El futuro BlueTechPort de Barcelona.
Imatge virtual del futur BlueTechPort de Barcelona.

Comença el compte enrere per culminar el BlueTechPort el 2027

El centre d'innovació vinculada a l'economia blava fixa la mirada en ‘startups’ que donin respostes a reptes del sector

La maquinària per posar en marxa el BlueTechPort en la seva màxima expressió ja està en marxa. La prevista concessió de l’espai al World Trade Center (WTC) ja s’ha formalitzat; la licitació de les obres es farà durant les pròximes setmanes, i els treballs començaran previsiblement a la tardor, amb la voluntat que acabin durant la tardor del 2027.

Amb una inversió de 49 milions d’euros, les obres elevaran l’actual BlueTechPort a un altre nivell: l’espai d’innovació que ara ocupa un dels tinglados del Moll de Sant Bertran s’estendrà a la resta dels edificis, que sumaran 25.000 metres quadrats destinats a la innovació vinculada al mar.

El nou centre d’innovació, que podrà acollir a fins a uns 3.000 treballadors, aspira a convertir-se en un dels espais d’innovació en economia blava més importants d’Europa, “si no el més important”, ha destacat el director general de World Trade Center Barcelona (WTCB), Carles Anglada, al costat del president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, i de la directora d’Innovació del port, Emma Cobos.

L’objectiu? “Que el BlueTechPort i les empreses que s’allotjaran en ell es converteixin en una peça clau per a la internacionalització, la digitalització i la sostenibilitat, eixos principals del futur del port”, ha emfatitzat Carbonell. Així, el centre contribuirà a enfortir l’ecosistema de l’economia blava, i a posicionar Barcelona com a capital europea d’aquest àmbit.

Ara, uns 40 empleats d’una vintena d’empreses ja treballen en l’única nau de la qual disposa actualment el BlueTechPort. Tots ells traslladaran la seva activitat al World Trade Center mentre duren les obres que ampliaran l’abast del BlueTechPort. Aquest centre d’innovació serà el primer immoble que gestioni el WTCB més enllà del moll de Barcelona, fet que representa, segons Anglada, una “fita” per a l’empresa: “Aquest salt físic i qualitatiu marcaran un abans i un després per al WTCB com a gestor immobiliari, i serà el primer d’altres actius que anirem incorporant a la nostra cartera”, que estan encara per concretar.

Quan acabin les obres, el centre comptarà amb oficines, tallers, laboratoris, sales d’exposició, cantina i sala de lactància, entre altres instal·lacions. Per acollir-les, el projecte dissenyat pel despatx b720 Fermín Vázquez Arquitectes estarà marcat per la flexibilitat: “Els laboratoris poden anar des d’una taula amb un ordinador fins a una piscina plena d’aigua”, ha il·lustrat Anglada.

Render Blue Tech Port tinglados del muelle
El futur centre d’innovació del Puerto de Barcelona, dissenyat pel despatx b720 Fermín Vázquez Arquitectos.

Mitjançant el disseny de Fermín Vázquez, les sis naus del moll, construïdes en la dècada de 1960 i en desús fins ara, canviaran la seva aparença actual per adquirir una molt més transparent, dominada per parets de vidre i coronades per un edifici de vuit plantes que exercirà de “far del complex”.

A més, un 17% del BlueTechPort serà d’espai verd, i el complex es construirà potenciant la seva sostenibilitat: consumirà un 60% menys d’energia que un edifici convencional, i l’edifici produirà el 50% d’aquella que necessiti, mitjançant un sistema d’hidrotèrmia i plaques solars que s’estendran sobre els sostres arrodonits dels antics tinglados.

Talent i ecosistema

La voluntat del WTCB com a gestor de l’espai és que un terç de les empreses que s’incorporin al BlueTechPort siguin startups. Juntament amb la presència d’empreses consolidades i institucions, “convertiran el BlueTechPort en un veritable hub de recerca, innovació i coneixement”, i en un banc de proves d’empreses emergents que vulguin testar les seves solucions, també en la mar: “El port s’ha de veure com un sandbox de proves”, segons Cobos.

“Volem que el que surti d’aquí resolgui problemes reals, i que surtin empreses de llarg recorregut”, ha afegit Anglada. I és que, en definitiva, “l’objectiu és atreure talent per donar resposta a grans reptes” vinculats a l’economia blava, com ha ressaltat Cobos, que ha apostat per atreure talent tant local com internacional. Així, en paraules d’Anglada, el BlueTechPort contribuirà a enriquir a aquest sector i a posicionar a Barcelona: “Agrupar aquest ecosistema sobre un mateix sostre ens dona visibilitat, afavoreix els contactes i la col·laboració i és un multiplicador de l’ecosistema”.

Emma Cobos, José Alberto Carbonell, Carles Anglada y David Pino en el Port de Barcelona.
Emma Cobos, José Alberto Carbonell, Carles Anglada i David Pino a la presentació del BlueTechPort.