Continua avançant la futura Ciutadella del Coneixement, una iniciativa que vol convertir aquesta zona de Barcelona en un complex de recerca científica i innovació. El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra seran els encarregats de donar el tret de sortida, amb la construcció d’un complex de recerca i innovació, integrat per tres edificis que ocuparan l’espai on abans hi havia l’antic Mercat del Peix.
Després de l’aprovació municipal del pla urbanístic per fer possible aquest complex, una de les institucions que l’integren, el BIST, acaba de seleccionar l’estudi d’arquitectura que s’encarregarà de construir el seu edifici, el que ocuparà més espai i serà el més alt, amb una superfície construïda de 25.000 metres quadrats repartits en vuit plantes. S’espera que aculli 500 investigadors i una seixantena de grups de recerca de centres del BIST com el CRG, l’IBEC, l’ICN2 i l’IRB Barcelona.
L’estudi guanyador ha estat el barceloní Barozzi Veiga, triat entre les cinc propostes finalistes que van arribar a la fase final del concurs internacional que la institució va convocar. Els arquitectes hauran de redactar els projectes bàsics i executius. Amb un pressupost de 50 milions d’euros, les obres s’espera que comencin el 2022.
Aquest serà el primer edifici que els arquitectes Fabrizzio Barozzi i Alberto Veiga construiran a Barcelona. Fundat el 2004 a la capital catalana, aquest estudi ha rebut nombrosos guardons, com el Premi Europeu d’Arquitectura Mies Van der Rohe de 2015 pel Szczecin Phillarmonic Hall (Polònia), i el premi Best Architects 20 i el Chicago Atheneum International Award pel Bündner Museum of Fine Arts de Chur (Suïssa). Altres edificis que ha realitzat han estat el centre cultural Tanzhaus, de Zürich, i el Museu Cantonal de Belles Arts de Lausana.