Recomendaciones literarias Navidad 2024
Han Kang, Maruja Torres i Jane Austen, entre les autores recomanades per a aquestes festes.

Recomanacions literàries per regalar aquest Nadal

'The New Barcelona Post' us proposa una selecció de títols per a tots els gustos, amb novetats i algun retrobament, entre els quals predominen bons llibres que molts voldran veure embolicats

Si per a alguna cosa serveix Nadal és per prendre’s un descans (els que poden). Entre que fa fred i que hi ha molta trobada familiar, les poques forces que queden millor passar-les al sofà o al llit amb un bon llibre. Ni que sigui per acabar l’any complint el propòsit de “llegir més” o per exposar a GoodReads que aquest 2024 no ha estat en va.

Amb un sector editorial que confia en aquesta campanya de Nadal per tancar un altre any de rècord, aquí va una selecció de recomanacions de títols que poden ser un bon regal, propi o aliè. No falten la saga del moment, Blackwater de Michael McDowell, ni l’últim Premi Nobel de Literatura, la fascinantment críptica Han Kang, però també hi ha propostes per als fans del Barça o de Jane Austen.

  • Els adeus impossibles, Han Kang (La Magrana)

Més Han Kang amb Els adeus impossibles, un dels últims títols traduïts en castellà i català, juntament amb Actes humans. La Premi Nobel de Literatura que ho va celebrar prenent-se un te planteja a Els adeus impossibles una trama en la qual la narradora ha d’afrontar una missió gairebé impossible, amb l’objectiu de salvar l’ocell d’una amiga ingressada a l’hospital. Un relat una altra vegada asfixiant de l’escriptora sud-coreana a través d’una protagonista que s’aïlla de la seva família, com tants altres personatges seus, una solitud forçada que cada vegada pren una forma diferent a les seves novel·les. Preu: 21,90 euros.

  • Cuanta más gente se muere, más ganas de vivir tengo, Maruja Torres (Temas de Hoy)

L’escriptora barcelonina, nascuda a l’antic barri Chino, torna a la càrrega amb unes memòries en les quals repassa una vida marcada pel periodisme, amb la desimboltura que la caracteritza, ara que diu que té més cites des que va sortir a Lo del Évole. Bromes amb sentit per explicar en què consisteix això d’envellir (amb permís). Tot això, sense perdre la lucidesa que la caracteritza per dir les veritats que facin falta sobre aquesta actualitat d’ara, amb més guerres, crispació i por. Per sort, Maruja Torres aquí segueix. Per posar ordre i donar una mica de llum. Preu: 20 euros.

  • Blackwater. La riuada, Michael McDowell (Blackie Books)

La història, i desgràcies, de Perdido, un petit poble del sud d’Alabama s’han convertit en el gran èxit de l’any. Més de 700.000 lectors s’han sumat a aquesta saga, recuperada per Blackie Books, entregant-se de ple a la trama protagonitzada pels Caskey, uns rics terratinents a qui se’ls creua la misteriosa Elinor Dammert, apareguda del no-res després d’una riuada que s’ho emporta tot. Sis volums curts, tots ells amb portades preciosistes, amb els quals gaudir aquest Nadal, si encara no s’ha fet. Es comença per La riuada. Una nova oportunitat per a Michael McDowell, un escriptor oblidat, també guionista de pel·lícules com Beetlejuice i Malson abans de Nadal de Tim Burton. Preu: 9,90 euros.

La Riada
La Riada, primer llibre de la saga Blackwater.
  • La planta baja. Diario de rodaje, Alejandro Simón Partal (Plaza & Janés)

Tot i que l’última pel·lícula dirigida pel gironí Isaki Lacuesta, Segundo premio, hagi caigut de la carrera pels Oscars, en la qual caldrà concentrar esforços per a La habitación de al lado de Pedro Almódovar, encara queda molt per celebrar amb el film sobre els orígens de Los Planetas. Més quan la gala dels Goya se celebrarà a Granada. Mentrestant, i per a aquells que encara no l’hagin vist, es pot conèixer una mica més amb La planta baja. Diario de rodaje, el relat de com va ser el rodatge fet per l’escriptor i poeta Alejandro Simón Partal, qui va conviure amb l’equip i ho narra tot des de dins. Preu: 21,90 euros.

  • Les cases del Barça, Frederic Porta i Manuel Tomás (Lunwerg)

A l’espera que acabin les obres al Camp Nou i es deixi espai perquè l’Estadi Lluís Companys torni a tenir un calendari completament musical, l’editorial Lunwerg s’ha dedicat a recollir la història gràfica dels 125 anys del FC Barcelona, seleccionada pel periodista Frederic Porta i l’historiador Manuel Tomás en una edició trilingüe (castellà, català i anglès). Les cases del Barça repassa els estadis on ha suat l’equip, des dels camps de lloguer on va començar a jugar, passant per la primera seu estable al carrer Indústria, coneguda com l’Escopidora, i per l’estadi de Les Corts, fins a arribar al Camp Nou. Un relat que recull tots els episodis des del 1899 fins a l’actualitat. Preu: 39,95 euros.

Las casas del Barça
Las casas del Barça, en edició trilingüe.
  • Jane Austen. Enciclopedia visual, Gwen Giret i Claire Saim (Lunwerg)

Si hi ha alguna autora que entra bé per Nadal aquesta és Jane Austen. Per la típica tarda de sofà i manta res millor que una de les seves novel·les, amb opció posterior disponible de veure-les a la pantalla gran, amb infinitud d’adaptacions per triar (les de la BBC sempre són una aposta segura). Per anar a contracorrent, es recomana Persuasió davant els grans clàssics com ara Orgull i prejudici, Emma i Sentit i sensibilitat. Com fa poc s’ha estat parlant de Els Watson o Sandinton i cal preparar-se ja per al 250è aniversari del seu naixement aquest 2025, Lunwerg ha editat una extensa enciclopèdia visual en la qual es repassa la vida d’una escriptora que mai es va imaginar tot l’èxit, i lectores, que acumularia anys després, sobrevivint a qualsevol moda. Postdata: hi ha recomanacions sobre com vestir d’època. Preu: 39,50 euros.

  • La historia del arte, E. H. Gombrich (Phaidon)

Ser un cultureta mai està de més. Per a aquells que vulguin actualitzar els seus coneixements d’Història de l’Art, sense menystenir a aquest llibre de Vicens Vives que molts guarden com una relíquia, Phaidon presenta un text clàssic per entendre l’art, escrit per Sir Ernst Gombrich l’any 1950. Traduït a més de 30 idiomes i encarant la seva setzena edició, aquest supervendes serveix com a introducció intensa a aquesta disciplina, repassant des de les primeres pintures rupestres fins a l’art del segle XX, amb prefaci inclòs de la neta de l’historiador britànic. Superada la lectura, que es pot prendre com a propòsit d’any nou, després, quan s’arriba al Partenó, tot té molt més sentit. Preu: 59,95 euros.

La Historia del Arte
Un clàssic per apropar-se al món de la història de l’art.
  • Cantina japonesa, Clémence Leleu i Anna Shoji (Cinco Tintas)

Més d’un centenar de receptes i reportatges per conèixer en profunditat un país que captiva com el Japó. Cantina japonesa, publicat per l’editorial independent barcelonina Cinco Tintas, convida a provar alguns dels seus plats més coneguts com les gyozes, podent-los elaborar amb ingredients que es troben aquí. Dividides les seves pàgines en cinc zones geogràfiques (Tòquio, Kansai, Kyushu, Hokkaido i Okinawa), realitza una exploració profunda dels seus sabors, acostant una mica els seus mercats i bars, en els quals qualsevol elecció és bona, a més d’aprofitar per explicar la història i les tradicions nipones, fascinants i complexes al mateix temps. Preu: 39,95 euros.