L’auge de la carn que no és carn, és a dir, de les hamburgueses vegetals i altres tipus de productes que imiten el pollastre, a la vedella o el peix, però que contenen únicament proteïnes vegetals pot suposar una autèntica revolució per al mercat internacional de matèries primeres. El fet que la soja, per exemple, s’importi en grans quantitats des d’Amèrica fa també que aquest tipus de productes siguin poc sostenibles, ja que han de viatjar milers de quilòmetres, el que obliga els elaboradors a plantejar-se la necessitat de proveir-se localment.
Per solucionar aquesta problemàtica, a Catalunya acaba de forjar-se una aliança d’empreses que volen fomentar el cultiu de proteïna vegetal de proximitat i així poder estructurar una cadena de valor que permeti tancar el cercle. El projecte, batejat com Del Cultiu a la taula, està liderat per Zyrcular Foods en aliança amb la Universitat de Lleida i les empreses Semillas Batlle, Metalquimia i Elian. La idea és aconseguir que els agricultors de Catalunya i de la Vall de l’Ebre apostin per plantar varietats de soja i de llegums (com cigrons i llenties) que serveixin com a matèria primera a les empreses elaboradores d’aquests productes vegetals que imiten la carn.
La iniciativa acaba de ser presentada al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i s’emmarca en l’estratègia dels fons europeus Next Generation EU de la Generalitat, que preveu, entre molts altres projectes, crear un hub de proteïna alternativa a Catalunya.
Segons els promotors, aquest projecte permetrà diversificar l’economia de les zones rurals de Catalunya, reduir la petjada de CO2, reduir la dependència de matèries primeres d’altres zones del món com Amèrica de Sud, Estats Units, Ucraïna o la Xina; innovar en varietats de lleguminoses locals que s’adaptin a l’elaboració de productes anàlegs carnis i del peix i la dieta mediterrània. A més, estructurar aquest hub pot ser un avantatge competitiu de cara a l’exportació i davant els mercats internacionals que valorin aspectes com traçabilitat, qualitat productiva i gastronomia.
“Catalunya és un referent global en la tecnologia i el processament de la proteïna animal; ara tenim l’oportunitat de ser també líders globals en la tecnologia i el tractament de la proteïna vegetal, no podem perdre ni un minut”, indica Josep Lagares, conseller delegat de Metalquímia.
Per la seva banda, Santi Aliaga, director de Zyrcular Foods, considera que “el sector primari, la indústria alimentària i la gastronomia catalana són referents mundials” i que “en la innovació i producció de nous aliments tenim l’obligació de generar productes de proximitat que s’adaptin al màxim al nostre paladar, si no perdrem quota davant productes cada vegada més homogenis i globals”.
Zyrcular Foods, propietat dels amos del grup Vall Companys, ha posat en marxa una fàbrica de productes que imiten a la carn i al peix a Seva (Osona). Semillas Batlle i un equip d’investigació de la Universitat de Lleida seleccionaran els cultius que millor s’adaptin, mentre que Metalquimia aportarà la tecnologia per al seu processament.