu conseller delegat, Francesc Guim, qui es va formar al BSC i va treballar a Intel. Therese Jamaa, exdirectora general de la GSMA, els organitzadors del Mobile, també forma part de l’equip.

Openchip ha estat seleccionada per la Comissió Europea com a Projecte Important d’Interès Comú Europeu (IPCEI), eina dissenyada per fomentar projectes en sectors estratègics com la microelectrònica. A més de la qualificació com IPCEI, la companyia va rebre 111 milions d’euros a través dels fons Next Generation. Juntament amb Adamo Telecom, Seat i Telefónica ha estat una de les principals beneficiàries dels fons europeus enguany a Catalunya.