Repsol s’ha unit a Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, un projecte que el 2018 van anunciar Agbar i l’empresa tecnològica canadenca Enerkem per posar en marxa al Morell (Tarragona) una planta de producció de metanol a partir de la gasificació de residus urbans. Amb la incorporació del grup energètic presidit per Antoni Brufau la iniciativa guanya potència, ja que es podran establir moltes sinergies amb el complex productiu que Repsol té a Tarragona.
L’objectiu de la nova empresa conjunta és processar unes 400.000 tones a l’any de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis de la zona per transformar-los en al voltant de 220.000 tones de metanol. Aquest producte, al seu torn, s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, contribuint a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO₂ cada any i reduint els residus que d’una altra manera acabarien a l’abocador.
Aquesta instal·lació podria requerir una inversió superior als 250 milions d’euros i serà la primera que es construeixi d’aquestes característiques a la península Ibèrica. Repsol i Agbar, grup propietat de Suez i presidit per Àngel Simón, seran els socis gestors de l’empresa, mentre que Enerkem, amb seu a Montreal (Canadà), opera com a soci tecnològic. Concretament, aquesta firma és propietària d’una tecnologia d’última generació que permet transformar els residus en un producte químic com el metanol gràcies a un procés complex de gasificació. Enerkem ja ha provat la tecnologia a Edmonton (Alberta, Canadà) i té en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).
“Estem orgullosos de donar la benvinguda a Repsol com a soci per seguir donant suport a les nostres instal·lacions a Tarragona. La seva gran experiència en el sector, unida a la d’Agbar, ens permetrà seguir demostrant els enormes beneficis de la nostra tecnologia, única i disruptiva en el sector, gràcies a la qual podem transformar residus en plàstics renovables o biocombustibles avançats”, afirma Dominique Boies, conseller delegat d’Enerkem.
El projecte del Morell ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats i preveu rebre recursos de Fons d’Innovació de la Unió Europea.
Segons Repsol, la decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre del 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. “Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia multienergètica d’arribar a les zero emissions netes en 2050″, assenyala el grup.
El centre petroquímic de Repsol a Tarragona és el més important d’Espanya i entre els molts tipus de polímers que allà es produeixen, destaca la gamma de productes altament especialitzats per al sector de l’automoció, com els polímers d’alta resistència a l’impacte. “Ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l’economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l’equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines el 2030”, afirma José Luis Bernal, director executiu de Productes Químics de Repsol.