Maria Fátima Lucas, consejera delegada de Zymvol
Maria Fátima Lucas, consellera delegada de Zymvol.

La ‘startup’ Zymvol aixeca tres milions per optimitzar enzims

La inversió ha estat liderada pels grups de capital de risc Faber Venture, Elaia Partner i Übermorgen Ventures

Els enzims són les molècules que, encara que imperceptibles a l’ull humà, permeten que s’accelerin totes les reaccions químiques que succeeixen dins del cos humà. Són essencials, per exemple, en el procés de digestió, així com els responsables que l’organisme pugui tolerar la lactosa. Tot i això, perquè aquests enzims puguin ser utilitzats en processos químics industrials, primer han de ser optimitzats per poder resistir les condicions de la fàbrica. Amb aquest objectiu va néixer l’any 2017 Zymvol, startup catalana que ha desenvolupat un programari especialitzat en dissenyar enzims perquè puguin ser usats en la indústria farmacèutica, química i alimentària. L’empresa biotecnològica ha aixecat tres milions d’euros per fer un salt de qualitat al seu programa informàtic i millorar les seves instal·lacions.

“Els enzims són com diminutes fàbriques químiques responsables de totes les transformacions que es donen en la naturalesa; aprofitant el poder dels enzims podem oferir processos químics nets i sostenibles a aquelles empreses que busquen millorar els seus productes”, explica la seva consellera delegada, Maria Fátima Lucas. Aquestes molècules són usades actualment en el sector industrial per, per exemple, produir llet sense lactosa —gràcies a l’enzim conegut com a lactasa— o fabricar detergents amb un major poder de neteja.

Tot i això, abans de ser usats a la fàbrica, els enzims han de ser optimitzats per resistir les condicions de l’entorn i els canvis bruscos de temperatura i pressió. Per aquest motiu, l’empresa catalana ha desenvolupat un programa informàtic que ofereix simulacions digitals que imiten les condicions que es donen dins la fàbrica. Gràcies a l’ús d’aquest software, es poden reduir els temps i costos que permeten comprovar que un enzim pugui ser resistir a la fàbrica i ser utilitzat en processos químics. A més, la tecnologia d’aquesta companyia també és capaç de descobrir els enzims més idonis per a una reacció química determinada.

Des de la seva creació, Zymvol ha completat més de 100 projectes per a empreses de diversos sectors, principalment per a indústries farmacèutiques i químiques, col·laborant amb clients internacionals com Axplora, Medichem o Sanofi. De cara a aquest 2025, la startup preveu optimitzar la seva tecnologia gràcies als tres milions d’euros captats en aquesta ronda. Una inversió que ha estat liderada pels grups de capital de risc Faber Venture, Elaia Partner —qui ja va aportar fins a 1,3 milions d’euros en l’anterior ronda de l’empresa— i Übermorgen Ventures.

L’empresa planeja expandir el seu equip, que actualment compta amb més de 20 empleats repartits entre les seves oficines de la capital catalana i Boston, i especialment incrementar el seu departament de vendes i màrqueting per atreure a nous clients. El propòsit d’aquesta startup fundada a Barcelona és millorar la seva tecnologia perquè cada vegada més empreses coneguin el potencial de l’ús dels enzims en la indústria, un sector valorat en gairebé de 14.000 milions d’euros el 2024. A més, amb la inversió captada també preveuen millorar el seu laboratori experimental, situat en el Parc Científic de Barcelona (PCB), i expandir el seu programa informàtic, així com llançar al mercat el seu primer kit d’enzims personalitzat.

Zymvol compta actualment amb un equip de més de 20 persones i oficines a Barcelona i Boston.

“Els enzims han demostrat ser una solució eficaç per reduir les emissions i els productes químics nocius en la producció industrial, però continuen estant infrautilitzats a causa de la complexitat de la seva aplicació”, lamenta la consellera delegada de Zymvol. L’ús d’enzims en processos farmacèutics o alimentaris pot ajudar a reduir emissions, ja que l’aplicació d’aquests permet reduir o fins i tot eliminar la necessitat d’utilitzar productes químics tòxics durant aquests processos industrials. Amb la seva tecnologia, l’empresa vol facilitar l’accés a aquestes partícules “perquè la química verda es converteixi en la nova norma”, reflexiona Maria Fátima.