El Club Natació Barcelona (CNB) reprèn el projecte de remodelació global de les seves infraestructures al Passeig de Joan de Borbó, que inclou la reforma de la històrica piscina de l’Escullera, una àmplia oferta de restauració oberta al públic i la construcció de noves piscines exteriors, amb una inversió de 12 milions d’euros.
Després de cinc anys de paralització del projecte per ajustar-lo a les exigències normatives i aconseguir tots els permisos corresponents, l’entitat esportiva ha renegociat i tancat un acord definitiu amb el grup britànic Green Track. Aquest inversor assumirà directament el 50% del cost i l’adequació de l’edifici de Ponent, on està ubicada la piscina de l’Escullera, per destinar-lo a dos nous restaurants, que preveu tenir operatius el 2022. Seran dos establiments diferenciats, un amb una gran terrassa que arribarà fins a la platja i on hi haurà una piscina descoberta d’estiu; i un altre a les últimes plantes de l’edifici amb una terrassa superior i vistes a la ciutat. A les plantes del mig s’instal·larà un espai de wellness.
L’edifici de Ponent representa una sisena part de l’extensió del club, que gaudeix, en règim de concessió del Port de Barcelona, de 24.000 metres quadrats. Aquests inclouen 300 metres lineals de costa, a la platja de Sant Sebastià, al barri de la Barceloneta.
La societat Green Track, amb què opera a Espanya el grup inversor immobiliari d’origen britànic Evertaas, gestionarà el nou espai en règim de lloguer com a mínim fins al 2036, amb un cànon anual que estaria al voltant dels 650.000 euros i un percentatge del 3% sobre el benefici que obtingui de l’explotació. El soci i director general de Green Track, Yerco Sánchez, ha explicat que estan buscant els grups de restauració més adequats per oferir, per una banda, una proposta gastronòmica de cuina mediterrània i, per l’altra, un concepte que aporti una oferta innovadora per a la ciutat de Barcelona: “Serà tan ambiciós que potser caldrà incrementar la inversió fins als deu milions d’euros”, ha avançat. Green Track gestiona dos complexos d’oci a les Illes Balears, situats a Mallorca i Eivissa.
Per la seva part, el CNB afrontarà les inversions dels altres sis milions d’euros a través del palanquejament de l’inversor Green Track per procedir a una remodelació més àmplia de la infraestructura esportiva i garantir la seva continuïtat. El president del CNB, Bernat Antràs, ha explicat que l’acord amb Green Track permetrà seguir sent un referent en el foment de l’esport a la ciutat i continuar amb les activitats que ofereix als socis del club. En aquest sentit, Antràs també ha recordat que el Port de Barcelona, a finals del 2019, va aprovar el projecte, però, a més, va ampliar la concessió per a l’ús de les instal·lacions, que acabava el maig de 2027 i es va allargar fins al 31 de desembre de 2036.
El director general de Green Track, Yerco Sánchez, explica que estan buscant els grups de restauració més adequats per oferir una oferta gastronòmica de cuina mediterrània i un concepte que sigui innovador
Un cop finalitzat tot el projecte, el club espera recuperar el nivell de socis previ a la crisi de 2010, és a dir, comptar amb 8.400 abonats. En l’actualitat, i després de les baixes registrades durant els mesos de pandèmia, l’entitat té 5.400 socis i esperen arribar als 7.000 a finals del 2022.
L’objectiu és recuperar l’equilibri financer a finals del 2023, després d’haver acumulat per impacte del descens de socis unes pèrdues de dos milions d’euros entre l’any 2000 i el primer trimestre de 2021. També vol refinançar amb les entitats financeres un deute de gairebé sis milions d’euros fins a l’any 2036.
També es construiran noves piscines exteriors
El pla de remodelació inclou la construcció de dues piscines exteriors, una piscina climatitzada de 33 metres de llarg per 25 d’ample, i la renovació de l’actual piscina d’aigua salada. Totes dues, com la resta d’instal·lacions del nou club, es beneficiaran de la col·locació a tot el complex de plaques solars per a l’autoconsum que representaran fins a un 30% d’estalvi energètic. També es renoven els vestidors i la zona d’infermeria, que es transformarà en CNB Family, un espai per a activitats infantils; s’actualitzaran les saunes i l’àrea de fisioteràpia, i es milloraran els espais interiors amb una sala de treball per a ús dels socis i l’adequació d’una biblioteca amb material audiovisual de destacat interès històric esportiu. Pel que fa als espais exteriors, hi haurà l’outdoor, que inclourà l’escola nàutica i una porta d’accés directe a la platja exclusiva per a embarcacions.
El club té un vessant més lúdic i d’oci obert als seus socis, però també és una institució referent en el món de l’esport, amb la pràctica i la competició nacional i internacional de sis disciplines: waterpolo, natació, vela, pilota en diverses modalitats, karate, triatló, petanca i salts de trampolí. Per a aquesta última disciplina és molt significativa l’existència i ara propera remodelació de la piscina de l’Escullera. Més si es té en compte que el 1924 va ser la primera piscina coberta d’Espanya i la primera del món que escalfava l’aigua del mar, i ara es convertirà en l’única piscina coberta de salts de Barcelona i una instal·lació polivalent per a la pràctica d’aquest esport.