Gala de la Guía Michelin de 2025.
Els nous restaurants premiats de la Guia Michelin 2025.

Barcelona llueix a la Guia Michelin 2025

La Guia Vermella ha premiat quatre restaurants de Barcelona amb una estrella Michelin: Fishølogy, MAE, Prodigi i Teatro Kitchen Bar, tot i que també ha retirat estrelles a Moments i Xerta. A la província, s'han reconegut Casa Nova i el Restaurant 1497 pel seu compromís amb la sostenibilitat.

Barcelona celebra un nou èxit gastronòmic: quatre dels seus restaurants han estat inclosos a la prestigiosa Guia Vermella. Durant la cerimònia de presentació de la Guia Michelin 2025, celebrada ahir a la nit a Múrcia, es va posar de manifest el compromís dels guardonats catalans amb una cuina conscient i respectuosa amb el medi ambient, sense renunciar a la creativitat.

Amb aquestes noves incorporacions i dues pèrdues —el Moments de Raül Balam, que ha passat de dues a una estrella, i Xerta, que ha perdut l’estrella que tenia—, la ciutat compta amb un total de 29 Michelin.

Les quatre noves incorporacions

Teatro Kitchen Bar era un dels grans favorits de la nit. El xef Oliver Peña excel·leix amb una carta basada en snacks i tapes, que la Guia Vermella defineix com “variada, divertida i, en ocasions, trencadora”. Peña ha sabut recollir el llegat de l’antic Tickets i donar-li un aire nou, profundament arrelat als ingredients locals, amb propostes com el taco de quelites kilòmetre 0, el cannolo català o el nigiri cruixent de toro. Peña també assessora actualment el restaurant Can Bo del Gran Hotel Central, una parada molt recomanable per si no es troben taules al Teatro.

Pel contrari, molt poques travesses havien inclòs Fishølogy com a premiat, definit per la guia com “una de les propostes més originals de Barcelona”. El xef Riccardo Radice i Giulia Gabriele són autèntics xarcuters del mar, especialitzats en tècniques com les salaons, maduracions, embotits i fumats. Recentment, la guia 360°Eat Guide també els ha reconegut per la seva tasca sostenible, ja que treballen amb peixos salvatges, sovint poc convencionals, i adopten un enfocament rigorós per minimitzar els residus, promovent així un model gastronòmic compromès amb el medi ambient.

Platos de Fishiology.
Fishiology ha estat la sorpresa de la gala.

Les altres dues incorporacions a la guia també eren esperades. D’una banda, el restaurant Prodigi, on el xef Jordi Tarré “crea elaboracions summament elegants i plenes de matisos”, amb plats com el curri vermell de cordyceps o el llobarro amb favetes i menjar blanc. D’altra banda, MAE, el projecte de Mariella Rodríguez, Diego Mondragón i Germán Espinosa, presenta “una sorprenent combinació de productes de diferents orígens”. Es tracta d’una cuina local amb abast global, de la qual Michelin destaca creacions com el pastís de Santiago amb ají i tepache llatinoamericà.

El chef Jordi Tarré.
El xef Jordi Tarré del restaurant Prodigi durant la gala.

Altres premis a la província i a Catalunya

A la província de Barcelona s’han premiat restaurants compromesos amb la sostenibilitat, amb hort propi i una visió transformadora de la gastronomia. El primer és Casa Nova, el projecte del xef Andrés Torres a Sant Martí Sarroca, que ha guanyat una Michelin. Recentment, Torres també ha estat guardonat amb el Basque Culinary World Prize 2024, un prestigiós reconeixement que distingeix cuineres i cuiners amb iniciatives transformadores, sovint conegut com el Nobel de la gastronomia.

Barcelona compta amb 29 restaurants amb estrella Michelin a la ciutat

En declaracions a The New Barcelona Post, Torres ha explicat que per a ell és un honor rebre la primera estrella, després de la distinció verda que van obtenir el 2022. “Això demostra que estem fent una bona feina, no només en l’àmbit gastronòmic, sinó també en el social. Perquè, per a nosaltres, a través de l’Organització Global Humanitària, sempre defensem que la gastronomia és una eina per canviar el món i té un poder de transformació enorme, com es demostra cada vegada que treballem i ajudem persones en situacions d’extrema pobresa.”

El segon projecte, també amb una clara aposta per la sostenibilitat, és el restaurant gastronòmic 1497, situat dins del Mas Salagros EcoResort i distingit amb una estrella verda en aquesta edició. Emplaçat al cor de la Serralada Litoral, ofereix una gastronomia mediterrània ecològica, amb ingredients de proximitat que, en bona part, provenen del seu propi hort. A la resta de Catalunya, han estat premiats amb una estrella quatre nous locals: Citrus del Tancat, a Alcanar; Divinum, a Girona; Voramar, a Portbou, i Esperit Roca, a Sant Julià de Ramis.

'Steak tartar' de ternera del Pallars del restaurante 1497
Una de les creacions del restaurant 1497.

El recompte: 29 restaurants amb estrella a Barcelona (i 33 a la província)

Amb la distinció més alta n’hi ha quatre: ABaC, Cocina Hermanos Torres, Disfrutar i Lasarte. En la categoria de dues estrelles, n’hi ha dos: Cinc Sentits i Enoteca Paco Pérez. Finalment, premiats amb una estrella, hi ha un total de 23 restaurants a la capital catalana, que inclouen Aleia, Alkimia, Angle, Atempo, Aürt, Caelis, COME by Paco Méndez, Dos Palillos, Enigma, Fishølogy, Hisop, Hofmann, Koy Shunka, Mae Barcelona, Moments, Mont Bar, Prodigi, Oria, Quirat, Slow & Low, Suto, Teatro Kitchen Bar i Via Veneto. A la província de Barcelona, quatre restaurants més compten amb una estrella Michelin: Lluerna, Tres Macarrons, Casa Nova i L’Ó.

A banda de les estrelles, també destaca la categoria Bib Gourmand, que reconeix menús de molt bona qualitat-preu, on trobem establiments que ja estaven l’any passat, com ara Berbena, Avenir, Saó, Vivanda i Cruix, i nous, com Bacaro i Vivanda.

Chefs de los restaurantes con tres estrellas Michelin.
Els restaurants amb tres estrelles Michelin d’Espanya per a 2025.