L’any 1802, l’hortolà Joan Nonell i Vinyes va començar a comercialitzar llavors i plantes al Maresme, on havia arribat la seva família, dècades abans, procedent d’Irlanda. El caràcter innovador s’aprecia des del principi, quan s’instal·la amb la seva esposa en una masia, seu de la saga durant més de dos segles. A més d’obrir la primera botiga de llavors a Barcelona, va publicar guies pràctiques per a jardiners i horticultors. El 1889, el Ministeri de Foment premia a Semillas Nonell per la seva contribució al progrés del sector agrícola.
La unió familiar fa la força
És al principi del segle XX quan la família Nonell s’uneix als Batlle, una família lleidatana dedicada a la producció agrícola i especialitzada en l’exportació de llavor d’alfals a Europa. Els germans Batlle —Ramón i Francisco— adquireixen l’empresa comercial de Barcelona i comença l’expansió del que avui coneixem com a Semillas Batlle. En l’actualitat, la companyia es divideix en dues grans àrees: un canal per a hort i jardí, i la divisió de grans cultius, la més important per a la companyia i que suposa un 65% de la facturació.
Un hort i un jardí… de qualitat
Hi ha consumidors que tenen un petit hort a casa, una hectàrea de terreny per conrear, un jardí casolà en una terrassa o una zona plena de flors. És a aquests perfils a qui va dirigit el canal Hort i Jardí de Batlle, on destaca una àmplia gamma de llavors hortícoles, aromàtiques, bulbs o brots, a fertilitzants, fitosanitaris i altres productes per a persones que busquen facilitats d’ús, qualitat i presentació.
Un llegat d’innovació
El valor afegit de l’empresa és la seva base genètica, amb moltes varietats i molt antigues, i el seu caràcter innovador. La companyia va ser pionera en estudis científics, per exemple, del pèsol. “Els nostres recursos genètics són molt grans i ens permeten triar i evolucionar per aconseguir llavors que s’adaptin a les condicions climatològiques actuals. Haver començat en el segle XIX ha ampliat el nostre coneixement per veure què funciona i què no”, explica David Giné, CEO de Semillas Batlle i amb més de 17 anys d’experiència a l’empresa.
Ordi contra el colesterol
Actualment, la recerca continua jugant un paper protagonista. El seu últim projecte consisteix en desenvolupar un ordi ric en betaglucà, un polisacàrid que estimula el sistema immunològic i redueix el colesterol. La idea és aconseguir que aquest ordi pugui menjar-se en flocs en l’esmorzar, escampada en una amanida o com una llesca de pa que transfereixi benestar. “És una cosa que no es buscava, però que vam poder comprovar en diferents assajos. El següent pas podria ser elaborar una cervesa, la base de la qual sigui l’ordi, amb alt percentatge en betaglucà. Si s’aconsegueix, ens farem rics”, fa broma el director general.
El temps ho és tot
En el món de la comercialització de llavors, saber esperar és essencial. “Creem un rebesavi, i el que comercialitzem és un besnet. Abans es trigava a desenvolupar una varietat entre 10 i 12 anys, ara ho aconseguim en no més de 6 anys a base de prova i error i gràcies als nostres bancs de germoplasma, on hi ha diferents qualitats i caràcters per aconseguir plantes que, per exemple, aguantin millor les temperatures i aprofitin millor l’aigua”, comenta Giné. Creuant diferents parts de les millors plantes, s’aconsegueixen varietats viables per al camp. Ara, Batlle disposa d’unes 120 varietats de llavors PBR (Plant Breeders Rigth) actives, és a dir, tant en conservació com en comercialització. “Podem treballar en el desenvolupament de més de 1.000 creuaments anualment, però només veuran la llum quatre o cinc, és una selecció molt restrictiva ateses les necessitats del mercat, de la indústria i el comerç”.
L’empresa ha apostat per la tecnologia per desenvolupar les llavors.
Producció estratègica i amb diversitat climàtica
Més del 50% de la facturació —32 milions d’euros el 2023— procedeix de l’exportació a països com França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit, Canadà, Estats Units, Marroc, Algèria o Turquia. Per a la seva producció, posseeix més de 15.000 hectàrees de cultiu repartides per llocs estratègics i amb diversitat climàtica a Espanya i l’exterior. Coincidint amb l’inici del segle XXI, es produeix un canvi en el model de negoci apostant per “una llavor més tecnològica, més pura i de valor superior”. El 2024 ha obert a Torrent de Cinca (Osca) una moderna planta industrial de 45.000 metres quadrats que s’uneix a la superfície d’envasament i subministrament de Bell-lloc (Lleida), la fàbrica de substrats de Talavera de la Reina (Toledo) i la seu central de Molins de Rei (Barcelona).
Un treballador descarrega el ‘trailer’ en l’únic procés manual de la nova planta.
Un capital humà de 110 persones
Aquelles escenes de persones separant el gra de la palla en els camps de blat és història. Actualment, Batlle rep un camió i una sola persona qualificada al capdavant d’un ordinador pot extreure una mostra i validar-la, descarregar el trailer i emmagatzemar en una sitja de 30 metres d’altura, realitzar la selecció, verificar la qualitat i fer que surti en diferents format des de sacs de 10 a 25 quilos en sacs industrials flexibles de 500 a 1.000 quilograms. “Abans —explica Giné— es necessitaven moltes persones, encara que avui siguem 110 empleats en les diferents seus i fàbriques, el gran actiu de l’empresa continua sent el capital humà, que és molt pròxim i transparent. Volem que tots se sentin partícips”.
Més enllà de la sostenibilitat
La sostenibilitat ja no sols està relacionada amb la mobilitat o la reducció de consums d’energia o envasos plàstics. Ara és important també inventar varietats de llavors que ajuden a lluitar contra les conseqüències del canvi climàtic. Segons el seu director general, “tenim lleguminoses que contribueixen a una millor rotació de cultius fixant nitrogen al sòl i preparant-lo per al futur, o plantes capaces de produir el mateix amb menys recursos hídrics i fertilitzacions. Sense oblidar el desenvolupament de proteïnes vegetals no només a partir de la soia, sinó també amb altres lleguminoses”.
Una llavor pura en un 99%
La producció estimada per a aquest any és de més de 20 milions de quilos de llavors de cereals (ordi, blat, civada, sègol, etc.), lleguminoses (veça, pèsol, cigró…), oleaginoses (gira-sol per a ús industrial i humà) o farratgeres (alfals, Raygrass, Festuca). En aquest punt, les noves tecnologies estan implementades en tots els processos. Giné posa l’exemple del moviment de la llavor, “que es fa en un transport neumàtic a baixa velocitat dins d’una canonada i que ens permet fer salts de barrera per passar de cota 0 a cota 35 en una sitja, enviar-lo a selecció en cota 30 amb poques persones i sense perill que es barregi o destrueixi el producte”. La neteja és l’altre punt clau, per això funcionen màquines que separen la llavor per mida, forma, pes o color. “I després està la que fa el tractament d’encapsulat, pel·liculació i bioestimulació. Al final arriba un producte de camp que és una llavor pura en més d’un 99%”.
Cada varietat té una temporalitat segons les seves característiques.Negocis per sempre
El 98% del teixit empresarial a Espanya són pimes. Negocis que, en molts casos, s’han transmès de generació en generació. I que, gràcies a la seva permanència, tenen un saber estar i una relació amb els seus clients especial. Les seves històries són les que expliquen el que som. Algunes d’elles reben un reconeixement a Negocis per sempre, un projecte que dona viabilitat a negocis que representen una forma única de tractar el producte i relacionar-se amb els seus clients. Empreses que, com Banc Sabadell, mantenen la proximitat amb el client, entenen les seves necessitats i els escolten cada dia per oferir-los la millor resposta. Aquí compartim algunes de les històries que ens han meravellat.