Amb l’envelliment de la població, els casos d’insuficiència renal crònica s’espera que vagin augmentant. Actualment, més de set milions de persones pateixen aquesta síndrome a Espanya i uns 70.000 pacients fan diàlisi o han rebut un trasplantament de ronyó. Amb l’objectiu d’oferir una millor atenció, la Fundació Puigvert ha invertit al voltant de mig milió d’euros en una nova unitat per a diàlisi a les seves instal·lacions a Barcelona. Ho ha fet després d’arribar a un acord amb la multinacional alemanya Fresenius Medical Care, que els hi proporcionarà maquinària d’última generació i tecnologies especialitzades en aquest tractament, que consisteix a netejar la sang en substitució d’un ronyó malalt.
La nova unitat tindrà una superfície de 1.500 metres quadrats, el doble que l’anterior, segons explica el director corporatiu de la Fundació Puigvert, Roger Abad. També creix el nombre de llits, fins als 30, i, adaptant-se a la pandèmia, augmenta la distància que hi haurà entre cada pacient. Estarà ubicada a la seu que el centre de gestió privada té al carrer Cartagena, en el Recinte Modernista de Sant Pau.
“És un acord a llarg termini”, subratlla Abad, que ha de permetre l’evolució tecnològica de la institució sanitària impulsada pel professor Antoni Puigvert. A la vegada, el centre hospitalari validarà clínicament noves eines que Fresenius Medical Care, amb seu a Bad Homburg, podrà estendre de manera més generalista.
Una de les característiques del nou servei de diàlisi serà la creació de models predictius sobre l’evolució de la malaltia en els pacients. L’ús de tecnologies com el machine learning i la intel·ligència artificial permetrà centralitzar totes les dades que generen els pacients i fer anàlisis estadístiques que permetin identificar patrons i establir prediccions sobre com respondran als tractaments. L’any 2020, la Fundació Puigvert va fer més de 30.000 sessions de diàlisi.
Així mateix, la Fundació Puigvert vol enfortir la col·laboració amb l’Atenció Primària, que és on es detecten els casos d’insuficiència renal crònica. Per fer-ho, promocionarà el coneixement específic d’aquesta especialitat als CAP a través de cursos de formació. L’objectiu és millorar el diagnòstic precoç i optimitzar l’atenció del pacient renal en estadis inicials de la malaltia, un element clau per reduir la seva gravetat, remarca Abad.
L’atenció domiciliària serà una altra de les potes d’aquest nou servei que vol oferir aquesta institució sanitària concertada. Amb la tecnologia de Fresenius Medical Care, es promourà que un major nombre de pacients renals puguin tractar-se a casa, disminuint les molèsties que suposa desplaçar-se per anar a fer la diàlisi, més si es tenen problemes de mobilitat.