Influents de la setmana desembre 2024 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
 

DESEMBRE 2024

< ANTERIOR SEGÜENT >

SEGÜENT >

MIQUEL MARTÍ

CEO Tech Barcelona

La comunitat tecnològica i emprenedora barcelonina ha tornat a citar-se al Tech Spirit Barcelona. En la seva cinquena edició, prop de 4.000 persones han assistit a la trobada organitzada per Tech Barcelona, l'associació privada que dinamitza l'ecosistema digital i tecnològic de la ciutat amb Miquel Martí al capdavant com CEO i Miguel Vicente com a president. L'esdeveniment ha comptat amb 150 ponents, inclosos 50 emprenedors i 30 inversors també de l'àmbit internacional. Consolidada com a punt de trobada de l'ecosistema tecnològic, la cita s'ha centrat en aquesta edició en tecnologies disruptives com la IA, la computació quàntica i el disseny de microxips.

El Tech Barcelona exerceix de catalitzador del teixit tecnològic de la ciutat tant a través del Tech Spirit com dels seus hubs d'innovació, amb el Pier01 com a emblema. Martí ha liderat la seva estratègia com a CEO des del 2013, més d'una dècada durant la qual l'ecosistema ha fet eclosió i ha vist néixer unicorns des dels passadissos dels seus hubs. Enginyer industrial per la UPC i MBA per Esade, Martí va arribar a l'associació després d'una àmplia trajectòria que va començar per l'empresa familiar, fabricant d'equips d'electrònica, i que va passar després per l’Agència d'Acreditació en Recerca, Desenvolupament i Innovació Tecnològica (Aidit) i per Biocat, fins desembocar en el Tech.

CARMEN THYSSEN

Coleccionista d'art

La baronessa Thyssen ja té un museu a la seva ciutat natal. Juntament amb el fons Stoneweg, Carmen Cervera ha presentat el futur Museu Carmen Thyssen Barcelona, que estarà situat a l'antic cinema Comèdia, al bell mig de Passeig de Gràcia. Després de mesos de negociacions amb la propietat de l'edifici, les famílies Pla i Planàs, el nou equipament cultural ha començat a caminar amb la previsió d'obrir portes de cara a l'any 2027.

El Museu Carmen Thyssen Barcelona, que serà completament privat, suposarà una inversió d'uns 100 milions d'euros. L'art català dels segles XIX i XX serà l'eix central de l'equipament. Hi haurà una col·lecció permanent, però també s'organitzaran exposicions temporals, com passa al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid o el Museu Carmen Thyssen Màlaga, seus que col·laboraran per nodrir el nou espai, així com es treballarà amb la de Sant Feliu de Guíxols. Ramon Casas, amb el seu conegut Interior a l'aire lliure (1892), Santiago Rusiñol o Eliseu Meifrén seran alguns dels nous inquilins del Palau Marcet, un dels pocs palauets urbans preservats a l'Eixample, declarat Bé Cultural d'Interès Local l'any 2000.

 

ROC CASAGRAN

Escriptor

L’escriptor Roc Casagran (Sabadell, 1980) ha guanyat el 65è Premi Sant Jordi de novel·la amb l’obra Somiàvem una illa, una exploració amb sensibilitat de les connexions humanes, familiars i filials. El guardó s’ha entregat en el marc de la 74a Nit de Santa Llúcia-Festa Òmnium de les Lletres Catalanes. Toni Güell (Barcelona, 1979) s’ha emportat el 27è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per Elefants i Blanca Llum Vidal (Barcelona, 1986) el 66è Premi Carles Riba de poesia amb Tan bonica i tirana. Joan Berlanga ha rebut el 62è Premi Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, i Mariona Bessa Jové, el 51è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.

Roc Casagran ha guanyat un dels premis més destacats de les lletres catalanes dotat amb 60.000 euros directes per a l’autor amb Somiàvem una illa, un crit d’auxili d’un personatge després de patir un sotrac. Casagran, que a banda d’haver escrit diversitat de poemes és col·laborador en diversos mitjans de comunicació, torna a escriure una novel·la, l'última que havia fet data del 2016. Docent de professió, ha assegurat que la seva intenció és combinar la docència amb l’escriptura.