El recinte firal de Montjuïc revela la seva nova cara. Amb la mirada posada en la celebració del seu centenari l’any 2029, s’acaben de conèixer les propostes guanyadores de la reforma que modernitzarà les seves instal·lacions, amb la previsió de començar obres a principis de l’any que ve. El complex de Fira transitarà cap a un nou disseny més obert amb el seu entorn i ple de verd, deixant enrere la monumentalitat poc accessible que l’ha caracteritzat en els seus primers 100 anys de vida. “Ha de convertir-se en un equipament a escala humana i urbana”, remarca l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas.
El consistori, la Generalitat i Fira de Barcelona han donat a conèixer aquest dilluns els despatxos d’arquitectura que executaran la primera fase de la reforma, que actuarà sobre diferents zones del recinte però no sobre totes per poder mantenir l’activitat firal. Amb un pressupost de 255 milions d’euros, els treballs comportaran derrocar estructures existents, com el Palau de Congressos de Barcelona, on s’alçarà un edifici completament nou. Es construirà un palau multifuncional, pensat per acollir qualsevol mena d’esdeveniment, i es farà de la mà de l’arquitecte xilè Smiljan Radic i dels locals Miquel Mariné Núñez, Beatriz Borque i César Rueda Bonet. Sumarà un total de 20.500 metres quadrats repartits en dues plantes.
Per a Buhigas, la proposta guanyadora aconsegueix trencar la gran dimensió d’aquest edifici a base de transparència, amb molt de vidre que fa més diàfan i permeable l’interior. Situat al costat esquerre de l’avinguda de la Reina Maria Cristina vista des de la plaça Espanya, l’element més característic del nou edifici serà una passarel·la elevada habitada per arbres al llarg de més de 2.000 metres quadrats. Unirà aquest palau amb el que hi ha al costat, que toca amb la plaça Espanya i que es reformarà a partir del 2029 en una segona fase de la reforma.

Molt a prop, es troba el Palau Alfons XIII, al costat esquerre de la font de Montjuïc. Ara buit, serà aquí on se situarà el nou Palau de Congressos. Amb segell barceloní, els despatxos Forgas Arquitectes —responsable de la nova Model i de la reforma del Teatre Kursaal de Manresa— i Archambac es troben darrere de la proposta guanyadora, juntament amb l’arquitecte Álvaro Fernández García.
El seu plantejament respectarà l’estructura externa dissenyada per Josep Puig i Cadafalch alhora que canviarà completament el seu interior, on entrarà la llum natural. A més, comptarà amb un pati-jardí, un auditori amb capacitat per a més de 2.000 persones, una sala d’exposicions i sales de reunions. Fins i tot hi haurà picades d’ullet a les voltes de l’arquitecte valencià Rafael Guastavino. Buhigas posa en valor la seva “bellesa, simplicitat i elegància”.

La primera fase de la reforma dels palaus firals de Montjuïc es complementarà amb la creació del Fira Innovation Hub, un espai on es reunirà sota el mateix sostre a grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats per trobar noves vies de negoci. Estarà situat en una part de l’actual palau 8 de Fira Montjuïc, situat en el costat dret de l’avinguda de la Reina Maria Cristina.
El futur centre d’innovació suposarà la construcció d’un edifici de tres plantes en forma de Z, envoltat d’espais verds oberts al públic. En aquesta proposta, l’element més trencador serà la conversió de les actuals columnes que hi ha a la façana. Ara són purament decoratives, però passaran a ser la porta d’entrada als jardins que hi haurà a dins. També destacarà el canvi que es produirà a la façana que dona a la Gran Via, que tindrà forma de dents de serra i estarà coronada per claraboies, la qual cosa permetrà il·luminar l’interior. Aquesta última peça estarà dissenyada pel despatx d’arquitectura danès Bjarke Ingels Group, conegut per haver ideat la Lego House, i el barceloní MIAS Arquitectura, fundat per Josep Miàs, qui ha signat projectes com el nou funicular del Tibidabo, la Cuca de Llum.

“Les tres guanyadores ho han fet per unanimitat”, defensa Buhigas. Més de 120 estudis es van presentar al concurs d’arquitectura internacional per reformar el recinte firal de Barcelona. Entre totes les candidatures, es van triar 15 despatxos per presentar la seva proposta de cara a la fase final. Escollides les tres guanyadores, ara és el moment d’encarregar els projectes.
Els enderrocaments començaran el mes de desembre per poder arrencar les obres el 2026, amb la previsió que tot estigui acabat de cara al 2029. El pressupost de la primera fase dels treballs es repartirà entre 215 milions d’euros per al nou Palau de Congressos i palau multifuncional, assumits per Fira 2000, i 40 milions d’euros per al Barcelona Innovation Hub, aportats per Fira de Barcelona. La segona fase de les obres, prevista entre 2029 i 2035, suposarà una inversió de 160 milions d’euros.

La presentació de les propostes guanyadores ha comptat amb la participació del ministre d’Indústria i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui ha dit que el Govern central vol formar part de la reforma. “Volem estar amb vosaltres”, ha remarcat. L’acompanyaven la consellera d’Economia, Alícia Romero, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. “Avui és un gran dia per a la ciutat i per a Fira”, ha assenyalat Collboni. “Estem fent un gran pas”, ha afegit el president de Fira de Barcelona, Pau Relat.
La transformació que es farà a la Fira no serà l’única que viurà Montjuïc. El consistori vol que es pugui travessar la plaça d’Espanya per l’interior i donar un nou impuls a l’Anella Olímpica, és a dir, “abraçar Montjuïc”, segons defineix Collboni. Tot això amb la mirada posada en l’ampliació del MNAC, també a punt de revelar els guanyadors del seu concurs internacional d’arquitectura.