César González Bueno
César González-Bueno va ser l'artífex de l'èxit d'ING a Espanya.

César González-Bueno, nou conseller delegat de Banc Sabadell

Relleu al capdavant del Banc Sabadell. César González-Bueno ha estat nomenat nou conseller delegat en substitució de Jaume Guardiola, que seguirà vinculat a l'entitat com a president de la filial a Mèxic.

Intensitat màxima al Banc Sabadell a la recta final de l’any. Després de trencar les negociacions per integrar-se dins del grup BBVA —no es pot parlar de fusió, perquè la diferència de mida de les dues entitats és abismal—, el banc afronta ara un relleu en la cúpula directiva davant la decisió de Jaume Guardiola de jubilar-se.

 

Amb 63 anys i una llarga trajectòria bancaria, Guardiola feia temps que buscava el moment oportú per donar pas a un nou lideratge en el banc català, on durant tretze anys ha fet tàndem amb el president Josep Oliu. Guardiola va arribar al Sabadell l’any 2007, quan va succeir a Juan María Nin, i ara ha considerat que és el moment de marxar perquè el banc necessita elaborar un nou pla estratègic que li permeti seguir en solitari. Un cop jubilat, Guardiola mantindrà la vinculació amb l’entitat com a president de Banc Sabadell Mèxic.

“D’ençà de la seva incorporació l’any 2007, Jaume Guardiola ha desenvolupat un paper fonamental com a artífex del creixement i consolidació del banc, fins a convertir-lo en una de les millors franquícies d’Espanya. Sense la seva tasca, dedicació i visió, seria impossible d’abordar aquesta nova etapa”, ha expressat Oliu.

El consell d’administració del Sabadell ha escollit aquest dijous a César GonzàlezBueno com a nou conseller delegat. Fa més de 20 anys que es dedica a la banca i és molt conegut per haver fundat ING Direct España, que a finals dels anys 90 va revolucionar el sector amb un nou model d’entitat sense oficines que va aconseguir ràpidament una bona clientela gràcies a productes innovadors com la Cuenta Naranja.

Segons fons de l’entitat, González-Bueno no treballarà des de Madrid, sinó que la seva intenció és liderar el banc des de Catalunya, és a dir, ocupant els mateixos despatxos que fins ara Guardiola tenia a la torre de l’Avinguda Diagonal de Barcelona i a la seu corporativa de Sant Cugat del Vallès.

Jaume Guardiola, Josep Oliu i César González-Bueno.
El fins ara conseller delegat, Jaume Guardiola, amb el president Josep Oliu i el nou conseller delegat, César González-Bueno.

En paral·lel a aquest relleu, també hi haurà canvis en el rol de Josep Oliu. El veterà banquer exerceix una presidència executiva, però es preveu que el pròxim any faci un pas al costat i deixi en mans del nou conseller delegat totes les funcions executives per centrar-se en el seu rol més institucional i de president del consell d’administració. Aquesta modificació de les funcions d’Oliu no està directament relacionada amb el relleu del conseller delegat, sinó que és un procés que es cou des de fa temps i que respon a una exigència del Banc Central Europeu, que no vol que les entitats tinguin un president executiu. Aquesta modificació per separar les funcions directives de la presidència s’aprovarà en un proper consell d’administració, donant així compliment al full de ruta pactat amb el regulador europeu.

El nou conseller delegat de Sabadell ja estava vinculat fins ara al banc, perquè des del passat mes de març és conseller de TSB, el banc que el grup financer va comprar al Regne Unit i en el que ara vol desinvertir. Pare de quatre fills, González-Bueno a més de ser conseller delegat d’ING a Espanya i Portugal va formar part del comitè de direcció global del banc holandès i també va dirigir la creació i la venda d’EVO Banco i el reflotament de Novagalicia.

Segons Banc Sabadell, el nou conseller delegat haurà de dissenyar i liderar un nou pla estratègic que es farà públic durant el primer trimestre de 2021 i que tindrà com a objectiu prioritari completar el procés de transformació digital i intentar no mal vendre la filial britànica. El seu mandat, però, pot ser curt si al final Sabadell reprèn les negociacions amb BBVA, un escenari que no es descarta per la pressió dels mercats i els reguladors.

Segons Oliu, González-Bueno “és un perfil idoni per la seva reeixida trajectòria liderant processos estratègics d’innovació, digitalització i reestructuració”. Fins que el Banc Central Europeu no doni llum verda al nomenament, s’obre un període de transició que implica que González-Bueno i Guardiola treballaran conjuntament unes quantes setmanes.