Encara queda molt per a l’any 2026, però l’Ajuntament no vol desaprofitar l’oportunitat que suposarà que Barcelona aculli el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectura (UIA) i sigui la Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco. Serà el moment de projectar internacionalment les transformacions que s’estan impulsant a la ciutat per adaptar-se a reptes com el canvi climàtic i la desigualtat.
El consistori ha donat el tret de sortida aquest dilluns als preparatius per organitzar aquest esdeveniment, acompanyat per la resta de companys de viatge, la Generalitat, el Govern Central, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE). “Posem ja en marxa la capitalitat de Barcelona”, ha defensat la tinent d’alcaldia, Janet Sanz.
La primera acció per preparar el terreny que s’ha donat a conèixer ha estat l’evolució de la Setmana de l’Arquitectura, esdeveniment que l’Ajuntament i el COAC organitzen durant el maig, en el Festival de l’Arquitectura de Barcelona. La Setmana de l’Arquitectura se celebra des del 2017 per oferir activitats a la ciutadania que permetin posar en valor el patrimoni arquitectònic de la capital catalana. En l’edició d’enguany, que va barrejar la presencialitat amb la virtualitat, es va reivindicar la figura de l’arquitecte Enric Miralles i espais com el Taller Masriera i el Pavelló Mies van der Rohe.
“Volem fer un salt d’escala”, ha remarcat Sanz. Per fer-ho, la Generalitat, el Govern central i el CSCAE se sumaran en la preparació del nou festival, que durarà més dies i s’allargarà durant tot el mes. A més, es posarà el focus més enllà de Barcelona, explorant els debats que es produeixen a Catalunya i la resta d’Espanya, i hi haurà una ciutat convidada, que servirà per conèixer altres models i contraposar-los amb els d’aquí. Sanz ha assenyalat que s’incorporaran noves perspectives, com la cultura i l’ecologia, amb la voluntat d’enriquir els debats. El nou Festival de l’Arquitectura ja arribarà el maig de l’any que ve.
Barcelona es va imposar a Pequín
La capital catalana va ser escollida el passat mes de juliol per part de l’assemblea general de l’UIA per ser la seu del congrés l’any 2026, decisió que també implica la capitalitat mundial. La candidatura, impulsada pel consistori, la Generalitat i el Govern central, es va imposar amb 149 vots enfront de la de Pequín, que en va obtenir 129. El congrés de la UIA, que s’organitza des de l’any 1948, suposarà la celebració d’una multitud d’activitats a Barcelona envers l’arquitectura i comptarà amb la participació d’altres països. El lema de l’edició de 2026 serà One today, one tomorrow.
Aquesta no serà la primera vegada que la capital catalana sigui la seu d’aquest esdeveniment, tal com ha recordat la degana del COAC, Assumpció Puig. El primer cop va ser el 1996, tot just després dels Jocs Olímpics. Si l’esdeveniment esportiu va permetre que la ciutat s’obrís al mar, la capitalitat d’arquitectura va deixar la seva empremta en els barris, identificant-los i empoderant-los, ha remarcat Puig. Amb aquest precedent, la degana ha defensat que el retorn de l’UIA servirà per tornar a defensar el paper transformador que té l’arquitectura i celebrar-ho.