Eren els primers dies del confinament i buscàvem activitats per fer amb el nostre fill de gairebé dos anys, intentant mantenir les rutines que se’ns escapaven entre els dits. De sobte, una tarda van començar a sentir aplaudiments, vam sortir al balcó i el nostre petit va arrencar a picar de mans també. Pell de gallina i ulls inundats: tots els balcons plens per donar les gràcies a aquestes persones darrera la màscara que cada dia estaven al peu del canó. Com les nostres veïnes, personal imprescindible de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. I tots els dies, a les 20h en punt, trencàvem el silenci del carrer perquè ens sentissin ben fort. Però amb el final del confinament, els aplaudiments van cessar, tot i que no la necessitat d’agrair l’esforç que encara realitzen avui dia.
Sergi Parreño i Maya Rolando de l’estudi barceloní Mandaruixa Design, van detectar que en altres països del món s’impulsaven iniciatives de reconeixement a la tasca dels professionals de la salut, i es van posar a treballar per a crear el seu propi projecte artístic: “vam veure que a les grans capitals sorgien campanyes d’agraïment que utilitzaven l’art i el disseny. En canvi, al nostre país faltaven iniciatives d’aquest tipus i, en ple confinament, van decidir impulsar el projecte Behind the Mask“, expliquen.
Mandaruixa Design i Co·Laboratori, en col·laboració amb Renfe, HP, Kammerer i Marc Martí, duen a terme aquesta acció, amb la que es vol conscienciar als ciutadans sobre la importància de la tasca del personal sanitari i oferir, a tota la societat, una oportunitat col·lectiva de reconeixement i agraïment, a través d’una intervenció urbana i digital. Una mirada creativa amb múltiples enfocaments: des dels testimonis i experiències del personal sanitari, administratiu i de serveis que treballa als hospitals, fins als pacients i familiars.
Per a posar rostre al personal mèdic i de serveis, centenars d’imatges de rostres de professionals sanitaris amb mascareta estan sent reproduïdes, distribuïdes i exposades, utilitzant tots els suports disponibles de comunicació urbana, com són les columnes anunciadores i mupis de diferents punts de la ciutat de la mà de l’empresa de street marketing Marc Martí; els suports publicitaris i les pantalles interiors dels trens de Renfe-Rodalies de Catalunya; a la seva pàgina web i en xarxes socials. “Des de Renfe hem valorat molt positivament aquesta iniciativa, i volem arribar a un públic massiu i conscienciar als usuaris de la importància de la tasca que fa el personal sanitari i de serveis essencials en plena pandèmia”.
També hi haurà cartells de petit format per distribuir a botigues i establiments, tots ells impresos per l’empresa HP en col·laboració amb els subministradors de paper Kammerer. Així, Barcelona es suma a les exposicions fotogràfiques de gran format que es van fer a París i Nueva York, i als cartells als carrers de Londres.
Centenars d’imatges de rostres de professionals sanitaris amb mascareta estan sent reproduïdes, distribuïdes i exposades
Una de les idees més boniques d’aquest projecte és explicar la història de la persona que hi ha darrera del professional. Cada imatge porta un codi QR identificatiu que redirigeix a la pàgina web del projecte, i permet al ciutadà descobrir el rostre sense mascareta i llegir el relat de cada professional. “Fins ara només tenim números de morts i contagis, però nosaltres volíem mostrar que darrera d’aquestes mascaretes hi ha persones“, comenta Maya Rolando de Mandaruixa Design. També s’ha activat l’etiqueta #behindthemask_life perquè podem participar compartint fotografies dels cartells a les nostres xarxes socials.
Ja si han sumat en aquest projecte 43 sanitaris i dos hospitals de Barcelona, l’Hospital del Mar i els seus centres vinculats, i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, encara que la idea és que la iniciativa pugui estendre’s a altres ciutats del territori. De fet, la web del projecte ja incorpora fotografies i testimonis de personal sanitari de Barcelona, Tarragona, Tortosa, Bilbao, Valladolid i Madrid.
“Fins ara només tenim números de morts i contagis, però nosaltres volíem mostrar que darrera d’aquestes mascaretes hi ha persones”, comenta Maya Rolando de Mandaruixa Design
“Bàsicament volem oferir reconeixement públic a tot un sector que cada diu lliura batalles, histories terribles, tristes però també esperançadores, més enllà dels números i les estadístiques. Mostrar que tot això passa darrera d’unes màscares a les quals ja ens hem acostumat. Però hi ha uns professionals que són persones com nosaltres, amb les seves vides, amb les seves histories, amb els seus problemes, que continuen aquí per atendre’ns i donar el seu millor costat professional“, sentencien desde Mandaruixa Design.
Tots tenim a algú, més a prop o més lluny, a qui agrair la seva tasca. Jo tinc a les meves veïnes, Laura Lozano i Ewa Dorota Piatek, i a tots els que van assistir el meu segon part en plena pandèmia. Perque Behind the Mask esteu tots vosaltres, aquest és el meu petit homenatge: MOLTES GRÀCIES!