Fa dos anys, la Marta Pastor es va convertir en emprenedora. Exfinancera d’una destacada companyia, va decidir tirar endavant la seva pròpia empresa amb una idea: apropar al consumidor final el sistema d’absorció d’etilè que permet allargar la frescor de les fruites i hortalisses. Ho va fer amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari i fomentar la sostenibilitat del planeta, complint amb el punt 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
Aquest ODS planteja de cara a 2030 reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i en el consum, així com les pèrdues d’aliments a les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues postcollita.
Així va néixer la filosofia i el producte Naturpod, un fabricant de càpsules d’argiles naturals que absorbeixen el gas etilè, el que sorgeix amb la ràpida maduració de fruites i hortalisses, i l’elimina de l’interior del calaix de la nevera domèstica destinat a les verdures.
“Coneixia que aquesta tecnologia es feia servir per a la conservació a l’engròs, a les grans cambres frigorífiques dels magatzems alimentaris per preservar els productes amb les seves qualitats organolèptiques, i vaig decidir desenvolupar un sistema per al consumidor final”, explica Marta Pastor. Els paquets Naturpod —que es venen a 8,90 euros— inclouen tres càpsules, cadascuna amb una durada d’un mes, i permeten que l’estat de conservació de les fruites i verdures sigui dues o tres vegades més llarg del que és habitual en una nevera domèstica.
El sistema de Naturpod es diferencia d’altres ja existents en què és totalment sostenible i Km0. D’una banda, les càpsules són sostenibles (estan fetes amb materials amb certificat FSC) i compostables (les argiles del principi actiu es tiren al contenidor de la brossa orgànica). I, més important, “no són invasives amb els aliments perquè no desprenen cap tipus de substància”.
D’altra banda, el laboratori de recerca i desenvolupament (R+D) on s’elabora el producte està al Baix Llobregat i l’embolcall ecològic es fabrica al Maresme, a una empresa de Cabrils.
Aquesta emprenedora va convèncer a familiars i amics, i va tirar endavant Naturpod amb 100.000 euros, desenvolupant el projecte el 2020 i va llançar el producte a començaments de 2021, mitjançant la venda directe al comerç minorista especialitzat en articles per a la cuina i la llar. “Vam anar botiga a botiga per explicar perquè servien aquestes càpsules i ara Naturpod es pot comprar a 100 punts de venda de la demarcació de Barcelona”, com Teixidó, Culinarium o a les botigues Bio de la cooperativa Molsa.
L’expansió vindrà donada el 2022, “perquè hi estem treballant”, diu Marta Pastor, que està rodejada d’un equip de set persones. “Ens cal un acord amb un distribuïdor i l’entrada a dues cadenes de supermercats per abastar el mercat nacional”. Aquesta nova etapa es finançarà amb una nova ronda de finançament per captar 500.000 euros, “una part, per divulgar el producte i llançar una campanya de màrqueting”. L’increment de les vendes es preveu que reporti un milió d’ingressos a finals de 2022.
La startup llançarà una ronda de finançament de 500.000 euros per vendre a tot Espanya
També es destinaran recursos per incorporar més tecnologia a les càpsules, de manera que el producte pugui evolucionar, i per trobar una solució Naturpod per al comerç minorista i establiments de restauració col·lectiva, amb el mateix objectiu de contribuir a la lluita contra el malbaratament alimentari.
Per que fa a l’expansió, Marta Pastor està en converses amb un grup d’inversors privats de Califòrnia, vinculats a la distribució de productes ecològics, que s’han mostrat interessants en Naturpod. L’entrada al mercat estatunidenc, “encara que sigui amb un testeig”, pot ser un detonant perquè “allà les neveres domèstiques ja porten altres filtres per al seu correcte funcionament”, afegeix.