Sanofi es reforça a Barcelona. El grup farmacèutic francès situarà a la capital catalana un hub global de recerca i desenvolupament (R+D) dedicat a la intel·ligència artificial (IA), una tecnologia que s’espera que revolucioni la medicina. El centre, que estarà situat al 22@, preveu començar amb les contractacions aquest mateix any, amb la previsió d’arribar a una plantilla de 300 treballadors de cara al 2026. Es buscarà a professionals especialitzats en ciència de dades, enginyeria d’IA, desenvolupament de productes digitals i anàlisis avançades.
Per a la vicepresidenta executiva de Sanofi, Madeleine Roach, el nou centre d’R+D suposa “una oportunitat de desenvolupar solucions més intel·ligents i ràpides per als pacients de tot el món des d’un dels principals centres d’innovació d’Europa”. El hub utilitzarà la IA per desenvolupar nous tractaments per a malalties com l’esclerosi múltiple, l’asma, l’artritis reumatoide o la dermatitis atòpica. Precisament, a l’últim Mobile World Congress (MWC), Sanofi va presentar resultats de com la IA pot millorar el diagnòstic primerenc, optimitzar el desenvolupament de fàrmacs i adaptar els tractaments a cada pacient amb esclerosi múltiple. La tecnologia també servirà per reduir els terminis dels assajos clínics que proven nous fàrmacs. Així mateix, es donarà suport als equips mèdics i científics de la farmacèutica, així com a les àrees d’R+D i cadena de subministrament.
La decisió arriba després que Barcelona aculli des del 2016 un altre hub digital mundial de la multinacional, el Global Innnovation Center, situat a l’edifici Meridian, al costat de l’Avinguda Meridiana, a la zona de Can Dragó. Aquí també es troba la seu central del grup per a Espanya, quedant-se en total sis de les 18 plantes de l’immoble. “Aquest nou hub és una mostra de confiança en l’ecosistema d’innovació de Barcelona, Catalunya i Espanya, pel seu creixent paper en el lideratge digital i científic d’Europa. En establir una iniciativa global impulsada per la IA a Barcelona, no només estem creant ocupacions d’alt valor i capacitats a nivell local, sinó que també estem ajudant a posicionar a Espanya com un motor clau en la transformació del sistema sanitari europeu”, valora la directora general de Sanofi a Espanya, Raquel Tapia.
Avui dia, el primer hub d’R+D de Sanofi a la capital catalana compta amb una plantilla formada per 400 professionals d’alta qualificació, provinents de 40 països. El Global Innnovation Center està especialitzat en múltiples programes estratègics de transformació digital que la farmacèutica executa des de la ciutat per a àrees de negoci centrals a la companyia com el departament de finances o de gestió de la cadena de subministrament.
Concretament, el centre va iniciar la seva activitat fa gairebé 10 anys amb la posada en marxa d’iShift, un programa d’optimització contínua dels processos financers i de fabricació del grup francès. Aquesta eina s’ha acabat convertint en la ERP (software de gestió) més gran del grup i preveu acabar gestionant tots els seus ingressos. L’altre gran pilar del centre de l’edifici Meridian, el SCCore Program, gira entorn de l’optimització de la cadena de subministrament en tots els països on opera l’empresa. Es tracta d’un software que permet, per exemple, planificar la demanda, gestionar la producció, la logística o reduir els inventaris.
Sanofi concentra a Catalunya la seva activitat a Espanya, on ocupa 1.400 treballadors
A mesura que l’equip del Global Innovation Center anava creixent, la innovació en IA també s’ha anat fent un espai entre les seves competències i ara es reforçarà amb un centre específic per trobar noves solucions. De fet, fa uns anys, a les oficines de Barcelona es va situar un Global Digital Data Organization que tenia com a missió aconseguir que Sanofi fos “una organització de primera en intel·ligència artificial” extraient el màxim valor i potencial a les dades.
Amb seu central a París i presència en un centenar de països, Sanofi concentra a Catalunya la seva activitat a Espanya, on ocupa 1.400 treballadors. A més de la seu a l’edifici Meridian, compta amb unes oficines més petites a Madrid. A Riells i Viabrea (Girona), posseeix una fàbrica especialitzada en comprimits i càpsules. L’any 2024, el grup va invertir 30 milions d’euros en R+D a Espanya, xifra que ascendeix fins als 215 milions d’euros si es tenen en compte els últims cinc anys. A nivell global, va facturar 41.081 milions d’euros l’any 2024, un 11% més. A més dels hubs a Barcelona, la companyia francesa té centres d’innovació a Malàisia, Colòmbia i Hongria.