El centre de recerca biotecnològica IMIDomics ha aconseguit 16,5 milions de dòlars (14 milions d’euros) gràcies a una ronda de finançament en la qual han participat els grups d’inversió i capital de risc DNS Capital, The Pritzker Organization i TAO Capital, així com la biofarmacèutica Bristol Myers Squibb. Amb aquesta xifra, IMIDomics obté un dels finançaments més destacats del sector de la biotecnologia i la biomedicina dels últims temps a Espanya.
Pel director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Dr. Joan Xavier Comella, “una inversió d’aquestes dimensions per una spin-off nascuda de la recerca de Vall d’Hebron representa un gran orgull per a la nostra institució”, i considera, a més, que consolida l’Institut com un “referent global en l’àmbit de la recerca biomèdica”.
Els diners recaptats es destinaran al desenvolupament de nous fàrmacs per tractar les malalties inflamatòries immunomediades (també anomenades IMID), com ara el lupus, l’artritis reumatoide o la psoriasi. Totes, patologies que afecten diferents òrgans, però que estan relacionades des d’un punt de vista clínic, genètic i immunològic.
“La inversió per IMIDomics ens consolida com a referent global en l’àmbit de la recerca biomèdica”, afirma el director del VHIR, el Dr. Joan Xavier Comella
Les IMID es produeixen per una activació del sistema immunitari que provoca una inflamació persistent i un dany irreversible en determinats òrgans i teixits. Limiten notablement la qualitat de vida de milions de pacients d’arreu del món, entre un 7% i un 10% de la població mundial.
Actualment, segons explica IMIDomics, es destinen bilions de dòlars en el tractament de pacients amb aquestes malalties, però els fàrmacs que hi ha al mercat són, sovint, “ineficaços” o bé acaben tenint nombrosos efectes secundaris.
IMIDomics neix precisament per això: per trobar, a través de la recerca, nous fàrmacs que ajudin a fer que els pacients tinguin un millor tractament.
La iniciativa de tirar un projecte així endavant va ser fruit de l’aliança entre la Dra. Sara Marsal, cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de recerca en Reumatologia del mateix Hospital, i el Dr. Richard M. Myers, president i director científic de l’Institut de Biotecnologia HudsonAlpha dels Estats Units.
L’empresa, que es va crear a Barcelona l’any 2015, actualment té la seva seu a Califòrnia i inicialment va comptar amb el finançament d’inversors americans i catalans.
IMIDomics fa recerca gràcies a la plataforma de precisió Precision Discovery Platform, pionera en el camp de l’oncologia, que agrupa la base de dades clínica del grup de recerca en Reumatologia del Vall d’Hebron, i les mostres biològiques de més de 17.000 pacients del IMID-Biobanc (la base de dades més gran del món de la malaltia), també iniciativa de la Dra. Marsal.
IMIDomics es va crear a Barcelona l’any 2015 i actualment té la seva seu a Califòrnia
Els objectius terapèutics que es fixa la companyia catalana amb el finançament aconseguit són els següents: aconseguir controlar la inflamació sistèmica i local provocada per la patologia, prevenir el dany a teixits, reduir la discapacitat funcional, i la remissió a llarg termini de la malaltia.
Per la Dra. Marsal, l’estratègia d’IMIDomics “canviarà fonamentalment la manera com es descobreixen els fàrmacs per a aquestes malalties tan complexes”.