Una de les primeres accions de l’alcaldessa Ada Colau quan va arribar a l’Ajuntament de Barcelona el 2015 va ser la paralització de l’ampliació de La Maquinista, que despertava crítiques tant d’entitats comercials com d’associacions de veïns. Ho va fer després que l’anterior govern municipal, liderat per Xavier Trias, arribés a un acord amb els promotors del centre comercial, Unibail Rodamco Westfield (URW), que contemplava guanyar 42.000 metres quadrats i aixecar edificis residencials de fins a 25 plantes, i que el ple municipal aprovés la consegüent modificació del pla general metropolità. Les discrepàncies entre l’executiu de Colau i els promotors de La Maquinista es van acabar judicialitzant.
Sis anys més tard aquest conflicte s’ha desencallat, gràcies a un procés de mediació que va començar el 2018 i acaba de culminar en un conveni entre el consistori i URW. Els detalls de l’acord s’han presentat aquest divendres i inclouen canvis substancials en el plantejament que s’havia aprovat originalment. Es contempla la transformació d’un total de 92.000 metres quadrats, reduint el creixement del centre a 21.000 metres quadrats i destinant la superfície restant —els 21.000 metres quadrats que abans eren per a creixement comercial— a habitatge, zones verdes, equipaments, comerços locals i mobilitat sostenible. També es deixen enrere les grans torres de pisos que es volien construir, afavorint la integració amb l’entorn.
“És un acord bo per a la ciutat”, ha valorat la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, acompanyada per la responsable d’URW a Espanya, Marilyne Mesiano. Un cop firmat el conveni, els promotors hauran de suspendre i retirar els contenciosos oberts contra el consistori, i s’encararà la redacció del pla de millora urbana i una nova modificació del pla general metropolità. Tot això es començarà a tramitar d’aquí a tres mesos. La previsió és tenir la tramitació completa de cara a finals d’any.
URW, també propietària del centre comercial de Glòries i el Splau de Cornellà, invertirà un total de 250 milions d’euros en aquesta ampliació, una xifra lleugerament superior a la prevista el 2015. D’aquesta inversió, dos milions d’euros aniran a fomentar nous mitjans de transport, com la bicicleta, el cotxe elèctric o el carsharing. L’aparcament tindrà 860 places en dues plantes subterrànies, 1.200 menys que les previstes fa sis anys. També s’habilitaran nous carrils bici i carrils bus, a més de millorar els accessos. Així mateix, els promotors assumiran la urbanització de l’entorn de La Maquinista.
Amb la suma de 21.000 metres quadrats, La Maquinista arribarà als 121.000 metres quadrats, convertint-se en el centre comercial més gran de Catalunya. Actualment, hi treballen 3.300 empleats. El nou centre sumarà 1.000 llocs de treball. Per a les obres, es calcula que es contractarà a 500 treballadors.
Pel que fa a l’habitatge, hi haurà un total de 65.000 metres quadrats destinats a aquest ús, sumant 15.000 metres quadrats més respecte a l’acord original. Això suposarà la construcció de fins a 812 pisos nous, dels quals 518 seran lliures i 294 protegits —representen el 36% del total—. Ja no es construiran edificis de 25 plantes, com s’havia previst el 2015, i l’altura màxima serà de 17 plantes. “La ciutat necessita menys Diagonal Mar i més Illa Diagonal”, ha defensat Sanz, apostant perquè l’edificabilitat s’integri millor a la ciutat i els barris.
Així mateix, l’Ajuntament incorporarà sòl públic en aquesta operació urbanística, adjacent a l’àmbit comercial, per poder garantir que es redueixen les altures dels nous edificis. L’espai lliure que quedarà per la reducció de l’ampliació també servirà per ubicar oficines, espais de cotreball i gimnasos, amb 5.000 metres quadrats, i comerços locals, amb 1.000 metres quadrats.