Influents de la setmana abril 2025 4

BENEDETTA TAGLIABUE
Arquitecta
Fer visible l'invisible i escenificar "l’aigua virtual", aquella aigua que no es veu però que s’utilitza en processos com la construcció o la producció d'aliments. Aquest és el propòsit de The Architecture of Virtual Water, instal·lació de l'estudi barceloní EMBT que es podrà veure a la Biennal d'Arquitectura de Venècia. El projecte, que es podrà veure a l’Arsenale de Venècia des del 10 de maig i fins al 23 de novembre, s'emmarca en el tema d'aquesta edició Intelligens. Natural. Artificial. Collective, que explora com interactuen la intel·ligència humana, la naturalesa i la tecnologia en els processos creatius. Després del seu pas per Venècia, els barcelonins també podran submergir-se en aquesta instal·lació immersiva en la seva pròpia ciutat, a la qual arribarà a partir de desembre.
"La nostra proposta neix d'una pregunta urgent: com podem continuar construint sense esgotar els recursos naturals que ens sostenen? L'aigua és present en tot el que fem" reflexiona Benedetta Tagliabue, directora de l'estudi barceloní. Nascuda a Milà l’any 1963, es va graduar en Arquitectura a Venècia, ampliant els seus estudis amb un doctorat a Nova York. L’any 1989 es va traslladar a Barcelona, on va fundar l'estudi EMBT juntament amb Enric Miralles, des del qual ha dirigit obres com la rehabilitació del Mercat de Santa Caterina de Barcelona o el Parlament d'Escòcia. Actualment, el despatx compta amb més de cinquanta treballadors i projectes a Europa, Àsia i Amèrica.

CARLOS NUENO
President de l'Alumni Healthcare Chapter de l'IESE
La indústria sanitària trepitja fort a Barcelona i destaca en múltiples de les seves institucions i referents, inclòs l’IESE Business School. Amb l'objectiu de crear un fòrum de coneixement i networking sobre la indústria per a alumnes i exalumnes, la institució impulsa l'Alumni Healthcare Chapter, que presideix Carlos Nueno. El chapter, gestionat per un consell que inclou a executius de la indústria sanitària, compta com a vicepresident amb el director comercial d’AdQualis, Sergio Hinchado. "El chapter és una excel·lent eina", segons el director d'Alumni de l’IESE, Luis Arias, que ha ressaltat que "aporta un fòrum de coneixement i de relacions" amb professionals líders del sector.
Nueno lidera el chapter amb l'objectiu de posicionar-lo com a referent de coneixement, networking i desenvolupament per a l'alumnat de l’IESE, i ho fa des de la seva experiència de més de dues dècades en el sector. Nueno és actualment el president internacional de Teladoc Health, multinacional americana centrada en atenció virtual i cotitzada a la borsa de Nova York. Nueno va arribar al gegant de la telemedicina quan la companyia nord-americana va adquirir el 2018 i per 300 milions d'euros Advance Medical, impulsada per Nueno i per Marc Subirats 18 anys abans, durant els quals van posicionar l’empresa entre les més potents del mercat en la distribució d'equips mèdics d'última generació.

CARLA SIMÓN
Directora i guionista de cine
El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a una vintena de personalitats i entitats. Entre els distingits amb un dels màxims reconeixements de la Generalitat hi ha la cineasta Carla Simón, la periodista Rosa Maria Calaf i l'actriu Loles León, qui va veure com es rebutjava la proposta de concedir-li la Medalla d’Or al Mèrit Cultural des del ple de l’Ajuntament de Barcelona. També han rebut la Creu de Sant Jordi el músic i cofundador de Mishima mort recentment Marc Lloret, el director d'orquestra Josep Pons, el president de Planeta José Creuheras, La Cubana i Sabor de Gràcia.
Carla Simón (Barcelona, 1986) va fascinar a tothom amb el seu primer llargmetratge, Estiu 1993, una pel·lícula autobiogràfica en la qual es va presentar narrant la seva infància. Va ser la seva primera incursió en la pantalla gran, guanyant-se l'aplaudiment del públic i la crítica, que li va servir per ser seleccionada per representar a Espanya als Oscars, i per ser premiada a la Berlinale com la millor òpera prima del certamen. Després va venir Alcarràs, títol que va seguir la seva història familiar i va aconseguir l’Os d’Or a la Berlinale. Ara, està preparant Romería, la tercera pel·lícula autobiogràfica de la directora. Graduada en Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Simón també s'ha format a l'estranger, a la Universitat de Califòrnia i la London Film School. A més dels seus llargmetratges, la també guionista barcelonina ha signat curts com Lipstick, Les Petites Coses, Després També i Llacunes, en la qual reprèn la figura de la seva mare.