[dropcap letter=”D”]
urant la seva xerrada ‘Futur humà de les ciutats i societat líquida‘, Alonso, responsable de desenvolupament de negoci a Espanya i Llatinoamèrica de l’estudi d’arquitectura Chapman Taylor, ha explicat que el futur de les urbs està directament lligat al comportament de les persones. A més, ha assegurat que la crisi de la Covid-19 està funcionant com “una actualització” del nostre software intern. Per això, aposta pel concepte “we are one” (som un) que uneix a les persones amb la ciutat, la comunitat i el planeta.
D’aquesta manera, la revolució tecnològica té un component social, ja que “és una eina per aconseguir els nostres objectius de millora”. Sempre tenint en compte que “no hem de perdre l’essència humana”, Alonso assegura que “estem en una societat líquida” on el que és presencial i virtual es barreja i on la capacitat d’adaptació, de servei, gestió d’equips i pensament crític seran components clau.
En aquesta relació de les persones amb la ciutat, l’arquitecte de Chapman Taylor aposta per desenvolupar “EcoVillages”, ciutats més petites construïdes de manera eficient i sostenible que ajudin a recuperar el concepte “d’aldea”. També deixa clar que “una ciutat no serà smart si abans no és humana”. Per això incideix en l’urbanisme col·laboratiu, en què els arquitectes escoltin les necessitats dels ciutadans abans de construir la ciutat. D’aquesta manera, “tots tindran alguna cosa per dir” i la ciutat es convertirà en “un element viu que reflecteixi a les persones que viuen en ell”.
Per aquest motiu, és vital impulsar la idea de “comunitat” com a base per a construir la relació entre les persones i la ciutat. Alonso assenyala conceptes com “build to rent” (construir per llogar) que s’està estenent en algunes ciutats del món. Segons les seves paraules, es tracta de buscar “la casa on vull viure, no on puc viure”. Així, es creen complexes residencials de lloguer per a comunitats específiques: esportistes, amants dels videojocs, gent gran, etc.
L’actual crisi suposa una oportunitat immillorable per a aconseguir l’objectiu final: viure a la ciutat que estimo, a la casa que estimo i amb la gent que estimo
L’objectiu final és regenerar les ciutats perquè tinguin una “identitat” pròpia i ajudin a conservar el planeta. I és que, segons l’expert, l’actual crisi suposa una oportunitat immillorable per a aconseguir l’objectiu final: “viure a la ciutat que estimo, a la casa que estimo i amb la gent que estimo”.
L’arquitecte ha estat un dels tres Inspirational Speakers que han participat durant el primer dia del BNEW, el gran esdeveniment per a la reactivació econòmica organitzat pel Consorci de la Zona Franca.