Festival fermentación Barcelona
BARCELONA I GASTRONOMIA, ARA EN UN ÚNIC LLOC

FRMNT, el primer Festival de Fermentació de Barcelona

El FRMNT es trasllada a la Nau Bostik per iniciar una nova etapa de creixement, amb la seva primera edició oberta i gratuïta durant la qual els millors mestres fermentistes, i algunes de les millors marques elaboradores, es reuniran per compartir coneixements, sabors i experiències d'aquesta tècnica mil·lenària

“La fermentació necessita temps: temps per ser elaborada, per ser estudiada, per ser coneguda”, en paraules de l’experta en fermentacions Blanca del Noval. Possiblement, doncs, només amb els dos dies que dura el FRMNT, el Festival de Fermentació de Barcelona, només tinguem temps de fer una ullada a aquesta tècnica mil·lenària, però serà una ullada “clara, completa i concisa”. Perquè els pròxims 15 i 16 de març, la Nau Bostik de la ciutat es convertirà en l’epicentre de la cultura fermentada amb la primera edició oberta i gratuïta d’aquest esdeveniment únic a Barcelona.

Durant dos dies, els millors mestres fermentistes, i algunes de les millors marques elaboradores, així com apassionats de la fermentació, es reuniran per compartir coneixements, sabors i experiències en un festí d’aromes i textures. Seran dos dies intensos i, segurament, deixaran ganes de moltes més edicions.

Un festival amb identitat i propòsit

FRMNT neix gràcies a l’impuls de Henk Cortier (Lambicus) i Xavier Ramon (Ferment Project), qui, després de quatre edicions en petit comitè a Lambicus Bar, han decidit portar la seva passió a un altre nivell. “Volem que FRMNT sigui el festival de referència en fermentació en tota Espanya”, afirma Xavier Ramon. Amb aquest propòsit, han dissenyat un esdeveniment que celebrarà la diversitat dels fermentats, potenciarà sinergies entre productors i aficionats, i servirà de plataforma de divulgació.

Fermentum festival
El FRMNT es trasllada a la Nau Bostik per iniciar una nova etapa de creixement.

El festival s’estructura entorn quatre grans eixos i objectius: compartir la passió per la fermentació, divulgar els seus beneficis, enfortir la comunitat i reforçar la indústria dels fermentats. Un esdeveniment, a més, que arriba en plena ebullició dels fermentats en la gastronomia moderna. Del kimchi a la kombutxa, del miso als vegetals fermentats, aquestes joies gastronòmiques han conquistat paladars i cuines de tot el món.

FRMNT Festival de Fermentació de Barcelona oferirà en un cap de setmana una infinitat d’activitats per a submergir-se en la cultura fermentada. Hi haurà dos espais diferenciats: un market amb productors de primer nivell i una sala d’activitats on alguns dels majors experts del sector compartiran els seus coneixements.

Natsumi Nakamori fermentación
Natsumi Nakamori, especialitzada en cuina nipona, és una de les expertes que oferirà un taller al FRMNT.

En la zona expositiva, els assistents podran degustar cervesa, quefir d’aigua, sidra, vins naturals, cheesecakes fermentats, gelats, vinagres i més. Marques com Joncake, Delacrem, LOV Ferments, Kewater Drinks, Hope Nature Vinegar, Brebel Beer, Lambicus, Garage Bar, Sidra L’Applana i Ferment9 seran presents amb els seus millors productes.

Les activitats inclouen ponències, tallers i tastos amb figures de renom com José de la Rosa (Fermented Freelance), Javi Maeztu (Academia Fermentista), Federico Pasian (Master Fermenter), David Bea (Biersommelier), Natsumi Nakamori (Pickles Natsumi), Manuel Dias (Ferment9) i Mario Pérez (Bravasa). També participaran els organitzadors, Henk Cortier i Xavier Ramon, per compartir la seva experiència en el sector.

El festival arriba en un moment d’auge dels fermentats.

Fermentació, música i street food

Però FRMNT no serà només un festival de fermentació. La música i la gastronomia també tindran un paper destacat, amb foodtrucks i degustacions exclusives dissenyades especialment per a l’esdeveniment. “És una oportunitat única per conèixer als millors fermentistes del país, aprendre d’ells i provar edicions especials que no es troben en cap altre lloc”, destaquen els organitzadors.

Darrere de FRMNT es troben dos grans noms del sector. Xavier Ramon, fundador de Ferment Project i Brebel Beer, és un especialista en maridatges de cerveses i formatges i un referent de l’experimentació amb koji. Ha col·laborat en esdeveniments com el Barcelona Beer Festival i promogut la gastronomia fermentada amb experiències innovadores. D’altra banda, Henk Cortier és el fundador de Lambicus, l’icònic bar i botiga de cerveses belgues a Barcelona. Des de 2014, el seu projecte ha estat un far per als amants de la cervesa, oferint una selecció de més de 300 referències i contribuint a la difusió de la cultura cervesera a la ciutat.

Xavier Ramon, un dels impulsors del festival, durant una de les activitats de l’anterior edició a Lambicus Bar.