L’any 2016, va obrir les portes a Amsterdam un museu amb el ferm compromís d’exposar una col·lecció d’obres icòniques d’autors coneguts internacionalment i d’artistes en ple creixement d’art urbà, modern i contemporani, el Moco Museum. Es troba a la Vila Alsberg, ni més ni menys que al Museumplein —el centre de la plaça dels museus d’Amsterdam— al costat dels tres grans centres expositius de la ciutat (el Rijksmuseum, el Van Gogh i el Stedelijk) i la sala de concerts Concertgebouw.
Per les sales de la ciutat neerlandesa han passat ja dos milions de persones de més de 120 països, un èxit ben collit que ens porta a l’obertura d’una nova seu a Barcelona, també en un enclavament important a nivell històric, cultural i turístic, com és el carrer Montcada, al costat del Museu Picasso. I sembla que han vingut per quedar-se, com a mínim, durant els pròxims 20 anys, que és el temps pel qual han llogat l’històric Palau Cervelló. Un palau de façana gòtica del segle XV que es va reformar àmpliament en el segle següent i que va pertànyer a la família Cervelló fins al segle XVIII. Edifici que també va acollir la prestigiosa galeria d’art Maeght entre 1974 i 2012, i que el 2015 volia ser absorbit pel Museu Picasso, encara que les negociacions van quedar frenades per un acord amb un altre ens artístic, la Fundació Gaspar, desapareguda el 2017.
Lionel i Kim Logchies són els fundadors d’aquesta iniciativa privada, que no sols es nodreix de la seva pròpia col·lecció, sinó que també compta amb obres d’art en préstec gràcies a la xarxa internacional d’amants i col·leccionistes d’art en la qual col·laboren. Des del museu comenten que “el nostre esperit fundador sempre ha estat veure el món tan il·luminat que la pau i la unitat siguin inevitables”, per això tenen l’objectiu de democratitzar l’art i fer-lo accessible i inclusiu al públic més ampli possible, al mateix temps que pretenen oferir una experiència única. Les entrades generals —que es venen online— tenen un preu de 16,5 euros i els nens de fins a 12 anys entren gratis.
Idea que es reflecteix també en els edificis triats per ser les seves seus, mansions reservades per a una elit privilegiada que obren les portes per a tothom: “Representem la veu del poble i confiem en l’art com a via d’ajuda per a arribar fins aquí”, sentencien els seus fundadors. “Volem que la gent surti commoguda, que l’art serveixi també per gaudir i pensar”, apunta la directora del centre, Birthe Faessen, i trobarem un clar exemple no sols en l’aposta per les peces exposades sinó en l’organització temàtica d’aquestes. Així doncs, en el Moco Museum de Barcelona trobarem líders artístics radicals i influencers dels nous moviments del món de l’art, com l’art urbà, el pop art, o nous corrents inclassificables del panorama canviant de la tecnologia i l’art, com el NFT (non-fungible token), obres digitals úniques i experiències immersives.
La col·lecció està seccionada en diferents blocs:
- Moco Masters – Modern. Està dedicat als mestres, als líders, a aquells que consideren que han obert el camí, els visionaris. Aquí trobarem grans noms com els d’Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Keith Haring, Takashi Murakami, o Yayoi Kusama, entre altres.
- Moco Masters – Contemporani. Aquí veurem la nova generació, els pròxims mestres que ja estan deixant empremta amb les seves peces. Tots ells tenen en comú que desafien la norma i ens conviden a reflexionar i a qüestionar-nos el món que ens envolta. Kaws, Hayden Kays, David LaChapelle o el nostre Yago Hortal són alguns dels noms que trobarem en aquesta categoria.
- Banksy. Un dels grans atractius de la col·lecció que mostra el Moco Museum és la del misteriós i admirat artista urbà Banksy. Malgrat no estar ni autoritzada ni comissariada en col·laboració amb l’artista, totes les obres exposades compten amb el certificat d’autenticitat que només poden oferir Pest Control, única entitat oficial que certifica les obres de Banksy, i s’articula a manera d’homenatge a un dels fenomens urbans del nostre temps.
- Art immersiu digital. Aquest corrent de les noves tecnologies en l’art que tants èxits cull, la trobarem també en la seu de Barcelona amb tres propostes, a quina més espectacular. De la mà de teamLab, Els Fantômes i Studio Irma, podrem submergir-nos en aquest nou mitjà artístic que ens activa multisensorialment i potència la nostra experiència artística.
- NFT. Amb l’objectiu d’arribar a un públic el més ampli possible i oferir els corrents artístics més actuals, s’obre el primer espai expositiu d’Europa dedicat al fenomen NFT, obres digitals atípiques, d’artistes pioners en la seva disciplina, que ens mostren el futur de l’art digital. Per fer-nos una idea, els non-fungible tokens són actius criptogràfics que assignen la propietat de manera digital, de tal forma que no es poden reproduir fàcilment, i que encara que puguem veure’ls i descarregar-los, només el comprador pot reclamar la propietat. Amb ells s’ha obert un nou paradigma en el món del mercat d’art digital que el Moco Museum ens vol mostrar, abans que ningú. Aquí descobrirem a artistes com Beeple, Alotta Money o Andrés Reisinger.
Però a més de tot el que ens ofereix aquest centre, també les exposicions temporals tindran un pes i valor important, ja des de la primera que podrem visitar comissariada pel llegendari subhastador i venedor d’art Simon de Pury —una de les figures més importants del món de l’art— dedicada a l’artista xilè Guillermo Lorca. Esplendor de la Noche serà la primera mostra individual del pintor a Europa, una obra carregada de realisme i màgia, de bellesa i brutalitat.
Aquesta nova seu del Moco Museum a Barcelona és una aposta molt potent i d’un atractiu molt necessari per a una ciutat com la capital catalana. Un projecte consolidat que ve avalat pel seu èxit internacional i que no dubtem ens portarà grans alegries per al món de l’art i la cultura.