Lynn Wong, a casa seva.

Expatriats a la capital catalana, del Museu Marítim al ‘networking’ virtual

La semana passada es va celebrar la Barcelona Expat Week, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona. La crisi del coronavirus ha obligat a fer-la telemàticament, deixant enrere la jornada on milers d'expatriats es reunien al Museu Marítim des de fa set anys per intercanviar experiències. Malgrat això, més de 2.600 persones han participat en les trenta activitats que ha plantejat el consistori.

[dropcap letter=”L”]

es històries de Lynn Wong i Aleksandar Ivancic poden ser les de molts altres expatriats que viuen a Barcelona. La seva experiència a la ciutat ha servit de guia aquest any pels que acaben d’arribar i no saben ni per on començar. L’Ajuntament de Barcelona ha triat Wong i Ivancic com a amfitrions a la Barcelona Expat Week, esdeveniment virtual que s’ha celebrat per potenciar els contactes entre els expatriats i teixir xarxes entre ells.

 

La Barcelona Expat Week ha substituït enguany al Barcelona International Community Day, que des de fa set anys reunia a milers d’expatriats per donar-los informació sobre tràmits que havien de fer i resoldre’ls possibles dubtes. L’Ajuntament de Barcelona s’ha adaptat així, com ja ha fet amb altres esdeveniments, a la nova realitat marcada per la crisi del coronavirus. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, aplaudeix haver pogut celebrar aquest esdeveniment. “És una fita que demostra que com a ciutat i com a Ajuntament apostem pel talent internacional, també en els moments de crisi econòmica”, remarca.

En el seu nou format, la Barcelona Expat Week ha aconseguit sumar a 2.600 participants de 130 països, més de la meitat d’assistents aconseguits fa un any. El director de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament, Mario Rubert, assenyala que els resultats obtinguts mostren “l’oportunitat que suposa aquesta iniciativa” pels expatriats instal·lats a Barcelona. A més, valora que la trentena de xerrades i tallers que han organitzat han tingut una assistència d’entre 100 i 300 persones, “una ràtio molt bona per l’època de saturació de reunions virtuals” que ara vivim.

Els assistents de la Barcelona Expat Week provenen de més de 130 països diferents.

La fira per a expatriats forma part de “l’estratègia 360 graus” del consistori per acostar-se a aquest col·lectiu i captar talent, segons explica Rubert. Primer, cal aconseguir que vinguin a Barcelona, amb l’objectiu de cobrir aquells perfils que les empreses no troben. Després, cal ajudar-los en el seu aterratge a la capital, facilitant-los tota la informació que necessitin per fer tràmits i informant-los de les eines que tenen a la seva disposició. Tot això amb l’objectiu final de “fidelitzar-los a la ciutat”, creant comunitat i connectant-los entre ells.

L’idioma, la principal barrera

Lynn Wong, de Singapur, va arribar fa 21 anys a Barcelona, capital amb “bona imatge, talent, creativitat i innovació”. “És una ciutat petita, així que tothom coneix a algú”, exposa i anima a tots els nouvinguts a no quedar-se asseguts i sortir a trobar-se amb gent. Cofundadora de Grup Eventoplus, dedicat a l’organització d’esdeveniments multitudinaris, Wong reconeix que la seva major barrera quan es va instal·lar a Barcelona van ser els idiomes i que, per això, ràpidament es va posar a estudiar.

 

El mateix diu l’Aleksandar Ivancic, enginyer i investigador d’energies renovables a Aiguasol. Recorda com un company de treball el va ajudar amb el castellà en els seus primers mesos a Barcelona. I, pel català, es va apuntar a un curs. “Després de 30 anys aprens”, bromeja. Per a Ivancic, procedent de Sèrbia, Barcelona és “relativament petita però molt intensa” i sempre tens alguna cosa nova a descobrir quan camines pels seus barris.