Catalunya es marca un nou horitzó en l’àmbit emprenedor: 3.000 startups per a l’any 2030. Amb aquest objectiu, el Govern treballarà per a “posar totes les facilitats” perquè l’ecosistema emprenedor català es desenvolupi i s’expandeixi, com ha assegurat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper.
“Volem fer créixer i consolidar el nostre ecosistema emprenedor per generar ocupació de qualitat i oportunitats, transformar el nostre teixit productiu i continuar atraient inversions, talent i projectes innovadors de tot el món”, ha defensat Sàmper en una trobada amb una quinzena de fons de capital de risc que inverteixen en empreses emergents catalanes.
D’aquesta manera, el Govern vol incentivar l’enfortiment d’aquest ecosistema per “continuar posicionant Catalunya com un hub tecnològic de primer nivell”, ha defensat Sàmper durant la trobada, que ha servit per posar en valor el teixit emprenedor català i el rol dels fons de capital de risc.
En el seu conjunt, aquests fons sumen més de 3.000 milions d’euros en inversió en empreses emergents a Catalunya. En aquest context, “són responsables de gran part del creixement sostingut i de la internacionalització d’aquest ecosistema emprenedor, perquè contribueixen a donar impuls als projectes de les startups”, ha assegurat Sàmper a la trobada, a la qual també ha assistit el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Jaume Baró.
El Govern fa aquesta aposta en un moment en el qual l’ecosistema català de startups segueix en auge i “dona feina a més gent que mai”. De fet, la quantitat de startups creix cada any: el 2023 Catalunya comptava amb 2.100, un 4% més que el 2022, amb 20.600 llocs de treball i amb una facturació agregada de més de 2.100 milions d’euros.
A més, l’ecosistema startup català s’expandeix a múltiples sectors, entre els quals destaquen el de la salut, amb el 16,9% de les empreses emergents, seguida pels serveis empresarials i de software (15,2%), i les TIC i el mòbil (5,7%), a més d’àmbits com l’alimentació, el fintech i l’oci, segons dades d’Acció.