Aquest estiu s’han tornat a veure turistes pel centre de Barcelona, però les xifres no són, ni de lluny, les registrades durant el 2019, un any rècord per al sector. Segons el Gremi d’Hotels de Barcelona, aquesta ha estat una mala temporada que s’ha acabat animant a mesura que passaven les setmanes. L’ocupació hotelera va començar l’estiu per sota del 30% durant el mes de juny, però aquesta última quinzena d’agost ja ha pujat fins al 70%, fent que la mitjana de tot l’estiu se situï en el 55%. Aquesta millora s’explica, bàsicament, per l’avenç de la campanya de vacunació i la derogació de les restriccions a viatjar a Espanya que els països europeus van aprovar a principis d’estiu amb la cinquena onada.
La recuperació paulatina de l’activitat farà que l’agost tanqui amb una ocupació del 65% en els 220 hotels que estan oberts a Barcelona, xifra que representa la meitat de tota la planta que hi ha a la ciutat. S’han ofert unes 35.000 habitacions, una mica menys que la meitat de totes les disponibles, tenint en compte que molts establiments no han posat a disposició dels clients la totalitat de places que tenen. Això es tradueix en uns 19.000 visitants dormint diàriament a la ciutat, gairebé un 70% menys que el 2019, quan ho van fer uns 60.000 turistes.
El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, assenyala que la xifra d’ocupació encara seria més baixa si haguessin obert tots els hotels i hauria caigut fins al 25%. També cal tenir en compte que els hotels han rebaixat preus per atreure més clients, reduint els ingressos que han pogut obtenir en aquesta temporada.
Malgrat tot, la sensació entre els hotels que han obert és que, ni que sigui, ha estat un millor estiu que el de l’any passat, quan la pandèmia va paralitzar completament el turisme estranger a la ciutat. És el cas de Royal Hotels, amb establiments a Passeig de Gràcia i La Rambla. El director general del grup hoteler, Àlex Puig, assenyala que l’ocupació s’ha situat aproximadament en el 85% en el de Passeig de Gràcia i en el 82% en el de la Rambla, oferint en tots dos totes les habitacions i preus més ajustats. “Hem aconseguit números molt bons respecte al juliol i l’agost del 2020, però estem lluny de les dades dels mateixos mesos del 2019. Hem duplicat els ingressos aquest any, en comparació el 2020, i ens hem quedat a una diferència d’entre el 30% i 35% dels ingressos de 2019”, explica.
Per a Puig, la diferència entre com ha anat l’agost respecte al juliol ha estat clara. “L’agost ha anat molt millor que el juliol. Era obvi perquè la situació de fronteres era diferent durant el juliol, hi havia moltes limitacions. Ara que s’han flexibilitzat els viatges internacionals, la situació ha millorat”, exposa. Així mateix, sobre la procedència dels clients als hotels Royal, França i Itàlia han estat els principals emissors, a banda dels turistes de la resta d’Espanya. Com a bon senyal, el director general del grup hoteler indica que s’ha començat a veure clientela d’Orient Mitjà i els Estats Units.
“L’agost ha anat molt millor que el juliol. Era obvi perquè la situació de fronteres era diferent durant el juliol, hi havia moltes limitacions. Ara que s’han flexibilitzat els viatges internacionals, la situació ha millorat”, exposa el director general de Royal Hotels
En els propers mesos, Puig subratlla la importància que tindrà la reactivació dels viatges de negocis i els congressos. “De cara al setembre, estem esperant una considerable reactivació de l’activitat, entre farmacèutiques, viatges de negocis i empreses nacionals… Tots amb grups petits. De moment, comencem setembre amb una ocupació del 45% i esperem tancar amb dades que arribin fins al 70%”, sosté.
Aquest tipus de client ha estat el mateix que ha permès que un altre hotel, el Hyatt Regency Barcelona Tower a L’Hospitalet de Llobregat, abans conegut com a Hesperia Tower, pogués avançar la seva reobertura, que estava prevista per a setembre i es va acabar produint a mitjans d’agost. Després d’un any i sis mesos, l’hotel coronat per un ovni va tornar a l’activitat amb gairebé totes les habitacions ocupades durant una setmana per una farmacèutica, hostes que van ser els primers a gaudir de la reforma que s’havia estrenat tot just abans de la pandèmia i que el confinament va impedir que es pogués posar en valor. Passada aquesta primera gran reserva, el Hyatt Regency Barcelona Tower continua detectant com aquest tipus de reserves va augmentant.
A l’espera del Mobile
Des del Gremi d’Hotels, observen la mateixa reactivació dels viatges de negocis i els congressos que als hotels Royal i al Hyatt Regency Barcelona Tower. Casals assenyala que es comencen a fer reserves per a reunions d’empresa, no de grans dimensions, peticions que fins ara no s’havien registrat. Tot i això, no veu cap gran esdeveniment en l’últim trimestre que permeti tancar una bona temporada aquest 2021.
Segons les últimes dades de l’Observatori de Turisme de Barcelona, hi ha 31 congressos confirmats a la ciutat fins a finals d’any. El primer congrés després de l’estiu serà la XVI International Conference on Computacional Plasticity (COMPLAS 2021), que començarà el 7 de setembre i espera rebre 300 assistents. D’altra banda, les properes fires seran l’Equiplast, l’Eurosurfas i l’Expoquimia, que arrencaran el 14 de setembre a Fira de Barcelona.
Segons les últimes dades de l’Observatori de Turisme de Barcelona, hi ha 31 congressos confirmats a la ciutat fins a finals d’any
De fet, la institució ferial preveu un últim trimestre bastant animat, amb la celebració de la fira d’oci IAPAA (28/09-30/09), l’Automobile Barcelona (30/09-10/10), el Saló Nàutic (12/10-17/10), el Caravaning (16/10-24/10) i el Smart City Expo World Congress (16/11-18/11), entre d’altres. Precisament aquesta tardor s’estrenaran dos nous congressos a la ciutat, que coincidiran amb el Smart City Expo: Tomorrow.Mobility World Congress, que se centrarà en les noves tendències en mobilitat, i Puzzle X, que debatrà sobre quins són els materials del futur.
No obstant això, Casals marca en el calendari dues dates de l’any que ve que han de permetre mesurar quina és la nova situació en el món postcovid del turisme de negocis a Barcelona, que representa la meitat dels ingressos del sector, i si el 2022 serà l’any en què definitivament l’activitat turística es recuperarà a la ciutat. En concret, els hotelers estan a l’espera de la celebració del Mobile World Congress (MWC) i l’Integrated Systems Europe (ISE). Tots dos tindran lloc el mes de febrer, després de les seves petites edicions aquest estiu. “Serà clau: ha de ser el moment en el qual nosaltres notem el canvi”, remarca.
… I dels creuers
Una altra incògnita que encara té pendent el gremi hoteler és la nova normalitat en el sector dels creuers. Amb la sortida del primer creuer a finals de juny, el MSC Grandiosa, les navilieres han anat recuperant rutes durant aquest estiu, fins i tot, també ho han fet les que operen creuers de luxe. Des de l’Observatori de Turisme de Barcelona, assenyalen que un total de 25 companyies operaran 116 creuers al Port de Barcelona entre l’agost i l’octubre. MSC Cruises i Aida Cruises seran les que tindran un major volum d’operacions, amb 17 i 15 creuers respectivament. Així mateix, es preveu que el mes d’octubre hi hagi un increment notable de l’activitat, amb 55 arribades i escales.
Un total de 25 companyies operaran 116 creuers al Port de Barcelona entre l’agost i l’octubre: MSC Cruises i Aida Cruises seran les que tindran un major volum d’operacions
Casals enraona que encara queda per veure com acabarà funcionant aquest sector. La principal diferència que estan veient respecte a l’època precovid és que llavors els creueristes aterraven un parell de dies abans a la ciutat per començar la ruta i ara és diferent. Però els primers senyals ja arriben, com constata el director general de Royal Hotels, que ha notat la tornada dels creuers aquest estiu, especialment en l’establiment que té més a prop del Port. “Hem vist una Rambla més animada”, resumeix.