A poc a poc, Barcelona va recuperant activitats que la crisi de la covid ha obligat a cancel·lar durant més d’un any, ara que la vacunació ha permès reduir la incidència de la pandèmia. Una d’elles és el Tast a la Rambla, esdeveniment organitzat per l’associació Amics de la Rambla i el grup Gsr en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que des d’aquest dijous 30 de setembre fins al diumenge 3 d’octubre omplirà l’artèria més emblemàtica de la ciutat amb degustacions gastronòmiques amb preus de menys de cinc euros i una vintena de xerrades i tallers gratuïts amb cuiners, pastissers i sommeliers.
Després de no poder-se celebrar l’estiu de 2020 i optar per posposar l’edició d’aquest any a passades les vacances, el Tast de la Rambla presentarà un aspecte diferent respecte a edicions anteriors. Les paradetes dels bars, restaurants i pastisseries estaran a dins d’un recinte perimetrat, on es controlarà l’accés per no superar l’aforament màxim de 2.000 persones i s’haurà de seguir un recorregut on els dispensadors de gel hidroalcohòlic i les mascaretes seran els nous assistents. També s’ha reduït el nombre de restaurants participants, que han passat de ser una quarantena a uns 25, i s’han habilitat set espais on poder provar els plats.
Empanada cruixent de tonyina vermella (Besta), torrada de sardina fumada amb compota de tòmaquet i formatge Cebreiro (Louro), arròs melós d’ànec i bolets (Ca la Nuri), truita trufada (Bar Alegría 1899), brioche de tàrtar de salmó marinat (Telefèric), kebab de xai (Albert Raurich i Takeshi Somekawa), croquetes de pollastre a la catalana (Tapas 24 by Carles Abellán) i pastrami xinès amb brioche a la planxa (Kao Dim sum by Josep Maria & Meilan & Nayan Kao) seran algunes de les opcions a tastar durant els quatre dies que durarà l’esdeveniment. Totes elles acompanyades amb refrescs, cerveses, vins, caves i vermuts, a banda de les postres de L’Atelier, Mervier Canal, Escribà, Takashi Ochiai, Oriol Balaguer i la Gelateria Da Gallo.
Les degustacions es complementen amb les activitats didàctiques amb cuiners, pastissers i sommeliers que tradicionalment s’organitzaven a l’Arts Santa Mònica. Aquest any passaran a estar ubicades a un espai situat al final de la Rambla de Santa Mònica. Continuaran sent gratuïtes i no caldrà reserva prèvia, tot i que l’aforament també estarà limitat per garantir la distància social.
El Tast a la Rambla va néixer el 2014 amb la voluntat de posicionar Barcelona com a gran ciutat gastronòmica, a la vegada que es reivindica la vessant lúdica de la Rambla. Aquesta setena edició coincidirà amb la celebració de la Festa Major de la Rambla, que arrencarà aquest dissabte, i comptarà amb patrocinadors com Estrella Damm, Coca-Cola, Royal Bliss i Hostelgrup.
La gastronomia i els vins de l’illa de César Manrique
El territori convidat en aquesta edició del Tast a la Rambla serà Lanzarote. L’illa aproparà als barcelonins la seva gastronomia, caracteritzada per productes com el mojo (no es pot visitar l’illa de César Manrique sense provar reiteradament les típiques papas arrugás con mojo picón) i el gofio. També serà una oportunitat per descobrir el vi conejero de la mà de bodegues locals com El Grifo, Los Bermejos i Vulcano. La viticultura de l’illa emergeix entre les roques negres que la lava va crear amb l’erupció del Timanfaya, produïda a principis del segle XVIII. Considerada com a viticultura heroica, a la bodega El Grifo, de les més antigues de tot Espanya, van més enllà i la classifiquen com “la viticultura impossible”, capaç de superar les extremes condicions climàtiques que es donen a Lanzarote, amb molt sol, poca pluja i forts vents.