El malbaratament alimentari és una de les grans xacres socials pendents de resoldre. Cada any, un terç de la producció mundial d’aliments es perd a tot el món. Aquesta xifra arriba als gairebé vuit milions de tones anuals només a Espanya. Iniciatives com Too Good To Go ho volen revertir.
Aquesta empresa danesa permet “salvar” a un preu reduït l’excedent de menjar que generen diàriament restaurants, supermercats o forns de pa, evitant així que es llenci a les escombraries. Els seus packs sorpresa costen entre dos i cinc euros, i sempre contenen una mica de tot.
Too Good To Go funciona a través d’una aplicació mòbil que connecta els locals amb els usuaris. A Barcelona, més de 1.100 establiments s’han donat d’alta, com Ametller Origen, El Pagès Creative Chicken, Cal Fruitós, Llegums Roca, Sopa o El Fornet. Des de la seva entrada en funcionament a la capital catalana, aquesta companyia ha venut més de 680.000 paquets de menjar sobrant —però en bon estat—, xifra que equival a 680 tones d’aliments aprofitats.
Aquesta iniciativa no només està disponible a Barcelona, sinó que ja s’ha estès per tot Catalunya, amb més de 2.200 establiments registrats i 1,2 milions de packs de menjar comprats —1.200 tones—. Bàsicament, està present als grans nuclis urbans, però també es pot trobar a pobles i ciutats més petites d’arreu del territori.
Actualment, Too Good To Go arriba a 14 països europeus i als Estats Units. Compta amb més de 38 milions d’usuaris i més de 90.000 establiments associats. El còmput global d’aliments que ha venut puja fins als 70 milions de paquets sorpresa.