[dropcap letter=”L”]
‘imparable procés de digitalització de l’economia s’ha accelerat a conseqüència de la pandèmia, que no només ha generalitzat el teletreball, sinó que ha digitalitzat moltes professions. Aquest procés ens fa més eficients, però també pot passar factura al cervell, segons adverteix la psiquiatra Marian Rojas, que serà un dels dotze Inspirational Speakers de la Barcelona New Economy Week (BNEW), un disruptiu esdeveniment destinat a reactivar l’economia des de cinc àmbits estratègics: la logística, el comerç electrònic, el sector immobiliari, la indústria digital i les zones econòmiques.
Segons l’experta en gestió de les emocions, “la multiplicitat de pantalles genera un gran impacte en la nostra societat” i provoca “alteracions del cervell”, fins al punt que alguns científics ja han encunyat el terme de “demència digital“. “Al cervell humà li costa cada vegada més fixar l’atenció, filtrar el que és o no important, connectar de forma sana amb la vida real”, explica, després de constatar que el gran objectiu de les xarxes socials i de les empreses d’Internet “és aconseguir que passis el nombre més gran d’hores possible davant de la pantalla”.
“Com més pantalla menys sorpresa. Com més pantalla menys creativitat. Com més pantalla menys memòria. Ja hi ha científics que asseguren que ens estem convertint en una societat menys intel·ligent. Tenim un problema quan un connecta millor amb una pantalla que amb una persona o amb la natura que ens envolta”, adverteix Rojas.
Justifica la seva participació en BNEW, un esdeveniment amb una elevada càrrega tecnològica, per ajudar a prendre consciència del problema. “Comprendre és alleujar; un ha d’adonar-se del que està succeint en la seva vida i tenir sempre el control”, argumenta. “És clar que la tecnologia ha vingut per quedar-se, però has de ser tu qui domini la tecnologia i no deixar que et domini a tu. Molta gent ja no pot viure sense el clic constant, és una droga; les xarxes socials són com un dispensador automàtic d’afectes, el que ens condueix irremeiablement a la frustració”.
Les xarxes socials són com un dispensador automàtic d’afectes, el que ens condueix irremeiablement a la frustració
Marian Rojas ens convida a fer un examen de consciència per determinar “quina és la nostra relació amb la pantalla”. Ofereix també dos consells que considera bàsics: treure totes les notificacions del telèfon mòbil per evitar que ens distregui quan estem prestant atenció a una altra cosa o una persona i activar de nit, i també en alguns moments del dia, el mode avió per “poder connectar amb el món real”.
Assegura que els pares tenen un gran paper; han de donar exemple als fills per evitar tenir una generació frustrada que vegi a la pantalla com a “única via d’escapament”. “Estem generant una societat -apunta Rojas– que té una nul·la tolerància a la frustració. No sabem patir. No sabem tenir un moment dolent. Només busquem la felicitat a cop de clic, la felicitat de la gratificació instantània, que no és realment una felicitat, són guspires de dopamina que generem en el cervell. Després es genera un gran buit”.
El camí cap a l’autèntica felicitat
I, quin és, per no oblidar-nos, l’autèntica felicitat? “La felicitat consisteix a connectar de la millor manera possible amb el que ens passa cada dia, és poder gaudir diàriament de la vida tot i els mil avatars i problemes que sorgeixen. La pantalla, per contra, apaga la capacitat del cervell per solucionar problemes: com més pantalla, menys escorça prefrontal”.
La psiquiatra constata diàriament a la seva consulta els problemes causats per les xarxes socials o un ús indegut de la tecnologia. Lamenta que l’estat d’ànim de moltes persones ja depèn del que els arriba a través dels dispositius, de manera que és moment de parar-se a reflexionar i evitar viure “en un estat d’alerta constant a causa de la pantalla”.
La pantalla apaga la capacitat del cervell per solucionar problemes: com més pantalla, menys escorça prefrontal
“La tecnologia és una eina meravellosa, però no pot substituir tot a la vida. El que ens fa més feliç en aquesta vida als éssers humans -recorda- és gestionar bé les relacions humanes, estimar-nos, i fer la feina de la millor manera possible”.
Marian Rojas impartirà la seva xerrada inspiradora al BNEW el proper divendres 9 d’octubre. El BNEW, organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, acollirà també a altres Inspirational Speakers com Marc Vidal, Elsa Punset, Pilar Jericó, César Piqueras, Mario Picazo o Alicia Asín. L’esdeveniment de dinamització econòmica, de caràcter cent per cent professional, abordarà cinc eixos temàtics al llarg de cinc dies i tindrà un format disruptiu únic, ja que serà com un gran xou de televisió que s’emetrà a través de sis canals en directe via streaming. Ja hi ha més de 7.000 persones d’Europa, Àfrica i Amèrica que s’han inscrit per participar en el BNEW.