Edificio en construcción en Barcelona
Un operari en un edifici en construcció a Barcelona. © Martí Petit

La inversió immobiliària a Barcelona creixerà fins al 20% aquest any

La ciutat tanca 2024 amb 2.500 milions d'euros d'inversió, en un exercici que tornen a liderar els hotels i en el qual s'ha disparat la inversió en residències d'estudiants

Barcelona encara 2025 amb bones previsions pel que fa a la inversió immobiliària. La capital catalana ha tancat 2024 amb un creixement del 33% respecte a l’any anterior, assolint els 2.500 milions d’euros invertits en actius immobiliaris. Però aquest creixement no es quedarà aquí: tot apunta que sumarà fins a un 20% més durant 2025 i que rondarà els 3.000 milions d’euros, la qual cosa implicaria recuperar xifres prèvies a la pandèmia.

Aquests 2.500 milions d’euros de 2024 representen “la quarta millor xifra dels últims 15 anys”, ha destacat el responsable de CBRE Barcelona, Xavier Güell. “El 2023 vam tocar fons a nivell europeu, estatal i de Barcelona; 2024 es coneixerà com l’any de la recuperació, i 2025 serà recordat segurament com l’any de la consolidació de la recuperació”, ha pronosticat Güell en la presentació de les previsions de CBRE per a 2025, amb la responsable de Research Barcelona de la companyia, Marta Tarrío.

I és que el creixement del 33% de 2024 a Barcelona s’ha estès pràcticament a tots els sectors i ha superat les previsions, que el situaven en una forquilla entre el 10% i el 20%. A més, s’ha elevat per sobre del creixement a nivell estatal i europeu. En tots dos casos, la inversió immobiliària ha pujat un 20%, xifra que es preveu repetir aquest 2025 en ambdós mercats.

A Barcelona i Catalunya, els hotels han continuat liderant la inversió immobiliària el 2024. Amb 627 milions d’euros, el sector hoteler concentra el 25% del total de la inversió, i segueix al capdavant malgrat un lleuger descens del 3%, i tot i que altres actius han crescut durant l’any, inclòs el de living i el d’oficines. A més, el seu pes va més enllà, i la inversió hotelera a Catalunya representa el 19% del volum total invertit a nivell estatal el 2024.

Les residències propulsen el living

Tot i el lideratge dels hotels, el sector living escurça distàncies, tenint en compte tant habitatges com flex living i residències d’estudiants. Amb una inversió de 512 milions d’euros el 2024, ha tancat l’any amb un creixement del 65% respecte a l’anterior, afavorit per la inversió en residències d’estudiants a la capital catalana i el seu entorn.

De fet, la inversió en residències d’estudiants ha assolit 276 milions d’euros, gairebé el doble de la vinculada a habitatge tradicional, que s’ha quedat en 145 milions d’euros, la mateixa xifra que l’any anterior. Segons Güell, el 2024 ha tingut especial pes l’habitatge assequible, mentre que “la inversió en operacions tradicionals de compra venda d’edificis ha estat pràcticament nul·la per la limitació de rendes”. A més, la inversió en opcions de flex living s’han triplicat enguany: ha passat de 33 milions el 2023 a 91 el 2024.

Obras en Barcelona.
Un edifici d’habitatges en construcció a la capital catalana. © Lucas Amillano

Rècord en les rendes prime d’oficines

El recentment tancat 2024 també ha estat un bon any per a les oficines a Barcelona. La inversió en aquest àmbit ha escalat fins als 447 milions d’euros, un 71% més que l’any anterior. La contractació també s’ha incrementat, en un exercici en el qual han crescut també les rendes prime, que per primera vegada s’han situat en 30 euros per metre quadrat.

“La previsió és superar els nivells de 2021 i 2022 i acabar de consolidar la recuperació del mercat de les oficines”, ha defensat Tarrío. Aquest creixement anirà acompanyat de grans projectes que estan en marxa, com Diagonal Vertical, l’Edifici Estel, les Tres Xemeneies del Paral·lel i el complex de Finestrelles a Esplugues de Llobregat.

Dins de l’àmbit de les oficines, el 22@ exerceix un rol rellevant a la ciutat. El districte tecnològic ha recuperat el seu ritme després d’una frenada el 2023, i el 31% de les oficines contractades a la ciutat es van registrar en aquesta zona el 2024. A més, ho ha fet a força d’integrar tipologies d’empreses: “L’èxit del 22@ és la transversalitat més enllà de la tecnologia”, ha defensat Güell.

No obstant això, ha insistit en la necessitat de diversificar els usos de la zona i incorporar més habitatge: “És el taló d’Aquil·les del 22@”. Per això, ha tornat a llançar la proposta de CBRE per generar més habitatge a través de modificar de nou la planificació urbanística del districte per promoure l’habitatge lliure. Amb aquesta mesura, podrien residir-hi 21.000 persones més, a les quals s’hi podrien afegir 18.000 més, si es flexibilitzés el pla que regula els allotjaments turístics per admetre altres fórmules residencials.

Edifics 22@
Edificis al 22@ de Barcelona. © V.Z. González

De la industrial i el retail als museus i el healthcare

Per al sector logístic català, 2024 ha estat un “any excepcional” en el qual ha registrat una contractació per sobre dels 710.000 metres quadrats, un 33% més que l’anterior. Ara, “es preveu una estabilització” al voltant dels 600.000 metres quadrats anuals, amb una renda prime per sobre dels nou euros per metre quadrat en l’entorn metropolità.

L’àmbit del retail també ha tancat un bon any, amb una inversió de 355 milions d’euros. En aquest sector han influït operacions vinculades a centres comercials i als carrers més cèntrics de Barcelona, entre els quals continua despuntant el Passeig de Gràcia.

Barcelona, clave en la nueva ley de startups
La Diagonal a la confluència amb el Passeig de Gràcia. ©TheNBP

Consolidat com el carrer comercial més car d’Espanya, la seva renda prime s’ha elevat el 2024 fins als 3.180 euros, i busca créixer més enllà dels seus límits tradicionals. Pròximes obertures com la de Patek Philippe a Jardinets de Gràcia podria allargar el passeig per sobre de la Diagonal, ampliant la seva influència i impactant en el retail.

I la inversió immobiliària a Barcelona ha anat més enllà: actius d’àmbits diferents als tradicionals han sumat 284 milions d’euros més al balanç de 2024. Entre ells, destaca l’anunci del futur museu Thyssen a l’antic Comèdia, amb una inversió prevista de 100 milions d’euros, i 143 milions en projectes vinculats a l’àmbit healthcare, cridat a ser punta de llança del creixement de Barcelona.