L'Església gòtica del Carme serà l'escenari del Festival de Pasqua de Perelada.

Misticisme i música clàssica al Castell de Peralada per celebrar Setmana Santa

La tercera edició del festival, que se celebrarà entre el dijous 17 i el diumenge 20 d’abril, reforça la seva aposta per la producció pròpia i local, amb l’estrena dels 'Responsoris' de Bernat Vivancos com a plat fort

Temps de reflexió i repòs. La Setmana Santa encara es viu com un moment de calma que, enmig de la rutina, convida a la reflexió i la introspecció. Aprofitant aquesta aura de misticisme i espiritualitat pròpies de la Pasqua, el Festival de Perelada va decidir, a l’estil d’altres cicles locals i europeus, reforçar la seva habitual programació d’estiu amb una proposta de música clàssica sacra pensada per gaudir de la Setmana Santa. Una programació que enguany, amb la seva tercera edició, no només es consolida, sinó que fins i tot s’amplia, oferint sis concerts entre el dijous 17 i fins al diumenge 20 d’abril.

En la intimitat que ofereix l’església gòtica del Carme del Castell de Perelada, el Festival de Pasqua de Perelada vol convertir-se en un refugi líric i espiritual per a melòmans i aficionats que busquen gaudir de música clàssica sacra. Oriol Aguilà, director artístic del festival, resumeix l’esperit del cicle de concerts citant un famós aforisme de l’escriptor J. V. Foix, “ens exalta el nou i ens enamora el vell”. Així, el cicle de concerts recuperarà clàssics barrocs, majoritàriament desconeguts, però apostant també per obres de producció pròpia i estrenes mundials.

Programació amb segell propi

En la tercera edició del festival, el cicle no només amplia el nombre de concerts i de dies, sinó que també referma la seva aposta per la producció pròpia i l’impuls dels compositors catalans contemporanis. El cicle viurà el seu punt àlgid la nit de divendres 18 d’abril, amb l’estrena mundial de la versió dels Responsoris de Setmana Santa del compositor català Bernat Vivancos. Es tracta d’una composició de nova creació, encarregada específicament pel Festival de Perelada, que serà interpretada a dos quarts d’onze de la nit a cappella, per un dels cors més reconeguts del panorama mundial, el Cor de la Ràdio de Lituània, dirigit per Sigvards Klava.

Responsoria Hebdomadae Sanctae és el títol de l’obra de Vivancos, escrita per a sis veus mixtes i que pren el relleu del compositor reusenc Joan Magrané, que en l’anterior edició també va estrenar la seva pròpia versió d’aquests responsoris, Tenebrae Responsoria, també per encàrrec del festival. Vivancos ha qualificat aquest encàrrec com “la culminació d’un somni”, ja que, des que amb 11 anys va cantar aquests textos a l’Escolania de Montserrat, va sentir una connexió mística, i sempre havia volgut reinterpretar-los. “És una versió cuinada a foc lent, amb temps per reposar i madurar cada passatge, anant a l’essència, sense fer o incloure res de manera gratuïta”, afirma Vivancos.

Però la composició de Vivancos no serà l’única estrena del festival, sinó que la formació dirigida per Dani Espasa, Vespres d’Arnadí, interpretarà per primera vegada a Espanya Sanctus Petrus et Santa Maria Magdalena, una obra mestra del Barroc, de l’alemany Johann Adolf Hasse. La peça, una inusual joia del Barroc que ha estat poques vegades interpretada en el món i mai abans a Espanya, inaugurarà el festival de Perelada dijous 17 a les vuit del vespre. 

Dani Espasa i la seva formació protagonitzaran un altre dels moments àlgids del festival al costat del baríton Benjamin Appl, quan conjuntament interpretaran cançons de músics barrocs com Bach o Zelenka divendres a les sis de la tarda, abans de l’estrena dels Responsoris de Vivancos.

El festival sumarà enguany, com a novetat, una sessió matinal durant el diumenge.

Aquesta composició representa un altre dels eixos del festival que, a més d’apostar per les obres amb segell propi, també defensa la recuperació del patrimoni musical barroc i és que la peça es va estrenar a Venècia el Divendres Sant de 1758. Per a la seva interpretació, Vespres d’Arnadí també comptarà amb les veus del Cor Infantil Amics de la Unió i amb els solistes Valer Sabadus, Marie Lys, Maria Espada, Rafael Quirant i Maria Salomé. 

Dissabte a les sis de la tarda serà el torn del mundialment reconegut violoncel·lista Pablo Ferrández amb el pianista Luis Valle. El dueto que interpetarà un programa que combina des de Beethoven a Brahms. Aquella nit, la formació polifònica Cantoría —formada per deu cantants i un ampli conjunt instrumental de dos violins, viola de gamba, violó, tiorba i òrgan— interpertaran Membra Jesu Nostri patientis sanctissima, composades pel danès Dietrich Buxtehude. L’obra és una reflexió musical sobre el cos de Crist en l’acte de la crucifixió, i cada cantata correspon a una part concreta del cos, des dels peus fins al rostre. 

La formació polifònica Cantoría protagonitzarà una de les actuacions destacades del festival. © Joan Castro

La novetat de l’edició del festival serà la programació d’una sessió matinal el diumenge, ampliant el nombre de concerts i de dies, un format que es vol consolidar de cara a les següents edicions. En aquest cas serà un concert protagonitzat per les cantants Mélissa Petit i Ann Hallenberg, que debutaran al festival juntament amb l’orquestra Il Pomo D’Oro. Les entrades pels concerts oscil·len entre els 25 i els 50 euros, i l’experiència es pot allargar sopant en algunes de les opcions que ofereix el festival o allotjant-se a l’hotel de Perelada.