Després que les dificultats econòmiques el fessin tancar fa dos anys, situació agreujada amb la pandèmia, una institució clau per a la història de la ciutat com El Molino reobrirà l’any que ve. L’Ajuntament de Barcelona l’ha adquirit sense deutes pendents per 6,2 milions d’euros per evitar la seva desaparició i donar-li un nou ús.
Per a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, era imprescindible salvar El Molino, un “símbol” per a tots els barcelonins. “Forma part de la memòria, del present i del futur de la ciutat”, ha defensat. Un futur immediat en el qual el consistori vol apostar per la cultura com a via per superar la crisi del coronavirus, on aquest music hall s’integrarà en la nova centralitat que es vol impulsar al Paral·lel, amb nous plantejaments també per a altres espais com l’actual Sala Barts i el Teatre Arnau.
El Molino es convertirà en un nou espai cultural municipal, pensat per acollir diferents expressions artístiques contemporànies, sense perdre l’esperit “canalla” que sempre l’ha caracteritzat, segons ha sostingut el delegat de Drets Culturals, Daniel Granados. S’integrarà en la xarxa de Cases de Cultura que el consistori està desenvolupant a la ciutat, juntament amb la futura Casa de la Música a Barts, un model caracteritzat per la titularitat pública de l’espai i la seva gestió privada.
Gràcies a la recent reforma que es va realitzar a El Molino, el nou equipament podrà obrir ràpidament. En els propers mesos es farà el concurs públic per a la seva direcció, on s’acabarà de definir el projecte. No corre la mateixa sort l’Arnau, al costat de Barts, que continua sense calendari per a la reforma integral que té pendent. El projecte executiu ja està enllestit, però cal trobar la dotació pressupostària per a les obres. “No tenim un termini clar”, ha exposat Granados.
Un fill de 21 anys
La fins ara propietària d’El Molino, Elvira Vázquez, que presentava l’acord de compra amb “el cor trencat”, tot i ser conscient que era la millor opció, ha demanat a l’Ajuntament que cuidi “el seu fill” i el tracti amb amor, destinant tots els recursos necessaris per garantir el seu futur. Sobre aquesta qüestió, la consellera delegada de l’empresa Ocio Puro ha posat un èmfasi especial en la necessitat de millorar l’estat de la plaça que hi ha al davant.
La fins ara propietària d’El Molino, Elvira Vázquez, ha presentat l’acord de compra amb “el cor trencat”, tot i ser conscient que era la millor opció
Per mantenir viva la identitat tradicional del music hall, Vázquez ha portat plomes vermelles, “el vestit del meu fill”, per a Colau i els diferents representants municipals implicats en l’operació, per a qui només tenia paraules d’agraïment, especialment per a la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, una figura que ha assegurat que ha estat clau per fer-la possible.
En aquest sentit, l’antiga propietària ha explicat que ha rebut moltes ofertes de compra i més elevades que la del consistori, fins i tot, ha indicat que en va rebre una ahir. Però Vázquez no volia que es perdés la seva essència en mans d’inversors estrangers. No ha volgut revelar cap nom, però ha promès que començarà a escriure un llibre sobre els 21 anys d’història que ha viscut amb El Molino des que va assumir la gestió.