El investigador Samuel Sánchez, cofundador de Nanobots Therapeutics.
El cofundador de

Nanobots Therapeutics capta 960.000 euros per a la seva tecnologia contra el càncer

La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a través de robots microscòpics

Aplicar la tecnologia dels nanorobots a la lluita contra el càncer. La startup catalana Nanobots Therapeutics ha captat 960.000 euros de capital privat per avançar en aquest objectiu, en un primer tram de ronda llavor.

Fundada el 2023 com spin-off de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), l’empresa ha desenvolupat una plataforma tecnològica que permetrà tractar diferents tipus de càncer introduint nanorobots de manera local en el cos del pacient. Aquests nanorobots, que són capaços de penetrar en els teixits, podran administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses.

Els primers assajos preclínics en ratolins “mostren una reducció de fins al 90% del volum tumoral amb aquesta tècnica”, segons el cofundador de l’empresa, l’investigador Samuel Sánchez. La startup, que s’ha centrat en una primera fase en el càncer de bufeta, treballarà en els pròxims mesos per adaptar i escalar la seva plataforma tecnològica a altres tipus de càncer.

A més, l’empresa se centrarà també a “perfeccionar el nanomotor que permet introduir els nanorobots a l’interior del pacient i conduir-los fins a les cèl·lules canceroses”, com detalla Sánchez.

La startup, que compta amb set treballadors, manté obert un segon tram d’inversió, i ha comptat amb una ajuda de 100.000 euros per part de l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Govern, Acció, dins del programa Startup Capital. A més, el projecte ha rebut inversió també del Govern central, de l’Associació Espanyola contra el Càncer i de diversos business angels que han apostat per aquesta tecnologia.