La fintech va ser el primer neobanc que es va crear a la capital catalana, ubicació escollida per trobar la inversió i el talent necessari perquè el seu model de negoci funcionés. bnc10, que es presenta com una alternativa a les burocràcies i la lletra petita dels bancs tradicionals, reivindica la seva vinculació amb Barcelona com un dels seus principals atributs. No només pel panot que els hi serveix de logo, sinó també perquè molts són els que confonen el seu nom i escriuen les sigles de la ciutat, fins i tot, a dins de la mateixa organització.
Neobanc vol dir que els diners són virtuals i no físics. bnc10 no dóna crèdits ni ofereix hipoteques. Ni el producte ni la manera de funcionar són com s’ha fet sempre: tenen l’operativa preparada perquè els usuaris puguin obrir un compte i començar a operar en només cinc minuts a través de la seva app, segons remarca un dels seus cofundadors, David Montanyà. Però també es diferencien en la comunicació amb els clients, que es fa a través de WhatsApp o Telegram.
Des de la seva fundació el 2018 per Manel Vallet (Hotels Catalonia), David Montanyà i William McCahey i la seva sortida al mercat el 2019, bnc10 ha estat llogant la llicència EMI, que és la que necessiten les institucions que volen emetre diners electrònics i poder fer pagaments. Per aquest any, la startup s’ha fixat com a objectiu tancar la seva primera ronda de sèrie A, per cinc milions d’euros, explica Montanyà. Els recursos que esperen obtenir també els han de servir per continuar creixent, sumant més usuaris i contractant més personal, i obrir la seva primera sucursal a Amèrica Llatina, concretament, a Mèxic.
L’empresa emergent liderada per Albert Llorens ha aconseguit captar uns quatre milions d’euros en diferents rondes durant els seus més de dos anys de vida. La primera va ser el 2018, amb una ronda seed per 1,6 milions d’euros; la segona, el 2019, quan van obtenir 1,1 milions, i la tercera, el 2020, la primera oberta al públic, a través de Crowcube, on demanaven 300.000 euros i van més que multiplicar per quatre la xifra inicial.
Més de 50.000 usuaris actius
Amb una plantilla de 20 treballadors, bnc10 compta amb uns 300.000 usuaris registrats en la seva aplicació mòbil. D’aquests, més de 50.000 són actius i han transaccionat més de 40 milions d’euros a través de la plataforma. La startup, que no dóna xifres registrades de facturació ni previsions, ofereix una sèrie de serveis gratuïts, com obrir un compte corrent amb IBAN espanyol, fer pagaments o transferències amb el mòbil, i domiciliar rebuts, mentre que en monetitza d’altres, com els pagaments que es fan a través de la seva targeta de prepagament o la contractació d’assegurances.
bnc10 ofereix serveis gratuïts, com obrir un compte i fer transferències, i monetitza d’altres, com els pagaments que es fan a través de la seva targeta
Ara per ara, els serveis que paguen els usuaris de bnc10 representen una petita part, però la fintech espera que agafin força aquest 2021. El perfil de clients són joves professionals, però també expatriats i estudiants. En aquest sentit, un dels punts forts del neobanc barceloní és que permet canviar divises, treure diners o pagar a l’estranger sense comissions o obrir gratuïtament comptes compartits per viatges, companys de pis o parelles.
Troba a faltar el Pier 01 de Barcelona Tech City
La fintech va començar la seva trajectòria al Pier 01 de Barcelona Tech City, però, com tantes altres startups que han nascut en aquest espai, va acabar necessitant més metres quadrats per al seu equip en expansió i van marxar a un coworking al carrer d’Aragó, entre Nàpols i Roger de Flor. Montanyà explica que troben a faltar l’ambient que es respirava al Pier, on les visites d’inversors i empreses estrangeres eren constants i els contactes amb els altres agents del sector sorgien de manera espontània.
El hub financer que Barcelona Tech City està desenvolupant a la Borsa de Barcelona s’obre com una oportunitat per a bnc10, a qui se li ha ofert traslladar-se al nou edifici quan estigui llest. “Hi serà tothom. Com a primer neobanc de Barcelona ens interessa perquè on no arribes tu sol, arribes amb altres empreses”, resumeix Montanyà.