Simulació nou edifici ETSEIB
Simulació del nou edifici per a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de la UPC, ubicada a la part alta de la Diagonal.

L’UPC creixerà a la Diagonal amb un nou edifici per als enginyers industrials

Les obres començaran a finals d'any i suposaran una inversió de 54 milions

No hi ha qui no s’hagi fixat en les dues torres racionalistes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial (ETSEIB) a la seva sortida de Barcelona per la Diagonal. Aquest perfil urbà de l’avinguda canviarà en els pròxims anys amb la construcció d’un nou edifici per al centre de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on conviuen uns 4.000 estudiants, professors i personal de suport. No és que l’escola busqui guanyar espai per donar resposta a una demanda més gran, sinó que necessita rehabilitar-se i, per fer-ho sense aturar les classes, ha de traslladar les aules a un nou immoble.

Un plantejament complex que fa dècades que es troba damunt de la taula de la universitat, però que la crisi econòmica ha frenat durant massa cursos, com ha passat amb els projectes de tants altres centres públics de la ciutat. Les torres de l’ETSEIB es van construir a la dècada dels seixanta i els anys pesen, amb problemes en els acabats de l’edifici i filtracions d’aigua. És tan integral la rehabilitació que requereix, fins i tot es valora la reconstrucció, que no es pot executar mantenint la docència. La proposta de construir un nou edifici es va començar a treballar en els 2000 i d’aquí ve que ja estigui construïda la base, amb un parell de plantes fetes en aquell moment i damunt de les quals s’alçarà l’immoble.

“És un projecte molt esperat per la universitat”, explica el rector de la UPC, Daniel Crespo. Les obres s’espera que comencin a finals d’aquest any, un cop estigui acabat de polir el projecte executiu en els pròxims mesos i obtinguts tots els permisos municipals. Els despatxos d’arquitectura que ho duran a terme són tots catalans i van ser triats entre una vintena de propostes que es van presentar al concurs. Seran Eduard Gascón i Elies Rull (TAC Arquitectes), Luis Alegre i Lluís Lloveres (A&LL) i TYPSA, amb la col·laboració de BBG i Ecopenta. Precisament, un d’ells, Luis Alegre, és fill de l’enginyer Vicente Alegre, qui va construir les torres actuals juntament amb l’arquitecte Robert Terradas.

El nou edifici, en forma de cub, s’ha concebut per donar continuïtat a l’estructura actual i no restar protagonisme a les torres, a més de per millorar la permeabilitat del campus i la interacció amb l’entorn, amb la previsió de pacificar la via que queda darrere, el carrer Pau Gargallo. Tindrà nou plantes i sumarà 16.000 metres quadrats. S’inclouran plaques fotovoltaiques a la façana i la coberta perquè l’immoble generi el 40% de l’energia que consumirà.

Les plantes baixes es destinaran a aules mentre que la resta estarà dedicada a laboratoris, amb l’objectiu d’adaptar-se a una disciplina que cada vegada té més formació pràctica. Es contempla tenir acabat el nou edifici entre finals de 2027 i principis de 2028, amb la previsió d’anar omplint el seu interior d’activitat de manera progressiva i que estigui completament operatiu en el curs 2028/2029. Una vegada passi això, quedarà afrontar la reforma de les instal·lacions actuals, amb una superfície de 47.000 metres quadrats. Aquests treballs hauran de servir per solucionar les patologies existents i adaptar-se a noves normatives en qüestions com l’aïllament, però, per a això, no hi ha ni calendari previst ni recursos compromesos.

El pressupost del nou edifici se situa en els 54 milions d’euros, repartits entre 42 milions per a la construcció i 12 milions per equipar l’interior. Actualment, la universitat ja disposa d’11 milions d’euros per posar-ho tot en marxa, amb un milió aportat per la Generalitat. La UPC està treballant amb el departaments de Recerca i Economia perquè financi part del desemborsament total.

Nuevo edificio ETSEIB UPC
El nou edifici també servirà per connectar millor l’interior del campus.

Una cartera de gairebé un centenar d’edificis

Els diferents campus de la UPC sumen gairebé un centenar d’immobles, amb alguns d’ells havent superat els 100 anys. Molts d’ells demanen una actualització com les torres de l’ETSEIB, amb factures energètiques molt altes per un aïllament que ha quedat antiquat o mal adaptats per als nous requisits d’accessibilitat. Després d’estudiar durant dos anys l’estat de cada edifici, la universitat destinarà un primer paquet de 27 milions d’euros d’aquí al 2026 a començar amb les millores, però cap requerirà una gran construcció com l’escola d’Enginyeria Industrial. Amb aquest context, la UPC demana augmentar el pla d’inversions universitàries de la Generalitat, reduït a mínims amb la crisi econòmica i recuperada la meitat de la seva quantia fa uns pocs anys. Abans de la crisi, la partida era de 100 milions d’euros.