Nova inversió vinculada al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), una de les infraestructures científiques més importants del país. Aquest centre d’investigació ubicat al campus de la UPC s’ocuparà de coordinar el projecte Quantum Spain, que preveu la construcció i instal·lació del primer ordinador quàntic basat en tecnologia europea.
L’objectiu estratègic de Quantum Spain, aprovat dimarts pel Consell de Ministres, és crear un ecosistema de computació quàntica a Espanya, amb una inversió inicial de 22 milions d’euros. La iniciativa implica 25 universitats i centres d’infraestructures i de supercomputació de 14 comunitats autònomes i la seva gestió anirà a càrrec del BSC-CNS, com a node principal de la Red Española de Supercomputación (RES). La coordinadora del projecte serà la doctora en computació quàntica Alba Cervera, investigadora del BSC-CNS.
El projecte preveu la construcció d’un ordinador quàntic, que s’instal·larà a la seu del BSC-CNS i que progressivament s’anirà equipant amb xips de diferents generacions i números de cúbits (unitat bàsica de la computació quàntica). A més a més de construir el computador, està previst el desenvolupament d’algorismes quàntics útils que siguin aplicables a problemes reals dels usuaris i la creació d’un sistema d’accés remot al núvol per permetre a la indústria i al sector públic experimentar amb els algorismes quàntics nous.
La previsió és que l’ordinador disposarà d’un primer xip de dos cúbits operatius a finals del 2022 i progressivament anirà incorporant noves versions de xips fins arribar als 20 cúbits el 2025. “L’objectiu de Quantum Spain no és competir amb altres ordinadors quàntics en nombre de cúbits. Volem qualitat abans que quantitat. Aquest és un projecte realista, que aposta per tenir un ordinador quàntic potent, però no a costa de sacrificar les propietats quàntiques que el fan especial. L’objectiu és tenir un dispositiu funcional i de qualitat, que sigui útil i que pugui fer servir per resoldre problemes reals en el futur proper. Volem que serveixi perquè Espanya desenvolupi algorismes propis, que se’n fomenti l’ús transversal, tant per a investigació com per a empreses, i que formi els futurs usuaris i usuaris d’aquesta tecnologia”, explica el BSC-CNS.
La computació quàntica té aplicacions potencials en intel·ligència artificial, en química quàntica, en finances, en optimització de processos de la cadena productiva, criptografia, ciberseguretat, logística i en molts problemes que requereixen necessitats computacionals intenses. Actualment, és una de les àrees de recerca i desenvolupament sobre les quals s’està duent a terme una carrera internacional més intensa i diferents països ja han anunciat plans per obtenir ordinadors basats en tecnologies quàntiques.