“Volem ser el Davos del turisme”. Així defineix Jorge Brown, el vicepresident d’una de les entitats organitzadores del nou esdeveniment, la Fundació Advanced Leadership (ALF), l’objectiu que persegueixen. Future of Tourism World Summit és una cimera que vol fer de Barcelona un referent en el debat sobre el futur del turisme mundial postpandèmia. Està prevista pel 26 i 27 d’octubre d’aquest any i se celebrarà a la Llotja de Mar.
La cimera organitzarà taules de debat, col·loquis, entrevistes i ponències sobre temes relacionats amb les identitats culturals dels territoris, la sostenibilitat, les destinacions intel·ligents i la personalització de l’experiència del client. Totes elles són qüestions que els organitzadors consideren clau en el futur del turisme després de la covid-19.
Les entitats que lideraran la jornada són les fundacions INCYDE, depenent de les Cambres de Comerç, i ALF, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). També hi participaran empreses, experts d’àmbit internacional, personalitats d’una seixantena de països del món i organismes internacionals com l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el Banc Mundial o la Comissió Europea. A més, ja s’ha confirmat l’assistència de ministres d’onze països europeus, americans i asiàtics.
L’esdeveniment culminarà amb l’elaboració de la Declaració de Barcelona de Turisme Responsable, una proposta que signaran 300 líders mundials amb la voluntat que, internacionalment, s’adoptin les conclusions a què s’ha arribat per tal de fomentar el turisme i la reactivació econòmica. Els ministres assistents a la cimera ja s’han compromès a aconseguir, en el període d’un any des del fi de la jornada, cinc entitats dels seus respectius països perquè s’hi sumin.
En un estiu en què la previsió de turisme és del 50% de l’ocupació en un any normal, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, creu que els fons europeus Next Generation seran “clau” per impulsar un “canvi de model” en la indústria, que s’espera que ajudi a la recuperació econòmica.
El president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de la Fundació INCYDE, José Luis Bonet, considera que “és moment de reflexionar i incorporar les tendències que la pandèmia ha accelerat”, i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, aposta perquè Barcelona sigui “pionera” en repensar el “nou model turístic dins de la nova economia”, i fa una crida a aprofitar l’oportunitat que presenta aquesta nova cimera.