Mercè Conesa, Ramon Gras, Isabel Lombana, Ignacio Torras, Maite Barrera y Ramon Agenjo en el acto.
Mercè Conesa, Ramon Gras, Isabel Lombana, Ignacio Torras, Maite Barrera i Ramon Agenjo a la presentació.

La metròpolis barcelonina planificarà el seu futur amb un bessó digital

L'eina permetrà analitzar i fer previsions sobre el creixement urbanístic i econòmic més enllà dels municipis i els interconnectarà des d'una visió metropolitana

Facilitar la planificació de ciutats més funcionals, atractives i sostenibles observant-les no com un element aïllat, sinó com una peça que s’encaixa en un entorn amb el qual interactua. Amb aquest objectiu, el primer bessó digital de la regió metropolitana de Barcelona començarà a estar operatiu a partir de març, com una eina de planificació que contribuirà a predir els efectes de les decisions vinculades al creixement urbanístic i econòmic, assajant polítiques i els seus efectes.

Amb aquesta eina interactiva, anomenada Barcelona Metropolitan Digital Twin, els més de 160 municipis de la regió metropolitana podran identificar objectius a dues dècades vista i simular escenaris de futur en cinc àmbits, que inclouen l’urbanístic, l’econòmic, el del coneixement, la mobilitat i l’habitatge, àrees posicionades entre els principals reptes actuals de les ciutats. En cadascun d’aquests cinc àmbits poden analitzar-se fins a 25 indicadors, sumant 125 en total. En una primera fase, la plataforma tindrà la capacitat d’analitzar 90 indicadors: 35 sobre l’àmbit urbanístic, 15 sobre l’econòmic i 15 sobre innovació.

L’eina no només analitzarà els efectes de les decisions dins de cadascun dels àmbits, sinó també les conseqüències que comportaran en els altres, i és que a la ciutat tot està interconnectat: l’habitatge i l’urbanisme afecten la mobilitat i viceversa, igual que el coneixement impacta en l’economia, en un ecosistema dinàmic d’elements interdependents.

En aquest context, les administracions trobaran en el bessó digital una guia i orientació davant debats que poden anar des d’on situar més habitatge fins a com pot afectar un canvi en el recorregut d’una línia d’autobús. La plataforma ho abordarà generant diagnòstics a partir d’un model virtual de les ciutats amb dades que s’ampliaran i actualitzaran de manera contínua.

Els ajuntaments de la regió i altres administracions, com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), podran accedir de manera gratuïta al seu twin digital, desenvolupat per la startup Aretian i finançada per la Fundació Torras Lombana, sòcia de Barcelona Global. De fet, el projecte va néixer arran de la col·laboració de la Fundació Torras amb el PPP for cities de l’IESE, un grup de reflexió sobre els temes que impacten en la gran Barcelona, i en el qual ha participat Barcelona Global.

La plataforma s’ha presentat en un acte a la Pedrera que ha reunit representants d’institucions públiques i del sector privat. A l’acte, el fundador i CEO d’Aretian, Ramon Gras, ha destacat que un equip de quatre persones ha treballat en el desenvolupament de la plataforma durant l’últim any, i que els més de 160 municipis de set comarques metropolitanes sumen més de 5,5 milions d’habitants. Per la seva banda, la directora de Barcelona Global, Mercè Conesa, ha descrit l’eina com “una aportació de la societat civil per ajudar a la presa de decisions i a millorar l’impacte de les polítiques públiques”.

El bessó digital de la metròpolis emergeix en un moment en el qual la concentració de població en les zones urbanes segueix en augment. En aquest context, la planificació de les ciutats serà crucial per al seu futur, especialment des d’una visió que transcendeixi els municipis com compartiments estancs i miri a la metròpolis barcelonina com un conjunt interconnectat.

Ramon Gras de Aretian.
Ramon Gras, fundador i CEO d’Aretian.